Landsforvist hval – Thailand biffsalat med måte

Thailand biffsalat med hval, er fantastisk godt. Rike smaker, sødmefylt kjøtt og spenstige grønnsaker. Foto: Kjersti Madeleine Godin Mjærum/Løypefoto

Hval er kanskje noe av det beste jeg vet, men er dette bra ”fisk” å spise? Hva med transmaken, tungmetallene, bestanden og næringsstoffene? En kompleks matvare, men akk så deilig – særlig 

Jeg er vokst opp med hvalbiffgryte. Tradisjonell og god husmannskost og en matrett jeg selv lager en gang i blant. Men denne gangen hadde jeg lyst på thailandsk biffsalat og i mangel på en god (helst økologisk) biff falt valget på hvalbiffen i frysen. Den kan duge!

Retten lagde jeg to ganger på en uke. Første gang til to mannfolk som ikke er særlig glad i for mye grønn salat, men som skrapte tallerkenene sine. Og neste gang til tre matglade hundekjørerdamer – rensket tallerken denne gangen også. Og transmaken? Den hører historien til. I dag smaker ikke hval tran.

Hval har en god sammensetning av næringsstoffer

Hval er en proteinrik råvare med en sunn fettsyresammensetning. Sammenligner vi storfe med sjøpattedyret hval, kommer hval klart bedre ut. Den inneholder mye mindre mettet fett og mer av det sunne umettede fettet. Kjøttet inneholder også mer vitamin A, vitamin D og jern enn storfe. Ernæringsmessig er hvalkjøtt et godt valg.

Dropp storfebiffen og legg hvalbiff på grillen i stedet for. Foto: Lise von Krogh

Hval kan brukes i gode gryter. Deilig mat på kalde dager. På varme dager slenger du hvalen på grillen eller spiser den rå! Husk å skjære/slice kjøttet på tvers av muskulaturen og bindevevet, fordi da oppleves kjøttet mørere. Stek biffene lett på grillen, de skal være rå i midten. Da smaker de aller best. Gjennomstekte hvalbiffer blir seige og tyngre å spise.

Men ikke hverdagskost

Hvalen er helt klart sunnere sammen med en drøss med grønnsaker enn i fløtesaus, men likevel kan ikke hval spises til hverdags. Årsaken til dette er at hval inneholder miljøgifter. Dette store dyret akkumulerer miljøgifter. Desto større og eldre hvalen er før den høstes, desto ”giftigere” er den. Gravide frarådes derfor å spise hval under graviditeten.

Hval er et vanskelig valg

Ernæringsmessig er hval helt topp, men bør spises med måte mht. miljøgifter. Men er det moralsk riktig å spise hval? WWF sier ingenting om hval er rød, gul eller grønn fisk. Har de ikke tatt et standpunkt? Fiskerirådgiver Alf Ring Pettersen, ved Norges Naturvernforbunds Barentshavkontor, sier at vågehvalen har levedyktige bestander og vil ikke trues av bærekraftig fangst. Han sier også at fiske av vågehval er mer miljøvennlig bruk av ressursene enn produksjon av oksekjøtt, Han presiserer at hval er ikke bare hval, men at det er ulike arter hval og ikke alle kan beskattes. Greenpeace er imidlertid av annen oppfatning. De sier at vågehval er en av de mest jaktet artene i våre hav og er truet av kommersiell og/eller “vitenskapelig” hvalfangst. Den norske regjeringen har tatt et standpunkt uavhengig filmen Free Willy og sier forvaltningen er basert på vitenskapelige råd og fangstaktiviteten er underlagt et strengt kontroll- og utøvelsesregelverk.

Personlig foretrekker jeg å høste av naturen der den lever naturlig og ikke av naturen når den lever i bur – forutsatt at ikke spisingen min utrydder arten og at jeg ikke får Paul Watson på nakken.

Landsforvist hval

Barbarisk eller ei. Hval sammen med thailandske ingredienser smaker helt fantastisk. I dette ukjente asiatiske selskapet balanseres ulempene av fordelene. Neste gang får hvalen selskap av noen norske råvarer hos meg, kanskje… Her har du oppskriften (under bildet) om du våger deg ut på dypt vann!

Skivene av hval, skal bare ha en lynrask runde på stekepannen. Foto: Lise von Krogh

Oppskrift: Thailandsk biffsalat

Dette trenger du til 2-4 porsjoner: 

 • 1 blokk hval, delt på tvers i to biffer
 • 3 sitrongress
 • Saften av 2 lime
 • 1 ss søt soyasaus, Ketjap Manis
 • 1 ss godt smør
 • 1 håndfull lett saltede peanøtter

Dressing

 • Saften av 1 lime
 • 1 hvitløksfedd, finhakket
 • 2 sjarlottløk, finhakket
 • 1 ts søt soyasaus, Ketjap Manis
 • 1 cm revet ingefær
 • 1 ss rapsolje
 • 1 ts fiskesaus
 • Sukker etter smak

Salatingredienser

 • 1 pk småbladsalat, feltsalat eller 2 hoder crispisalat
 • 1 paprika, strimlet
 • 1 gulrot, strimlet
 • 1 pk sukkererter, strimlet på langs
 • 3 vårløk, skjært på skrått

Slik gjør du: 

 1. Hvalen skal marineres minst en halvtime, men gjerne flere timer. Jeg pleier å legge den i marinaden under tining og deler stykket når den er halvtint for å så la den marinere videre.
 2. Skvis saften av lime i en pose. Fjern de harde bladene på sitrongresset til du sitter igjen med den lille myke kjernen. Finhakk denne og ha den i posen. Ha i soyasausen og bland godt. Deretter har du hvalkjøttet i marinaden og la den ligge så lenge du har tid. Gjerne fra morgenen av.
 3. Klargjør salaten. Desto finere du snitter grønnsakene, desto mer deilikat ser retten ut. Når du har snittet alle grønnsakene, legger du disse i en bolle med kaldt vann. Da trekker de til seg vann og blir spenstige og sprø.
 4. Bland sammen alle dressingingrediensene i en liten bolle og la den stå og godgjøre seg. Juster dressingen med lime og sukker slik at den blir akkurat passe frisk og søt. Jeg pleier ikke å ha salt i dressingen ettersom soyasausen som regel tilfører nok salt.
 5. Varm opp smør i en stekepanne og stek hvalen som en vanlig biff og la den hvile ca 10 minutter før du skjærer den opp. Skjær biffen i fine, tynne skiver. Husk å skjær på tvers av fibrene, da oppleves kjøttet enda mer mørt.
 6. NB! Ikke stek kjøttet tvers igjennom, da blir det bare tørt og hardt. Hvalen beholde den røde, blodige kjernen. Jo mer rå kjøttet er til servering, jo saftigere er kjøttet.
 7. Mens kjøttet hviler, rister du peanøttene på en tørr stekepanne. Ta dem av når du ser de begynnere å få farge og den deilige duften kiler deg i nesen.
 8. Sil av salatingrediensene (eller bruk en salatslynge) og ha alt i en stor bolle. Legg kjøttet på toppen. Hell over dressingen og bland det hele – bruk hendene. Dryss over ristede peanøtter til slutt.

Kan serveres med kokt ris, soyasaus og limebåter.

Denne bloggen ble opprinnelig skrevet 14. mai 2011 

Comments

 1. Det er visst mye godt gravide og ammende ikke kan spise nå til dags. Jammen glad jeg er ferdig med slikt! Jeg googlet litt: http://www.hvalbiff.no/tekst_info.asp?fldr=147&id=24
  Vågehval har i følg analysene et gjennomsnitt på 0,25 mg/kg, og konkluderer med at konsentrasjonene av kvikksølv i kjøtt av vågehval er relativt lave.
  Grindhval (en tannhval) som tradisjonelt fanges og spises på Færøyene har derimot ca. to mikrogram kvikksølv per gram kjøtt. http://www.forskning.no/artikler/2010/desember/272851 Men den får vi nok ikke i norske butikker.

  Like

  • lisevonkrogh says:

   Ser ut til at jeg rett og slett må skrive litt om på bloggartikkelen. Takk skal du ha. Dette var veldig gode nyheter (selv om nyheten på hvalbiff.no er gammel) for en som elsker hvalkjøtt!

   Like

 2. Jeg spiser også hvalkjøtt med god samvittighet, særlig nå når årets fangst ligger fersk i fiskedisken. Men hvor har du det fra at vågehvalen er full av tungmetaller? Vågehval er en bardehval som spiser krill, plankton, bløtdyr og småfisk. Altså mat langt nede på næringsstigen. Jeg trodde det var trygt nok? Ellers ser det ut som en spennende oppskrift som jeg nok skal prøve. 🙂

  Like

Trackbacks

 1. […] mer om hval i Usunn myte – Tradisjonell hvalgryte uten transmak (2013) og Landsforvist hval – Thailand biffsalat med måte […]

  Like

 2. […] Glad i salat og asiatiske smaker prøv: Landsforvist hval ? Thailand biffsalat med måte […]

  Like

 3. […] Neste gang du skal ha kjøtt eller fisk til middag, velg hval. Den kan brukes som biff, grilles og grytekjøtt. Lyst å smak utradisjonell hval? Sjekk ut denne: Landsforvist hval – Thailandsk biffsalat […]

  Like

 4. […] Thailandsk hvalsalat […]

  Like

 5. […] Glad i salat og asiatiske smaker prøv: Landsforvist hval – Thailand biffsalat med måte […]

  Like

 6. […] Neste gang du skal ha kjøtt eller fisk til middag, velg hval. Den kan brukes som biff, grilles og grytekjøtt. Lyst å smak utradisjonell hval? Sjekk ut denne: Landsforvist hval – Thailandsk biffsalat […]

  Like

Veldig hyggelig om du legger igjen noen ord og tanker

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s