5 ting du (kanskje) ikke visste om purren

Foto: Lise von Krogh ©

Foto: Lise von Krogh ©

Langløk vil bli den første grønnsaken jeg kan høste i 2017. Den står fremdeles i kjøkkenhagen, nedsnødd, men ikke satt ut av spill.

Purren er både tøff og sunn. Her er noen purrefakta:

1) Purren er årets første grønnsak

Purren kan overvintre. Denne tøffingen tåler litt frost og vinter. I min egen kjøkkenhage har jeg et knippe økologisk purre som står igjen fra i fjor. Akkurat nå er alle helt nedsnødde, bortsett av en våghals som stikker såvidt opp gjennom snøen. Det er fascinerende å tenkte å at når snøen smelter bort og jorden tiner, så vil purren gjenoppta veksten sin. Da gjelder det bare å høste den før den går i blomst (i stokk).

Innlegget er opprinnelig skrevet for Matmerk Økologisk.no

2) Purren er europeisk

Purren stammer fra landene rundt Middelhavet og ble dyrket alt i oldtiden. Sannsynligvis stammer purren fra villpurre (Allium ampeloprasum), som fremdeles vokser vil i dette området.

3) Det grønne er den mest næringsrike delen av purren

Purre er en god kostfiberkilde. Kostfiberet finner du hele planten. I den grønne delen av purren finner vi spesielt mye vitamin K, C og B-vitaminer, særlig B-vitaminene folat og B6, men også mindre mengder av andre B-vitaminer. Spiser du purre så får du også i deg mineralet kalium og sporstoffene kobber og mangan. Selv om den hvite delen på purren er mykest og mest delikat, så svarer det seg å spise den grønne delen også. Det er best å dampkoke eller steke purren om vil bevare næringsinnholdet mest mulig, ettersom koking fører til tap i kokevannet (hvis dette kastes).

4) Purre er antioksidantrik

Både de grønne bladene og den hvite stammen inneholde antioksidanter. Ved koking og damping synker aktiviteten til noen, mens aktiviteten til andre antioksidanter stiger. Selv om purren tilberedes, så er den fremdeles en god antioksidantkilde. Purre inneholder også de samme sunne svovelholdige stoffene som hvitløk, bare i mindre mengder.

5) Purre kan forebygge sykdom

For mange fremstår hvitløk som den sunneste løken, men purren skal ikke glemmes. Fordi purre inneholder fiber, vitaminer og mineraler samtidig som den inneholder lite kalorier kan den forebygge sykdom og bidra til inntaket av næringsstoffer i kosten vår – på linje med andre grønnsaker.

  • Kostfiber kan bidra til redusert risiko for kreft i tykk- og endetarm, type 2-diabetes type og hjerte- og karsykdom.
  • Som næringsrik grønnsak kan den forebygge kreft i blant annet munn, svelg, strupehode, spiserør og bukspyttkjertel og løkvekster spesielt, som purre, har man funnet at de kan forebygge kreft i magesekken. Folat i maten kan også forebygge hjerte- og karsykdom

Spis purre!

Skal purren ha noe å si for helsen din, så må du selvsagt spise den regelmessig. Helsedirektoratet anbefaler spesielt at løk inngår i kostholdet.

Purre har en mild smak og egner seg godt i mange retter. For personer som ikke er så glad i vanlig løk, så er purre fint å bruke i stedet for.

Kilder:

  • Bernaert N, De Loose M, Van Bockstaele E, Van Droogenbroeck B. Antioxidant changes during domestic food processing of the white shaft and green leaves of leek (Allium ampeloprasum var. porrum). J Sci Food Agric. 2014 Apr;94(6):1168-74. doi: 10.1002/jsfa.6389.
  • Matvaretabellen 2016. Mattilsynet, Helsedirektoratet og Universitetet i Oslo. http://www.matvaretabellen.no
  • US Department of Agriculture, Agricultural Research Service, Nutrient Data Laboratory. USDA National Nutrient Database for Standard Reference, Release 28. Version Current: September 2015. https://ndb.nal.usda.gov/ndb/foods
  • Livsmedelsverkets livsmedelsdatabas version 2016-02-17.
  • Purre. (2013, 31. desember). I Store norske leksikon. Hentet 15. februar 2017 fra https://snl.no/purre.
  • Kostråd for å fremme folkehelsen og forebygge kroniske sykdommer Metodologi og vitenskapelig kunnskapsgrunnlag Nasjonalt råd for ernæring 2011. Helsedirektoratet, 2011.

Veldig hyggelig om du legger igjen noen ord og tanker