Ta vare på vitaminene – Dampet torsk med asiatiske grønnsaker

Fristende farger og maksimalt næringsinnhold. Foto: Lise von Krogh

Fristende farger og maksimalt næringsinnhold. Foto: Lise von Krogh

Fisk og grønnsaker kan tilberedes på mange måter, men denne metoden bevarer både smak og næring på kort tid.

Denne retten imponerer, smaker utrolig godt og gjør godt for kroppen. Alt du trenger å gjøre er å bruke en rist i en kasserolle eller en dampkoker. Jeg fant min bambusdamper i en innvandrerbutikk på Oslo øst. Den setter jeg bare i en høy gryte med 2-3 cm kokende van. Den har to etasjer, slik at jeg kan tilberede flere ting samtidig eller lage en større porsjon.

Lurt å dampe

Å dampkoke maten er en meget skånsom tilberedningsmetode. Fisken holder formen og smaken godt, samtidig som den ikke taper vannløselige næringsstoffer. Det samme gjelder grønnsakene som også bevarer næringsstoffene sine mye bedre

Lett å lage

Det fine med dampkoking er at du kan legge på rene råvarer uten særlig mye foreberedelse enn at du må kutte dem litt opp. Denne retten får smakene sine fra koriander, chili, litt ingefær, lime og soyasaus. Dessuten brukte jeg den asiatiske kålen bok choy som jeg bare dele litt opp og la rett oppå fisken.

Oppskrift: Dampet torsk med asiatiske grønnsaker

Du trenger følgende til 3-4 porsjoner: 

  • 4 torskefileter
  • 2 vårløk, delt i 5 cm biter
  • 1 chili, skivet
  • 1-2 bok choy
  • 8 skiver lime
  • 2 cm ingefær
  • 8 ts soyasaus, gjerne saltredusert
  • Rikelig med fersk koriander
  • Kvernet pepper

Slik gjør du:

Sørg for at vannet koker i dampkjelen før setter i maten. Husk at vannet ikke skal berøre maten, kun vanndampen.

På risten(e) fordeler du først vårløken. Deretter legger du på torsken, gnir den inn med ingefær og spanderer 1 ts soyasaus pr torskestykke. Legg på lime- og chiliskiver. Kålen legger du i mellom. Ha på litt nykvernet pepper.

Sett risten(e) med maten i det kokende vannet. Legg på lokk! Damp fisken i 5-10 minutter avhengig av tykkelse. Fisken er ferdig når den lett flaker fra hverandre. Grønnsakene kan godt ha litt spenst, så derfor er den korte tiden de dampes helt perfetk (det bevarer også vitaminene i større grad).

Server med kokt ris og gjerne soyasaus med revet ingefær.

Trackbacks

  1. […] Glad i torsk, prøv også Ta vare på vitaminene ? Dampet torsk med asiatiske grønnsaker […]

    Like

  2. […] Ta vare på vitaminene – Dampet torsk med asiatiske grønnsaker […]

    Like

  3. […] Glad i torsk, prøv også Ta vare på vitaminene – Dampet torsk med asiatiske grønnsaker […]

    Like

Veldig hyggelig om du legger igjen noen ord og tanker