Et bærekraftig måltid – Speltvafler med brennesle og honningrørt rabarbra

Foto: Lise von Krogh.

Foto: Lise von Krogh.

Bærekraft er i vinden. Enkle tips til hvordan kan du spise mer bærekraftig?

Innlegget er opprinnelig skrevet for Matmerk Økologisk.

Prøver du å leve bærekraftig? Jeg prøver så godt jeg kan. Og nettopp “bærekraft” kommer du til å høre mer om i 2015 og i fremtiden.

Bærekraft var blant annet temaet på The EAT Stockholm Food Forum som nylig gikk av stabelen. Jeg hadde dessverre ikke muligheten til å delta, men skal ta meg tid til å se videoforelesningene som har blitt lagt ut.

Men det er ikke bare i Stockholm det skjer, det skjer også i Hurdal. Den 24.-25. juni arrangeres Bærekraftfestivalen i bygda. Festivalen er et ledd i Hurdal kommunes mål å bli Norges første plussamfunn. Innen 2025 skal kommunen være karbonnøytral eller bedre, ha økonomisk vekst, og tilføre innbyggere og besøkende økt livskvalitet. Det er spennende tider!

Bærekraftfestivalen blir todelt, der konferansedelen retter seg primært mot beslutningstakere og ledere innenfor politikk, kommuner, næringsliv og akademia. Festivaldelen går breiere ut og byr på et underholdende og lærerikt program til glede, og nytte, for lokalt næringsliv, innbyggere og besøkende i Hurdal.

Hvordan kan DU leve bærekraftig?

I presentasjonen Bærekraftig matforbruk (Bioforsk) listes ti enkle råd for hvordan DU selv kan bidra i hverdagen:

 1. Spis lavt i næringskjeden
 2. Velg økologisk mat
 3. Velg lokal mat
 4. Spis etter sesong (inkl. dyrke mat selv)
 5. Drikk springvann
 6. Velg fisk fra bærekraftige bestander
 7. Velg rettferdig produserte varer
 8. Ikke spis mer enn du trenger
 9. Kast så lite mat som mulig
 10. Begrens energiforbruket ved handling, tillaging og lagring av mat

Et bærekraftig måltid

Dette er prinsipper jeg selv prøver å etterleve. Selv om jeg ikke klarer å gjøre det perfekt hele tiden, prøver jeg å strekke meg så lang jeg kan. Dagens rett er et eksempel på et ganske bra bærekraftig måltid som dekker punkt 1-5:

 1. Det er hovedsakelig basert på vegetabilske varer, men inneholder egg og smør.
 2. Både smør, honning, speltmelt og egg er merket økologisk. Og rabarbraen, brenneslen og fiolen vokser naturlig her på gården.
 3. Noe er hjemmedyrket, resten er fra østlandet – med ett unntak, nemlig den langreiste vaniljestangen. Jeg kunne selvsagt klart meg uten denne, men vaniljen er kjøpt gjennom iHerb og inneholder 110 gram vaniljestenger (20-30 stykk) i én pose og ikke 1 stang i ett glass som du får i butikken. Den er ikke økologisk, men den dyrkes på et kooperativ på Madagaskar. Og ved å kjøpe i bulk, så blir det mindre avfall.
 4. Brennesle, rabarbra og fioler er absolutt sesongmat. Fioler er spiselige blomster og blir nydelig pynt på maten.
 5. Selvsagt er det brukt springvann!

Og sist, men ikke minst det smakte virkelig godt!

PS. Bruker du godt med brennesle i matlaging, så øker også næringsverdien på maten. Les mer og få flere oppskrifter her. Og trenger du flere gode rabarbraoppskrifter, så kan du ta en titt her.

Oppskrift: Speltvafler med brennesle og honningrørt rabarbra

Du trenger følgende til ca. 8 vafler:

 • 100 gram brennesle
 • 5 dl økologisk kefir
 • 1 ts natron (neppe økologisk …)
 • 3 dl fint sammalt speltmel – jeg brukte speltmel fra Spesialkorn
 • 3-4 økologiske egg
 • 1 ts flaksalt, jeg bruke økologisk Maldon-salt
 • 2 ss smeltet smør, jeg brukte Røros-smør

Slik gjør du:

Lag en røre av kefir, natron, mel, egg og salt. La den stå og svelle.

Gå ut og plukk en raus bunt med brennesle. Jeg brukte ca. 15 stilker som tilsammen gav 100 gram blader.  Riv av blader og skyll dem godt. Kok opp bladene i litt vann, la dem koke et par minutter til de er møre. Hell av vannet og finhakk bladmassen godt med en kniv. Bruk hendene og klem ut så mye vann du kan av massen til du får en fast ”ball”.

Ha brenneslen i vaffelrøren. Bruk en stavmikser til å jevne røren. Om den blir for tynn (det avhenger av hvor mye vann det er igjen i brenneslene), så kan du ha i mer mel.

Stek vaflene som vanlig.

Du trenger følgende til honningrørt rabarbra: 

 • 3 store rabarbrastilker, grovhakket
 • 2 ss springvann
 • 3 store ss økologisk honning
 • 1 vaniljestang, frø og stang

Slik gjør du: 

Kok opp rabarbrabiter, vann og honning. Ha i frø fra vaniljestangen og ha i belgen også. La det småkoke til rabarbraen har gått i oppløsning. La den avkjøle seg litt før du spiser den.

Server vaflene med deilig honningrørt rabarbra!

Comments

 1. Hei, alltid inspirerende å komme innom bloggen din 🙂 Men som alltid når jeg leser sånne inspirerende saker blir jeg også litt lei meg over at de kortreiste, økologiske, rettferdige råvarene ikke er tilgjengelig for alle. Ikke alle har forutsetninger for å ha sine egne høner og en grønnsakshage. Og ikke alle har så romslig økonomi at man kan kjøpe 6 økologiske egg når man får 18 burhønsegg, eller fra såkalte frittgående høner (sa de frittgående?) for samme prisen. Eller 2-3 kg ikke-økologiske gulrøtter for et kilo økologiske… Og for prisen av to økologiske sitroner får man vel sikkert ett kilo som er giftsprøytet og kunstgjødslet… Synes det er så trist og betenkelig at den usunne/ødelagte maten blir solgt så utrolig billig i forhold til den som jo er den beste for både kropp og jord. Forstår ikke at landet vårt kan være bekjent av å ha det sånn:-( Det burde lønne seg å velge bærekraftige råvarer 🙂
  Stå på du og fortsett å inspirere; kanskje en dag får også myndighetene øynene opp for at det er smart å satse på bærekraftig heller enn utarmende og helseskadelig landbruk og naturforvaltning i hele tatt..

  Like

Veldig hyggelig om du legger igjen noen ord og tanker

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s