Iste uten sukker og søtstoffer? Lag den selv!

Bort med sukkervannet og lag isteen selv. Billigere, bedre og sunnere! Foto: Lise von Krogh

Trodde du at kjøpt iste med ingredienser som grønn te, acai-bær eller ginseng er sunt? Det er likefullt vann med smak og sukker.

Lett å bli lurt

Det er lov å si hva drikken består av. Inneholder den sort, grønn eller hvit te, sitron eller lime, blåbær eller acai -bær, er jo dette selvsagt lov å vise på etiketten. Men hva signaliserer en delikat flaske eller etikett som fremmer sunne og naturlige ingredienser? Jo, den signaliserer at den er sunn! Men det er ingen som merker sukker med store bokstaver, til tross for at det i mange tilfeller er mer sukker enn andre ingredienser i iste (bortsett fra vann, da).

Hva er egentlig sunn mat og drikke?

Svaret avhenger av hvem du spør. For noen er ordet sunn, noe som er uten tilsettingsstoffer (farge, konserveringsmidler, søtstoffer osv.). For andre kan det være at det kun benyttes økologiske ingredienser eller at maten er dyrket lokalt gjennom tradisjoner. Noen legger vekt på lite karbohydrater og sukker og/eller fett og mettet fett. Svarene er mange!

Sunnhet er jo bare ikke avhengig av ett næringsstoff eller en matvare. Det er jo den store sammenhengen som teller, hva spiser du og hvordan lever du. Hvordan vil en matvare påvirke kostholdet ditt totalt sett? Dersom en matvare konsumeres mye kan den påvirke kostholdet til å bli sunnere eller mer usunt.

Ulv i fåreklær, eller?

Er en drikk som gir en illusjon om sunnhet, som et skip som seiler under falskt flagg? Grønn te, lime og antioksidantrike bær sunne matvarer, det er jeg enig i. Men når smaken, aromaen eller ekstraktene av disse bades i en sukkerløsning på 6-9 %, vil jeg si at vinningen går opp i spinningen. Hva er vitsen?

Og, forresten rårørsukker eller brunt sukker er fremdeles sukker og ikke sunnere enn hvitt sukker. Det beste med iste er ikke ekstraktet av den grønne teen, men at den inneholder litt mindre sukker enn brus.

Verden vil bedras

Kanskje vil vi la oss lure? Du har lyst på brus, men det tar seg ikke ut å drikke dette offentlig. Da viser du at du har dårlig dømmekraft og ikke tar vare på kroppen din.

Du kjøper heller en fancy drikke. Den viser at du kjenner til de utsøkte råvarene den inneholder. Du viser at du har råd til å kjøpe den. Og sist, men ikke minst, du viser at du er helsebevisst.

Lar vi oss lure?

Hvordan kan andre enn ernæringsnerder, eller helseskruller som vi også har blitt kalt, vite hva som er sunt å drikke? Det er lett å la seg lure. Ikke alle gidder å lese næringsdeklarasjonen på etiketten før de kjøper den og heller ikke alle klarer å tolke den.

Ikke vær lettlurt!

Hvis du ikke vil la deg lure neste gang du skal kjøpe en leskende drikk, se på inneholdet av karbohydrater og sukker. I brus er denne rundt 11 % (11 g per 100 g eller dl). Velg heller en som inneholder mindre enn dette, helst halvparten.

På bramat har vi nettopp testet et knippe leskedrikker også iste, det var svært stor forskjell i sukkerinnhold. Bramat tester leskedrikker og Bramat tester iste.

PS. Har du trent knallhardt eller jobber fysisk hardt over lang tid, ja da kan du unne deg en slik søtsak med god samvittighet. Også om du generelt lever sunt.

Oppskrift: Lag iste selv!

Disse tre ingrediensene alt du trenger til en frisk og sunn iste. Foto: Lise von Krogh

Iste er kjempelett å lage selv. Kjøp en god grønn te i løsvekt. Ha den enten løs eller i teposer i en flaske med kaldt vann. La den stå å trekke i minst en time, gjerne over natten. Ferdig!

Du kan også smakesette den med limebåter og mynteblader. Forfriskende og deilig uten bruk av sukker. Litt isbiter gjør også susen. Når du har drukket den opermet det bare å fylle på med nytt kaldt vann og la den stå noen timer til.

En til to timer i kjøleskapet trekker ut smaken fra ingrediensene. Foto: Lise von Krogh

Comments

 1. Anne-Marie Barken says:

  Tusen takk for flotte tips til smaksetting av drikkevann og iste. Jeg har alltid noen av ingrediensene i kjøleskapet og nå på sommeren finnes det masse urter på min veranda. Nå skal min mynteplante benyttes til frisk og deilig drikke.

  Like

  • lisevonkrogh says:

   Så kjekt å høre! Jeg har begynt bruke myntebladene i varmt vann også. Perfekt som te.

   Like

 2. Ingrid says:

  Takk for tips:)
  Har du en god oppskrift på iskaffe også??

  Like

Trackbacks

 1. […] Prøv også Hjemmelaget, sukkerfri leskedrikke og Iste uten sukker og søtstoffer? Lag den selv! […]

  Like

 2. […] Les mer om hva jeg mener om dette i Iste uten sukker og søtstoffer? Lag den selv! […]

  Like

 3. […] De fleste iste som selges i butikkene er også en kilde til sukker. Det er svimlende enkelt å lage den selv: Iste uten sukker og søtstoffer? Lag den selv! […]

  Like

 4. […] hjemmelaget iste er også godt i sommervarmen: Iste uten sukker og søtstoffer? Lag den selv! Les også: Hvor mye vann trenger […]

  Like

Veldig hyggelig om du legger igjen noen ord og tanker

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s