Pirrende, deilig gratinert blomkål med bacon og chili

Deilig, rask hverdagsmiddag. Foto: Lise von Krogh

Deilig, rask hverdagsmiddag. Foto: Lise von Krogh

Tre grunner til at du bør lage denne retten: Smak, tid og vitaminer.

Med hånden på hjertet er dette den beste blomkålretten jeg har smakt og egenhendig laget. Når skal jeg fortelle deg hemmeligheten!

Smak

Blomkål i seg selv har en mild og god smak. Når du damper blomkål, bevares denne gode smaken. Damping er mer skånsom måte å koke blomkål på. Den beholder fastheten, samtidig som den blir mør og myk.

Ostesausen i denne retten inneholder chili. Ikke mye, men akkurat passe til du får en liten pirrende, snert på tungen når du spiser den.

Og sist, men ikke minst bacon. Sprøstekt bacon er ikke akkurat så veldig sunt, men veldig godt og perfekt i denne retten.

Tid

Retten er lettlaget og snarlaget. Mens blomkålhodet dampes. Rører du raskt sammen sausen. Når dette står i ovnen, sprøstekes baconet. Rundt en halvtime lager du retten på. For en rett du lager fra grunnen av er ikke dette lang tid.

Vitaminer

Damping bevarer ikke bare smaken og teksturen på blomkålen, metoden er også ypperlig til å ta vare på næringsstoffene i grønnsaken. Når du koker i vann er det lett for at vitaminene lekker til kokevannet. Når du damper, så beholdes de – dvs. noe vitamin C ødelegges, men langt fra alt.

Blomkål er en mager grønnsak og en god kilde til vitamin C. Blomkålhodet gir deg også fiber, vitamin K, B-vitaminene folat og B6, kalium og mangan samt mindre mengder andre vitaminer og mineraler.

Men, det mest interessante med denne blomsterkålen er såkalte ikke-næringsstoffer, det vi kaller fytokjemikalier. Dette er sterke helsebringende plantestoffer som kan forebygge sykdom. Dette er stoffer i finner i mange fargesterke grønnsaker, men i bleke kålsorter finner vi også de svovelholdige glukosinolatene og tiocyanatene. Dersom du koker kålplanter i mye vann kan du tape en god del av disse sunne stoffene til kokevannet. Det er best å spise kålplantene rå, woke eller dampekoke dem eller koke dem i mindre mengder vann og helst bruke vannet. Husk å ta opp blomkålen før den blir i hjelkokt.

Oppskrift: Pirrende, deilig gratinert blomkål med bacon og chili

Du trenger følgende til 2-3 porsjoner:

 • 1 blomkålhode
 • 100 g tynnskåret bacon (kan byttes ut med mager skinke for en sunnere variant)
 • 1 ss smør
 • 1 ss hvetemel
 • 1,5 dl revet ost
 • 2 dl melk
 • 1/3-1/2 knust og malt tørket chili eller 1/2 ts chilipulver – juster etter hva du er vant med
 • 2 ss timian, hakket
 • 1 ss persille, hakket
 • Salt

Slik gjør du: 

Bruk en dampkoker eller legg en rist i bunnen av en kasserolle. Rens blomkålhodet for blader. Dampkok det i ca. 10-15 minutter eller til du kjenner at det er mørt.

Smelt smør i en kasserolle. Ha i chili, mel og rør det godt inn. Hell i litt og litt melk, men du rører om. Kok opp og ha i ost. Når sausen tykner er den klar. NB! Om du er usikker på hvor mye chili du tør ha i, kan du smake til med dette til slutt. Smak også til med litt salt. Ha i timian.

Bryt opp blomkålhodet og fordel bukettene i en ildfast form. Hel over sausen. Gratineres i ovnen ved 225 grader til osten har fått farge.

Sprøstek baconet. La det ligge litt på kjøkkenpapir for å renne av seg før du hakker det opp. Spre bacon over gratengen. Og avslutt med et persilledryss.

Serveres med frisk salat av revet crispisalat, agurk og granateplekjerner.

Comments

 1. Willy says:

  Chiliostesausen ble virkelig god på gratinert blomkål. Skal ha i enda litt mer chili neste gang.

  Like

Trackbacks

 1. […] Oppskrift: Pirrende, deilig gratinert blomkål med bacon og chili – Lise von Krogh […]

  Like

 2. […] Her har du en skikkelig voksnegrateng: Pirrende, deilig gratinert blomkål med bacon og chili […]

  Like

 3. […] Her har du en skikkelig voksnegrateng: Pirrende, deilig gratinert blomkål med bacon og chili […]

  Like

 4. […] Gratinert blomkål med bacon og chili […]

  Like

Veldig hyggelig om du legger igjen noen ord og tanker

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s