Sesongskifte og lapskaus

Hjemmelaget lapskaus av egne grønnsaker. Foto: Lise von Krogh.

Hjemmelaget lapskaus av egne grønnsaker. Foto: Lise von Krogh.

April er over. Det er vår og det betyr grønnsaksdyrking.

I fjor tok jeg mine spede skritt som grønnsaksdyrker. Ikke alt ble like vellykket, men det gav mersmak. De grønnsakene jeg fikk best til var poteter, gulrøtter, kålrabi, persille og løk. De ble blant annet brukt til å lage deilig lapskaus.

Ny vår og nye muligheter

Vi har fremdeles flekker med snø her i Skrukkelia, men på jordet forsvant snøen like over påske. Nå venter jeg bare på at jorden skal varmes opp slik våronna kan starte. I fjor bearbeidet jeg egenhendig deler av jorden – bokstavelig talt. I år hjelper nabobonden meg å ploge og harve åkeren i bytte mot gress til sauene. Traktor står på ønskelisten, men det blir nok ikke i år.

I fjor plantet jeg alt direkte på friland med ideen om de sterkeste plantene gir avkastning. Det viste seg at mye ikke klarte seg, mens de trauste grønnsakene fikk jeg best til. Prøving og feiling er svært lærerikt.

I år satser jeg på større suksess og har startet med forkultivering innendørs og kjøpt inn boken Enkel kjøkkenhage på 1-2-3 av Håkon Mella.

Husbonden mener jeg bør heller satse på få sorter og større avling. Jeg liker å eksperimentere og har allerede plantet mange slags forskjellige frø som har begynt å spire i kjelleren, bl.a. grønnkål, rødbeter, purre, sellerirot, tomater, agurk, spinat og skorsonnerot. Jeg har til og med sibirsk kantløk som står i frysen som tror det er vinter. Samt noen økologiske frø som sitter fast i tollen, som jeg håper kommer snart.

Gleden av sesonger

Da vi flyttet ut av Oslo til Skrukkelia, i Hurdal, var det de gode snøforholdene som lokket. Denne påsken, midt i april, har vi kjørt hundeslede hjemmefra.

Vintersesongen har lenge vært den beste tiden på året her. Men, i fjor da jeg begynte med å dyrke egne grønnsaker, fikk den snøfrie sesongen sine gleder.

Nå er jeg ikke fullt så trist over at snøen og sledeføret har smeltet bort, fordi nå går jeg og gleder meg til å begynne å rote i jorden og se det spire og gro. Og, jeg gleder meg til årets hjemmelagde, selvdyrkede, økologiske lapskaus.

Oppskrift: Lapskaus

Du trenger følgende til ca. 4 porsjoner: 

 • 400 g oksekjøtt, uten bein, i terninger
 • 2 ss smør
 • 5 dl vann
 • 1 ts salt
 • 700 g poteter, i terninger
 • 4 gulrøtter, i terninger
 • 1/2 kålrabi, i terninger
 • 1 løk, hakket
 • 1/2 purre, snittet
 • Pepper
 • Persille

Slik gjør du: 

Brun kjøttet lett i smør i en gryte, f.eks. jerngryte. Ha på salt og slå på vann. La kjøttet småkoke i et kvarter.

Ha i poteter, gulrøtter, kålrabi, purre og løk. Kok videre til alt er mørt, ca. 20 minutter.

Smak til med pepper og dryss over persille.

Smaker godt med flatbrød til.

Blogginnlegget er opprinnelig skrevet for Økologisk.no

Trackbacks

 1. […]  spises rå med dip, ovnsbakes,  brukes i deilig kålrotstappe, du kan også bruke den i wok, lapskaus, i grønnsaksgryter og […]

  Like

 2. […] kjøtt i kjøttsuppe, fiskesuppe og suppen vichyssoise, gryter, i pai, pastinakksuppe, lapskaus, fiskepakke, Bergensk plukkfisk, […]

  Like

Veldig hyggelig om du legger igjen noen ord og tanker

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s