Les varedeklarasjonen – Eltefritt, fiberrikt byggbrød

Dette brødet holdt bare en dag, fordi det var så godt. Foto: Lise von Krogh

Dette brødet holdt bare en dag, fordi det var så godt. Foto: Lise von Krogh

Velg riktig mel om du vil ha mest fiber i baksten.

Jeg er varedeklarasjonsnerd! Jeg synes det er interessant å lese hva maten inneholder og hvilket produkt som er best. Jeg bruker litt tid på å lese bakpå pakken før jeg kjøper den. Om noen spør meg hva jeg synes om en matvare, for uten om smaken, trenger jeg å studere den nærmere. Jeg leser ingrediensliste og næringstabellen samt annen relevant matmerking. Det er nemlig ikke alltid slik at inviterende illustrasjoner eller slagord viser hva som er det sunneste valget blant produktene i butikken.

Ingredienslisten

Ved å lese ingredienslisten kan du få vite hvilket produkt som inneholder mest fisk, kjøtt, helkorn, grønnsaker, hva slags fett som brukes, mengden sukker eller om sukker er tilsatt, om det inngår smaksforsterkere, fargestoffer, søtstoffer og mye mer som forteller om produktets kvalitet.

Næringstabellen

Næringstabellen bruker jeg til å sammenligne den mot tilsvarende produkter. Hvilket produkt gir meg mest protein, fiber, mindre sukker og salt og hvordan fettsyresammensetningen er. Dette er selvsagt en øvelse som krever trening, men det er svært nyttig om du vil bli bedre kjent med ditt eget kosthold.

Eksempel: Byggmel

Når det kommer til mel, vil jeg alltid velge det melet med mest fiber. I  helgen lagde jeg byggbrød. I dette bruker jeg alltid melet med mest fiber. Det er nemlig stor forskjell i fiberinnhold mellom byggmelproduktene i butikken. Møllerens byggmel er siktet byggmel og har lavere fiberprosent (7,6 %) enn Regals byggmel som inneholder hele 12 % fiber.  Lett valg!

Næringstabellen og ingredienslisten danner også grunnlaget for tester vi gjør på bramat. Sjekk for eksempel Bramat tester brødmikser

Oppskrift: Eltefritt og fiberrikt byggbrød

Du trenger følgende til et lite brød:

 • 1 gryte med lokk som tåler stekeovnen, f.eks. en Le Creuset-gryte på 2-3 liter
 • 4 dl kaldt vann
 • 5-10 g fersk gjær
 • 1 ts honning
 • 400 g byggmel 
 • 100 g siktet hvetemel
 • 1 ts salt

Slik gjør du:

Rør gjæren ut i vannet og bland godt sammen alle ingrediensene i en bakebolle. Dekk til og la deigen stå i minst 12 timer til heving.

Ta deigen ut og strekk og fold den fire ganger (ikke nødvendig å kna eller elte). Dryss siktet hvetemel i bunnen av bakebollen og legg deigen tilbake. Dryss litt mel på toppen også. Sett den til ny heving i 45-60 min. Byggmel hever ikke særlig godt, så deigen blir ikke så stor og sprekker litt opp.

Samtidig setter du den tomme jerngryten i stekeoven på 225 grader. Når deigen er ferdighevet, strør du litt mel i bunnen av den hete jerngryten, legger forsiktig i deigen. Legg på lokk.

La deigen steke på 225 grader på nederste rille i et kvarter. Ta av lokket og stek videre til brødet ferdig, ca. 45 minutter, dvs. når du hører en hul lyd når du dunker på det.

Comments

 1. Hei! Forslag til hva som kan erstatte honning? Tenkt å bake til babyen, og hun skal ikke ha honning. Takk!

  Like

 2. Gry Veronica says:

  Et byggmel med enda mer fiber er Skjåkmjøl fra Ottadalen mølle med hele 13,4gr kostfiber 🙂

  Like

 3. Bra tips det der med forskjellig fiberinnhold. Djises, det ante jeg ikke! Brødet ser nydelig ut. 🙂

  Like

Veldig hyggelig om du legger igjen noen ord og tanker

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s