Sunn med gulrot – Gulrotsuppe

Foto: Lise von Krogh.

Foto: Lise von Krogh.

Spiser du gulrot? Ja, da er du sannsynligvis sunnere.

Søtpoteten er svært populær kan det virke som, men vi spiser trolig langt mer gulrot enn søtpotet. Gulrot er så vanlig at vi kanskje ikke helt tenker over hvor bra grønnsak dette er for oss. Den er på en måte like vanlig som melk og brød. Mitt inntrykk er at gulrot er den vanligste økologiske grønnsaken du finner i butikken.

Gulrot kan brukes til de fleste måltider og passer like godt til hverdags som til fest. Alle liker den, og den er allsidig og lett å gripe til. Slik sett inngår gulrot som en vanemessig og ureflektert del av kostholdet (Wittersø et al., 2006).

Den er billig, lett tilgjengelig, barn liker den og den er en fin introduksjon til grønnsaker for spedbarn. Og den er også sunn når den varmebehandles.

Innlegget er opprinnelig skrevet for Matmerk Økologisk.no

Gulrot er først og fremst veldig godt og en grønnsak som virkelig smaker godt rå, men er kokefast og kan inngå i nærmest hver eneste rett. Du kan smørsteke og ovnsbake den, bake brød og muffins med den. Den passer på pizza, i gryterett og i en hverdagssalat. Og du kan putte én enkelt gulrot i matpakken, enkelt og greit knep for å gjøre matpakken sunn og god.

En sunn grønnsak!

Gulrot er mager og har få kalorier, men den er en super kilde til fiber, vitamin A i form av betakaroten og antioksidanter. Dessuten har den også mindre mengder av en rekke andre viktige vitaminer og mineraler. Et smart tips er å spise gulrot med litt fett. Fordi fettet øket opptaket av vitamin A og antioksidantene.

Grønnsaker kan forebygge koronar hjertesykdom, hjerneslag og høyt blodtrykk, metabolsk syndrom og kreft i munn, svelg, strupehode, spiserør og magesekk. Fordi gulrot er en fin kilde til fiber, vitamin A og kalium, kan den også bidra til å forebygge kreft i tykk- og endetarm, bukspyttkjertel og spiserør samt hjerte- og karsykdom, hjerneslag og høyt blodtrykk.

Vitamin A som omdannes fra betakaroten er svært viktig for kroppen og sørger for at immunforsvaret, synet, huden og slimhinnene fungerer normalt.

Gulrotspisere er trolig sunnere!

En ny metastudie viser at personer som spiser gulrot regelmessig har 26 % lavere forekomst av magesekkreft. Og det er ikke så mye som skal til, 2-4 ganger gulrot i uken eller 25 gram om dagen (1/3 gulrot). Vi vet at gulrot er sunn i seg selv, men denne undersøkelsen kan ikke si om det er en direkte sammenheng mellom gulrot og magekreft, kun en assosiasjon. Likevel tror forskerne at gulrotens antikreft egenskaper skyldes innholdet av antioksidantene karotenoider og fenoler. I tillegg kan gulrotspising være knyttet til en generelt sunnere livsstil som inkluderer mer fysisk aktivitet, mer frukt og grønt, mindre salt, lite alkohol og tobakk. Personer som spiser gulrot er altså mer opptatt av egen helse.

I en annen studie fant man at hver 25 g økning av gulrot, ca. 1/3 stk, var assosiert med 32 % redusert risiko for hjerte- og karsykdom.

Gulroten (og potet) er kanskje ikke så spennende som søtpoteten, men i det store og hele så bidrar den mer til helsen vår. Gulrot er også vår vanligste dyrkede grønnsak i Norge (søtpotet kan ikke dyrkes på friland i Norge og må importeres).

Så ikke overse og glem en gammel traver, den kan være langt viktigere for deg enn hva du aner!

Kilder:

 • Wittersø, G., Rødbotten, M., Veflen Olsen, N. & Dragland, S. Forbrukeres oppfatninger og bruk av gulrot og kålrot. Bioforsk FOKUS 2006;1(3):88-89.
 • Kostholdsråd for å fremme folkehelsen og forebygge kroniske sykdommer. Nasjonalt råd for ernæring, 2011.
 • Matvaretabellen.no

Oppskrift: Gulrotsuppe

Du trenger følgende til 2 porsjoner:

 • 1 ss smør eller rapsolje
 • 1 rød løk, hakket
 • 500 g gulrøtter, grovhakket
 • 2 ts gurkemeie
 • en klype salt
 • 7 dl kylling- eller grønnsakskraft/-buljong eller vann
 • 1 ss revet ingefær
 • Kokoschips som garnityr

Slik gjør du det:

Varm oljen/smøret i en kasserolle. Stek løken myk på medium varme. Ha i gulrøttene og gurkemeie og surr mens du rører jevnlig i 5 minutter. Ha i væske. Kok opp og la suppen småkoke til gulrøttene akkurat er møre.

La suppe avkjøle seg litt og ha en i en blender. Kjør blandingen til den er helt glatt og klumpefri. Du kan også bruke en stavmikser til dette. Ha i ingefær helt på slutten.

Smak til med salt.

Rist litt kokoschip på en tørr stekepanne og dryss det på suppen før servering.

Comments

 1. Denne suppen må jeg prøve. Lager mange forskjelige supper pga. mannen min har stråleskader etter behandling av halskreft. Supper er bare så super godt og enkelt å lage. Og jeg putter mye rester også og bruker da stavmikser. Han sliter med trangt spiserør som er en skade etter strålingen.

  Like

  • Ja det må du! Suppe er veldig fin kost når halsen ikke fungerer som den skal. Dersom han har vanskeligheter med å få i seg nok næring/energi, så kan du ha i litt ekstra olje, en skvett fløte eller en klatt rømme. Du kan også piske inn et egg, så blir suppen enda mer næringstett. Vel bekomme 😉

   Like

Veldig hyggelig om du legger igjen noen ord og tanker

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s