Når du trenger energipåfyll – 1000 kcal energismoothie til den magre

En smoothie med mye næring. Foto: Lise von Krogh

En smoothie med mye næring. Foto: Lise von Krogh

Denne smoothien er til den tynne, syke, topptrente eller deg som trenger rett og slett litt mer energi.

Jeg har alltid vært tynn, i noen perioder litt for mager, men som regel bare tynn. Jeg har til og med gått så langt at jeg har fått målt stoffskiftet mitt. Det lå i overkant av normalen fortalte legen den gangen. Fikk jeg noen medisin, neida – jeg ble avspist med rådet om å spise enda mer, heldigvis!

Et naturlig anlegg

Hele familien min på morssiden er tynne, noen veldig tynne. Om det ligger i genene, vet jeg ikke, tanken har streifet meg. Det er selvsagt kjekt å ikke slite med overvekt og fedme, men det å være for tynn kan også være slitsomt for den det gjelder. Og det er krevende å legge på seg.

Når sykdom avmagrer

Jeg har selv revmatisme, som jeg har skrevet om tidligere i Maten er min medisin. I aktive perioder med mye betennelse øker stoffskiftet. Da er det ekstra viktig å fylle opp med energirik mat.

I den senere tid har noen venner av meg fått borreliose og kreft og slitt med å få i seg nok mat. Når det røyner på kan næringsdrikker som du får kjøpt på apoteket gi deg komplett ernæring når matinntaket blir alt for lavt. Når appetitten er svekket på grunn av sykdom kan energiberikning av kosten virke vektstabiliserende eller -økende.

Å bli for tynn, dvs. underernært er en risikosituasjon fordi du er ekstra sårbar for infeksjoner og rekonvalensen vanskeligere. Det er derfor all grunn til å øke energiinntaket i slike situasjoner. Noen ganger er rådet så enkelt som å spise det du har lyst på, spise fete oster og feite meieriprodukter, ta en bolle, bruke ekstra olje i matlaging, styre unna lettprodukter, spare drikke til etter måltidet, ha smørøye i rømmegrøten, fløte i potetstappen, osv.

Med andre ord, gjøre det stikk motsatte av vektreduksjon – nesten. Det nytter ikke å dytte innpå sjokolade, brus og chip. Dette er nemlig energitett, men næringsfattig mat. Skal du både få i deg ekstra energi og øke vekten må maten være energitett og næringsrik.

Smarte energiråd

Et av mine knep for å holde vekten eller å legge på meg er å spise middag to ganger på kvelden, berike maten med olivenolje, spise mye og ofte. Feitekur kaller jeg det. I visse perioder var det nærmest slitsomt å måtte spise så ofte, men det funket. Nå har heldigvis hormonene roet seg og i en alder av 42 så er vekten stabil, selv om jeg fortsatt er ganske slank.

Energiberiking av mat

Når du trenger ekstra energi, f.eks. ved vektoppgang, nedsatt appetitt og underernæring bør maten berikes uten at volumet på den øker nevneverdig. Tilsetting av ren olje, å velge fete meieriprodukter, ha i sukker/honning, egg og/eller proteinpulver kan øke energi- og næringsverdien på måltidet.

Dette er spesielt vellykket i bærsmoothies som har mye smak, men også supper, gryter, sauser og grøter kan berikes på samme måte. På den måten kan det bli lettere å skape et energioverskudd som kan bremse vektreduksjon, stabilisere vekten og til og med økte vekten.

Min redning på 1000 kcal

En hjemmelaget energismoothie er noe jeg lager de dagene jeg må ha i meg ekstra energi. Ved å tilsette rapsolje, honning og proteinpulver (Protifar som du får kjøpt på apoteket) får jeg økt innholdet av sunt fett, sukker og protein uten at jeg må spise store mengder mat. Jeg pleier også ha i litt ingefær fordi det smaker ekstra godt, men ingefær virker også kvalmestillende for de som trenger det.

Jeg lager en hel mugge/blender (1 liter) med smoothie som jeg drikker på imellom måltidene. Dette gjør susen for kroppen og vekten. Spesialmoothien gir nemlig 1000 kcal ekstra når du har drukket hele literen. Dagsbehovet for vitamin C og kalsium er dekket, dagsbehovet for fiber er nær dekket og jeg har fått i meg halvparten det proteinet jeg trenger.

Næringsinnhold pr liter smoothie:

 • Energi: 1017 kcal
 • Protein: 37 g
 • Fett: 46 g
 • Karbohydrat: 106 g
 • Kostfiber: 18 g

Oppskrift: 1000 kcal energismoothie

Du trenger følgende til 1 liter smoothie

 • 5 dl naturell yoghurt
 • 1 dl juice, f.eks. appelsinjuice
 • 2 cm ingefær, finhakket
 • 1 banan
 • 2 ss rapsolje
 • 4 måleskjeer proteinpulver (til sammen 10 gram protein)
 • 1 ss honning
 • 2 ss havregryn
 • 1 pose (300 g) frosne skogsbær eller blåbær

Slik gjør du:

Ha alle ingredienser i blenderen utenom bærene. Kjør blandingen mens du heller forsiktig i bærene . Jeg har en blender hvor lokket kan åpnes litt uten at smoothien spruter utover hele kjøkkenet. Gjennom dette hullet heller jeg bærene forsiktig i. Da blander alt seg lett. Kjør blenderen til smoothien er glatt og uten klumper.

Drikkes jevnt og trutt.

Comments

 1. Hege Andersen says:

  Denne artikkelen var AKKURAT det jeg trengt!!
  Det er den første artikkelen jeg har kommet over som også tar opp temaet om å legge på seg. Jeg er vel litt som deg, alltid vært tynn. Det er merkelig hvor lett det er for folk å kommentere at en må spise mer, men prøv å si at en overvektig må spise mindre….. Håper denne smoothie oppskriften gjør underverker hos meg 😉 TUSEN TAKK 😉

  Like

 2. salome says:

  Veldig takknemlig for at du skriver om mat for de (oss) som trenger flere kalorier og mer fett! Jeg er så lei av alt som handler om slanking og mager mat! Skriv gjerne mer om dette! Og kom gjerne med flere oppskrifter på mat som gir flere kalorier. Ofte er det jo slik at man ikke orker mer volum og mer synlig fett når man vet at man egentlig skal ha mer fett på kroppen…
  Jeg har laget 1000 kcal energismoothie til min datter, sendt det med som niste på skolen. Uten å fortelle henne at det er olje og proteinpulver i den (det siste kan jeg nok fortelle henne etterhvert, de med spiseforstyrrelser har jo god greie på betydningen av proteiner). Men jeg lurer på to ting:
  1. Kan det være bedre å bruke linfrøolje? Der er det vel flere kalorier? Og har det noen betydning for smaken?
  2. Hva slags proteinpulver vil du anbefale? Fikk ikke tak i Protifar (som du anbefalte), kjøpte FortoFit. Jeg har ingen erfaring med proteinpulver.
  I det hele tatt ønsker jeg mer tips om hvordan man kan berike mat med flere kalorier og mer fett uten at det synes eller smakes!

  Like

  • lisevonkrogh says:

   Kjekt du likte oppskriften 🙂
   1) Alle oljer gir like mange kalorier, fordi olje er 100 % uansett type. Fordelen med linfrøolje er at den inneholder mer vegetabilsk omega-3 enn omega-6 sammenlignet med andre oljer (rapsolje er nest best). Ulempen med linfrøolje er at den harskner fort og må oppbevares i kjøleskapet for at den skal holde seg. Linfrøolje er ganske mild på smak mener jeg.

   2) Protifar er rent proteinpulver, men FortiFit kan du også bruke. Forskjellen er at Fortifit er aminosyreberiket og tilsatt vitamin D – dette er bare en fordel. Prismessig kan være at Protifar er billigere. Det går også an å bestille proteintilskudd på hjemmesidene til de norske apotekene og få det hjem i posten.

   Her er en lenke til et hefte om kaloriberikning om mat: http://www.helseetaten.oslo.kommune.no/folkehelse/ernaring_og_kosthold/ernaring_for_pleie_og_omsorgstjenestene/article19691-6565.html

   Like

 3. Hei Lise!
  Bra du kommer med tips på de som trenger litt ekstra også! I media er det så mye slankehysteri, og det er ikke alle som har behov for å ha kalorier som fiende.
  Jeg har tidligere hatt alvorlig anoreksi og spiseforstyrrelse, men er per dags dato er jeg nogen lunde klar i hodet. Vekten min er derimot veldig lav, men jeg liker ikke å spise mer en jeg orker og trenger, fordi jeg er redd for å bli en overspiser. Jeg vil isåfall at vektøkningen skal skje pga matvaner jeg ønsker å ha( er glad i ost og gjærbakst). Jeg er nogen lunde fornøyd med meg selv, men synes det er vanskelig å skeie ut og kose meg( selv om jeg så absolutt kan), pga frykten for å øke noe voldsomt i vekt. Ernæringsfysiologen min sier det skal mye til for at jeg går opp i vekt og blir der, og jeg skulle ønske jeg kunne slappe av med det, og spise den fruktnøttplaten jeg har så lyst på en fredagskveld. Har du noe ord om dette som kan hjelpe meg å være mer avslappet?

  I likhet med deg har jeg alltid vært tynn, selv før jeg ble syk. Jeg var 164 cm og veide 48 kg. Det var ikke uvanelig at jeg spiste to skillingsboller bare fordi mamma klagde på at jeg var for tynn.
  Idag er jeg 166 cm og veier 42.

  Like

  • Og en siste ting: Jeg skjønner om du føler jeg bør ta dette med en klinisk ernæringsfysiolog, og det har jeg gjordt. Jeg ønsker bare å høre hva du tenker i tillegg.

   Like

 4. Fint at du har fokus på dette også! Syns det er veldig mange som er flinke til å fortelle hvordan man skal gå ned i vekt, men for noen kan faktisk det motsatte være et stort problem. Selv trenger jeg å gå opp i vekt, men det er lettere sagt enn gjort. Har du tips til hva man bør spise for å få tilbake mensen igjen? Har ikke hatt mensen på ca. 1,5 år, og de siste 5 årene har den vært borte i store perioder pga. for lav vekt. Har slitt og sliter fortsatt litt med spiseforstyrrelser. Målet mitt er å få tilbake mensen, siden det er et tegn på at kroppen har det bra og med tanke på skjelettet og beinskjørhet. (Er en jente på 21 år, 167 cm høy og bmi på 17,4).

  Like

  • lisevonkrogh says:

   Hei Marthe, det er svært viktig at du får hjelp av profesjonelle til dette. Ta kontakt med fastlegen din og få henvisning til en klinisk ernæringsfysiolog som kan hjelpe deg i mål. Alternativt finnes deg private ernæringsfysiologer som driver med veiledning, men det gjør ikke jeg. Spiseforstyrrelser er mer enn bare å fortelle deg hva maten inneholder og hva du bør spise, jeg er nok dessverre ikke den rette til å veilede på dette – utover de tipsene jeg allerede har gitt i blogginnlegget.

   Like

Trackbacks

 1. […] Om du virkelig trenger en smoothie med masse energi bør du sjekke ut 1000 kcal energismoothien til den magre. […]

  Like

Veldig hyggelig om du legger igjen noen ord og tanker

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s