Sunn hverdagskost – Hvalgryte med vørterøl og masse gulrøtter

Foto: Lise von Krogh.

Foto: Lise von Krogh.

Hval er den sunne miksen av kjøtt og fisk og passer godt i gryten.

Gryteretter er deilig og sunn hverdagskost. Denne er laget med mørt, sunt og godt hvalkjøtt.

Vi spiser hvalkjøtt rett som det er. Du finner den i frysedisken i de fleste dagligvarer og noen steder får du tak i ferskt kjøtt (litt avhengig av sesong). Den ligger side ved side av frossen fisk og fiskeprodukter og er et av de sunneste valgene du kan gjøre i frysedisken.

Hval smaker ikke tran!

Hvis du har unngått å kjøpe hvalkjøtt fordi du tror at det smaker tran, ja da har du godt glipp en god matopplevelse. Grunnen til at hval forbindes med transmak er at det kjøttet er rikt på sunt, umettet fett. Dette fettet tåler dårlig varme, lys og luft. Det harskner fort og harskt fett smaker harsk tran (fersk tran smaker heller spesielt mye «tran»).  Hvalkjøtt som håndteres og lagres dårlig utvikler derfor transmak. Slik var det før, slik er det ikke nå.

Hval er på en måte en sunn mellomting av kjøtt og fisk

Den er nemlig både en kilde til jern og omega-3-fettsyrer, noe verken fisk eller vanlig kjøtt kan skryte av. Hvalbiff inneholder halvparten så mye mettet fett og dobbelt så mye umettet fett som storfebiff. Den er rik på vitamin D og inneholder mer jern enn storfe. Dessuten er hval særdeles rik på vitamin B12 og mineralet selen.

Les mer om hval i Usunn myte – Tradisjonell hvalgryte uten transmak (2013) og Landsforvist hval – Thailand biffsalat med måte (2012).

Oppskrift: Hvalgryte i vørterøl med masse gulrøtter

Du trenger følgende til 4 porsjoner:

  • Rapsolje til steking
  • 10 tynne skiver chorizo (eller 2 skiver hakket bacon)
  • 400 g hvalkjøtt, i terninger
  • 1 gul løk, grovhakket
  • 2 fedd hvitløk, hakket
  • 3 store gulrøtter, skivet
  • 2 nellikspikre
  • 1 kvist persille
  • 1 kvist oregano (eller timian)
  • 1 laurbærblad
  • 1 boks (0,33 l) vørterøl
  • 1 boks (300 g) tomater
  • 1 liten skvett fløte
  • 1-2 ss rødvinseddik
  • 12 pepperkorn
  • salt
  • Hakket persille til pynt

Slik gjør du:

Varm olje i en stekepanne. Ha i chorizo og stek den i 1-2 minutter til den har krympet og blitt “tørr”. Ta den ut av stekepannen, la overflødig fett renne tilbake i stekepannen. Legg chorizoen i en gryte.

Ha hvalkjøtt i samme stekepanne og brun det lett. Legg hvalkjøttet i samme gryte som chorizoen.

Stek løk, hvitløk, gulrøtter og nellikspikre i samme stekepanne. La løken bli blank. Ha alt i gryten med hvalkjøttet og legg i persille, oregano, laurbærblad og pepper.

Hell en boks vørterøl i stekepannen og kok opp. La det koke i noen minutter. Hell alt i gryten med hvalkjøttet. Ha i tomater og kok opp. La det småkoke i 10-15 minutter til kjøttet kjennes mørt ut. Smak til med litt fløte, eddik og salt.

Serveres med nykokte poteter og salat.

Tips: Ha i litt chilipulver om du vil ha en gryte med litt mer spenst.@

Trackbacks

  1. […] rett. Du kan smørsteke og ovnsbake den, bake brød og muffins med den. Den passer på pizza, i gryterett og i en hverdagssalat. Og du kan putte én enkelt gulrot i matpakken, enkelt og greit knep for å […]

    Like

Veldig hyggelig om du legger igjen noen ord og tanker