Livet i skogen og 3 raske oppskrifter med granskudd

Granskudd i lake, eddik og olje. Foto: Lise von Krogh ©

Granskudd i lake, eddik og olje. Foto: Lise von Krogh ©

Få smaken av skogen på glass med tre raske oppskrifter.

Fra å være en vestlending som helst ville ha en synsrekkevidde på flere mil, har jeg nå blitt svært glad i å se rett inn i en granskog. Jeg bor nemlig i Skrukkelia, Hurdal, og her er det utrolig mye gran.

Jeg bor på et lite småbruk i  hvor vi, i tillegg til å ha en trekkhundkennel, har dyrket opp et kvart mål grønnsakshage med mange forskjellige grønnsaker som ble plantet nå i helgen, en liten bikube som skal bli til tre kuber i løpet av sesongen og to kaniner hvor av en snart får kaninunger (håper jeg). Det er med andre ord litt å henge i fingrene i tillegg til min jobb som næringsdrivende ernæringsbiolog. Maten er mitt virke og min hobby – rett og slett en livsstil.

Innlegget er opprinnelig skrevet for Matmerk Økologisk.no

Granskogkommunen

Noen ganger kunne jeg tenke meg å bo i et varmere strøk slik at jeg kunne holde på i åkeren hele året rundt. Men samtidig setter jeg også stor pris på sesongene i Hurdal med stort sett varme, tørre somre og kalde, snøfylte vintre. Å gå på tur i granskogen om sommeren og på ski mellom snødekte grantrær om vinteren gjør godt for både kropp og sjel. Grankonglen er også i kommunevåpnet og bedrifter som Flaen Sag & Høvleri og SuperWood driver med gran her i Hurdal. SuperWood har til og med utviklet et hefte med granoppskrifter i samarbeid med Nature Foods i Danmark. SuperWood har utviklet og patentert en teknologi til gjennomimpregnering av tre uten bruk av tungmetaller og oppløsningsmidler.

Granskuddmat

Skogen gir også mat og nå er det tid for å plukke granskudd her i strøket. I dag hentet jeg meg en porsjon granskudd rett fra et lite skogholt her på gården. Faktisk fra greinene som sto igjen på stammen jeg tok juletreet fra.

Å plukke granskudd i skogen til matlaging er sesongmat. Å kunne å plukke mat rett fra naturen harmonerer med hva befolkningen er opptatt av. I følge Norske Spisefakta 2016 er 81 % av oss opptatt av maten skal være fersk. Vi vektlegger bl.a. følgende ved kjøp av mat:

 • Naturlige råvarer: 59 %
 • Er sunt: 53 %
 • Lav pris: 46 %
 • Produsert i Norge: 43 %
 • Økologisk dyrket: 19 %

Disse faktorene passer til mat med granskudd – den er naturlig, gratis og norsk, men om granskudd er direkte sunt kan jeg ikke gå god for. Det skyldes at jeg ikke har en pålitelig kilde på næringsinnholdet her. Men de fleste av oss opplever at det er en direkte sammenheng mellom naturlighet og sunnhet; hhv. 32 % og 41 % mener dette stemmer meget eller ganske godt. Jeg er nødvendigvis ikke helt enig her, naturlig mat trenger ikke å være sunt. Ta for eksempel granskuddsirup. Den er laget på sukker og “krydret” med granskudd. Selv om sukkeret skulle være økologisk, så er granskuddsirup først og fremst en sukkerkilde (eller sukkerbombe som visse tabloide medier ville ha kalt den).

Men granskudd gir derimot god smak til maten. Lager du granskuddolje, kan du bruke den i en deilig dressing med sunne fettsyrer. Faktisk lager vi nordmenn nå like ofte hjemmelaget dressing som vi kjøper ferdig dressing på flaske. Jeg er veldig glad i rapsolje til dressing, og i følge Spisefakta så har rapsoljen virkelig fått en oppsving og blitt mer populær hos nordmenn. Og legger du granskudd i eddik, så har du også en sunn ingrediens til matlaging.

Snart bugner skogen av bær og deretter sopp. Så spring ut og plukk granskudd før det er for seint. Du trenger nyutsprugne når du skal bruke dem i matlaging. 

Tre raske oppskrifter med granskudd

Tilpasset fra heftet Gran opskrifter. Nature Foods i samarbejde med SuperWood.


Graneddik

Til sauser og dressinger.

Du trenger følgende: 

 • Granskudd
 • Brun eddik

Slik gjør du: 
For hver dl eddik bruker du 100 gram granskudd.

Eddiken helles over granskuddene, f.eks. i en flaske eller i et syltetøyglass. La blandingen stå i romtemperatur i 5-10 dager. Deretter siler du av granskuddene og heller eddiken over på en ny flaske. Du kan beholde noen granskudd i eddiken som pynt.


Syltede granskudd

Godt som tilbehør til middagen, f.eks til grillmat, fisk eller vilt.

Du trenger følgende: 

 • ca. 2 dl granskudd
 • 2,5 dl vann
 • 1 ss salt
 • 1,5 ss honning

Slik gjør du: 
Kok opp vann med salt og honning.

Bruk et lite syltetøyglass og fyll det med granskudd. Hell over laken. La det stå i ett minutt. Granskuddene blir nå myke. Etterfyll med enda flere grannskudd til glasset er fullt

La glasset stå til neste dag. Da kan du helle av væsken og bruke granskuddene.


Granskuddolje

Brukes i dressinger og til å steke eller marinere fisk og vilt i.

Du trenger følgende: 

 • Granskudd
 • En god, nøytral matolje, f.eks. solsikke eller rapsolje

Slik gjør du: 

Bruk en flaske med ganske åpen flaskehals (dersom du skal bruke flasken flere ganger). Bank granskuddene litt først, helst i en morter. Dytt ned så mange granskudd du får plass til i flasken. Hell over med olje.

La oljen stå i ca. 3-5 uker før bruk.

Comments

 1. Vigdis Busch Helgesen says:

  jeg har i mange år stappet et glass fullt av skudd, deretter drysset påså mye sukker jeg klarer (helt utrolig at det er plass til mer, men det er det alltid) – så står det på benken i noen uker, snus litt opp ned – og etter en tid er det en klar sukkerlake/nydelig saft i glasset, og noen sammensunkne skudd på bunnen. Saften er holdbar, og blandet med sprit (50/50) er det skikkelig medisin – hostesaft. Mvh Vigdis, på Rykkinn

  Like

 2. Sylvia L Kinley says:

  Mener å ha lest at også de unge konglene kan brukes. Plukket noen i dag men så langt ikke lykkes med å finne noen oppskrift …😢

  Like

  • Hei Sylvia, litt sent svar,men jeg spiste faktisk furukongler på Maaemo i vår. Der hadde de kokt konglene i sukkerlake i 3 timer. Kanongodt.

   Like

  • Sylvia L Kinley says:

   Tusen takk for svar på bruk av unge grankongler. Jeg prøvet meg litt frem uten at det ble særlig vellykket. Men ditt svar løste saken for meg ! Beste hilsener fra Sylvia

   Like

 3. AnneLise Clausen says:

  Hei, mye spennende oppskrifter på bloggen din😃 Driver og eksperimenterer med granskudd litt utover slipp og saft….. Har du prøvd å lagre de syltede granskuddene ? .. Hvor lenge holder de ? Har forsøkt meg litt med syltelake.. ( vanlig 123lake ) Men da får de jo en litt mer syrlig smak… Men regner med at de vil holde seg frem til ” viltsesongen”

  Like

 4. Eli Sundby says:

  Hvor lenge varer granskuddeddik og olje ? Hadde tenkt å lage det som julegaver . Kan jeg fryse granskuddene og ta de opp noen uker før jul ?

  Like

  • Godt spørsmål, jeg aner ikke. Men jeg vil tro at granskuddseddik varer lenge da eddik i seg selv virker konserverende. Oljen aner jeg ikke. Jeg skal prøve det ut selv nå.

   I og med at granskuddene ikke trenger å bevare spensten når du skal bruke dem senere, så ville jeg ha prøvd å lagt dem i frysen 🙂

   Like

Veldig hyggelig om du legger igjen noen ord og tanker

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s