Usunn myte – Tradisjonell hvalgryte uten transmak

Nydelig husmannskost. Foto: Lise von Krogh

Nydelig husmannskost. Foto: Lise von Krogh

Jeg er vokst opp med denne hvalgryten. Nå lager jeg den til min egen familie, fordi det smaker så godt. 

Jeg har et godt forhold til hval. Jeg spiser hvalkjøtt rett som det er. Jeg kjøper den frosne klumpen du finner i de fleste frysedisker i dagligvaren. Den ligger side ved side av frossen fisk og fiskeprodukter, men er kanskje et av de sunneste valgene du kan gjøre i frysedisken.

Myteknekk – Hval smaker ikke tran!

Hvis du har unngått å kjøpe valkjøtt fordi du tror at det smaker tran, ja da har du godt glipp en god matopplevelse. Grunnen til at hval forbindes med transmak er at det kjøttet er rikt på sunt, umettet fett. Dette fettet tåler dårlig varme, lys og luft. Det harskner fort og harskt fett smaker harsk tran (fersk tran smaker heller spesielt mye “tran”).  Hvalkjøtt som håndteres og lagres dårlig utvikler derfor transmak.

Fersk hvalkjøtt har ikke transmak og kan holde seg like godt i flere måneder på fryseri, det vil si hvis kjøttet fryses før det skjer kjemiske forandringer med oljen og kjøttet får transmak. Husmorens leksikon. Åsmund Lærdal’s Forlag, 1947.

Før i tiden kunne jo selvsagt hvalkjøttet smake tran, dersom det hadde blitt oppbevart i fersk tilstand, for lenge og i for varme omgivelser. Kjøtt som hadde utviklet transmak kunne legges i eddikvann eller kjernemelk i noen timer for å redusere smaken. Harsk fett er heller ikke bra å spise.

I dag håndteres kjøttet på en trygg og sikker måte gjennom alle ledd. Siste ledd er på kjøkkenet ditt. Tines kjøttet på kjøkkenbenken lønner det seg å bruke det med en gang det er tint, slik den gode smaken bevares. Selv tint i kjøleskap, bør kjøttet brukes innen et døgn.

Kjøttet har en søtlig aroma og kan til og med spises rått. Skjær den opp i fine tynne skiver (på tvers av muskelfibrene) og ha på litt soyasaus og revet ingefær og server det som en delikat forrett til uinnvidde.

Saftig og sunt! Foto: Lise von Krogh

Saftig og sunt! Foto: Lise von Krogh

Havets biff – det beste fra to verdener

Hval er på en måte den sunne miksen av kjøtt og fisk. Den er nemlig både en kilde til jern og omega-3-fettsyrer, noe verken fisk eller vanlig kjøtt kan skryte av. Hvalbiff inneholder halvparten så mye mettet fett og dobbelt så mye umettet fett enn storfebiff. Den er rik på vitamin D og inneholder mer jern enn storfe.

I motsetning til Grindhval (en tannhval) inneholder den Nordsjø-fanget vågehvalen, som vi får tak på det norske markedet, lite kvikksølv og miljøgifter. Innholdet er på lik linje med fiskeslag som breiflabb, kveite og steinbit, mens brosme og lange har høyere verdier. I rapporten Miljøgifter i hval og enkelte arter av marin fisk (SNT, 2004)  fra konkluderes det med at:

Det er ikke forbundet med noe helserisiko å spise hvalkjøtt […]

Neste gang du skal ha kjøtt eller fisk til middag, velg hval. Den kan brukes som biff, grilles og grytekjøtt. Lyst å smak utradisjonell hval? Sjekk ut denne: Landsforvist hval – Thailandsk biffsalat

Jeg pleier å vende kjøttet i mel, salt og pepper som stekes og kokes i gryten. Foto: Lise von Krogh

Jeg pleier å vende kjøttet i mel, salt og pepper som stekes og kokes i gryten. Foto: Lise von Krogh

Oppskrift: Tradisjonell hvalgryte

Du trenger følgende til en gryte som metter to store og én liten: 

 • 1/2 kg hvalkjøtt, tint
 • 2 ss smør, til saus
 • 2  ss hvetemel, til saus
 • 6 dl kjøttbuljong
 • 1 ss rapsolje
 • 1 gul løk, skivet
 • 1 rød løk, skivet
 • 3 ss hvetemel (gjerne 2/3 fint sammalt)
 • 2 ts pepper
 • 1 ts salt
 • 2 ss smør, til steking
 • 1 ts rosmarin
 • 3 einerbær, knuste
 • Salt og pepper
 • Litt fløte

Slik gjør du: 

Smelt smør i en kasserolle. Ha i mel og stek mens du rører med en sleiv hele tiden. Smøret og melet skal bli karamellbrunt. Juster opp varmen dersom fargen uteblir eller senk varmen om det svir seg. Ha i litt og litt av buljongen mens du rører ut klumper og får en jevn saus. La sausen stå og småkoke mens du gjør i stand de andre ingrediensene.

Stek løken i rapsolje til en er myk og blank i en gryte. Skjær hvalkjøttet i 1-2 cm tykker biter som du vender i en blanding av mel, pepper og salt. Brun smør i stekepannen, og stek kjøttet raskt på begge sider. Det skal ikke bli gjennomstekt, bare få en skorpe.

Hvalkjøttet får en rask omgang i stekepannen. Foto: Lise von Krogh

Hvalkjøttet får en rask omgang i stekepannen. Foto: Lise von Krogh

Hell sausen over løken og ha i kjøttet. Tilsett  krydder og la gryten stå og småkoke til kjøttet er mørt. Du kan gjerne bruke melrestene du vendte kjøttet i, som jevning for å få en tykkere saus. Husk bare å bland det godt med kaldt vann før jevningen i gryten.Smak til med salt og pepper og litt fløte.

Serveres med kokte poteter og grønnsaker.

Comments

 1. Kan hvalkjøtt langkokes slik som biffkjøtt for å få det ekstra mørt?

  Like

 2. Dette er oppskriften jeg lette etter!Tror det var slik min mor laget denne gryten. Jeg skal prøve ut neste fredag, for da får jeg 4 kg hvalkjøtt fra min bror 🙂

  Like

 3. Rune Hoelseth says:

  Fint med omtale av hvalkjøtt, mendessverre min erfaring at det ikke er så vanlig og tilgjengelig.

  Like

 4. Hva mener du egentlig med kjøttbuljong? Hvor sterk lager du den?

  Like

 5. Magne - Johan Nilsen says:

  Kval e nokka av det beste eg veit. Den kan lages som alt. Det mest anvendelige kjøttet eg har i frysern.

  Liked by 1 person

 6. kjempegod ja, men dropper rosmarin, og ha oppi noen skiver brunost, og ca 1ss tyttebær. blir vill(t) hval. husker også denne retten fra barndommen. 🙂

  Like

Trackbacks

 1. […] mer om hval i Usunn myte – Tradisjonell hvalgryte uten transmak (2013) og Landsforvist hval – Thailand biffsalat med måte […]

  Like

 2. […] Hvalgryte […]

  Like

Veldig hyggelig om du legger igjen noen ord og tanker

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s