Med tilbehøret i sentrum – Bulgur med grønnsaker og krydder

Når tilbehøret kommer i sentrum. Foto: Lise von Krogh

Når tilbehøret kommer i sentrum. Foto: Lise von Krogh

Her traff du jammen innertieren på tilbehøret, utbrøt husbonden, som ikke klarte å bestemme seg for om laksen eller bulguren var best.

En god middag dømmes gjerne på hvordan kjøttet eller fisken er tilberedt og smaker. Proteinet står i sentrum, men tilbehøret kan også lett oppgraderes med hensyn på smak og sunnhet.

Ris, bulgur, couscous og andre middagskorn tåler godt både krydre og grønnsaker. Det er ekstra smart om du vil gjøre den hvite risen eller fine couscousen eller bulguren litt sunnere.

Både bulgur og couscous er laget av durumhvete og fås både som fullkorn og fin/hvit. Hvis du lurer på hva som er sunnest kan du lese testen Bramat tester middagskorn.

Vi ernæringsfysiologer anbefaler stort sett brun ris og fullkorn couscous eller bulgur, for å ikke nevne fullkornpasta. Grunnen til dette er at da øker innholdet av fiber, jern og B-vitaminer samt  andre vitaminer og mineraler. Men, jeg serverer like ofte hvit ris og fin couscous/bulgur som jeg serverer fullkornsvariantene – for variasjonens skyld. Ved å servere dem iblandet grønt så blir tilbehøret balansert og sunt likevel.

To nydelige smakshevere – spisskummen og kajennepepper

Kajennepepper og spisskummen. Foto: Lise von krogh

Kajennepepper og spisskummen. Foto: Lise von krogh

Kajennepepper (Capsicum frutescens) er sterk, tørket og malt chili. Jeg synes det ofte gir en litt annen smak og snert på maten enn fersk chili. Både mildt og sterkt på en gang. Krydderet brukes i meksikansk, cajun og asiatiske kjøkken. Kajennepepper er også godt på popcorn Popcorn uten palmeolje – popping på gamlemåten.

Spisskummen (Cuminum cyminum) er et krydder jeg nylig har begynt å bruke. Det kalles også spisskarve, men må ikke forveksles med karve (Carum carvi) som er et annet krydder. Spisskummen brukes mye i det indiske og arabiske kjøkkenet. Smaken beskrives som nøtteaktig, varm, jord, besk og bitter, men ikke sterk. Dette høres kanskje ikke så innbydende ut, men faktisk gir dette maten en helt nydelig aroma. Prøv spisskummen i blomkålsuppe: Om å holde seg frisk – Blomkålsuppe med squash og spisskummen.

Deilig hverdagsmiddag. Foto: Lise von Krogh

Pestolaks med grønnsaksbulgur. Foto: Lise von Krogh

Oppskrift: Bulgur med grønnsaker og krydder

Du trenger følgende til fire porsjoner: 

 • 1 stor kopp bulgur
 • 2 ss rapsolje
 • 2 gulrøtter, revet
 • 1 ts spisskummen
 • 1/4 ts kajennepepper – mer eller mindre etter smak
 • 1 paprika, finhakket
 • 4 dl spinat, vasket og renset for stilker
 • 2 vårløk, finhakket
 • Salt og pepper

Slik gjør du: 

Kok opp 2 kopper vann (samme kopp som du måler opp couscousen med). Hell i bulguren og rør godt rundt. La vannet koke opp, senk varmen og la bulguren trekke på svak varme under lokk til all væsken er absorbert. Det tar omlag et kvarter.

Varm opp olje i en stekepanne, ha i gulrøtter, spisskummen og kajennepepper. Fres gulrøttene i 1-2 minutter. Ha i bulgur, spinat, paprika og vårløk og senk varmen til medium. Rør godt rundt og la det hele trekke under lokk mens du rører rundt en gang i blant. Når spinaten er myk er retten ferdig. Smak til med salt og pepper og ekstra kajennepepper om du vil.

Serveres med pestomarinert laks. Laksen smøres kun inn med pesto og bakes i ovne på 175 grader i ca. 20 minutter.

Comments

 1. Mmmmm, elsker laks med bulgur! Jeg pleier å koke bulguren ferdig og så blande inn litt rød pesto, det passer som fot i hose. Av og til damper jeg litt sommerkål ved siden av også. Yum!

  Like

 2. Jeg bruker også bulgur til fisk, men steker litt hvitløk i olivenolje i kjelen før jeg koker bulguren. Det er vel kanskje ikke det absolutt beste ernæringsmessig , men synes det gir god smak

  Like

 3. Lekkert, må prøves! Bruker mye bulgur, smaker mer enn ris og supert for småtasser også 🙂

  Like

 4. Looks so delicious! ;).

  Like

Trackbacks

 1. […] Bulgur med grønnsaker […]

  Like

Veldig hyggelig om du legger igjen noen ord og tanker

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s