Hjemmelaget urtekrydder og te

Foto: Lise von Krogh ©

Foto: Lise von Krogh ©

Sunt, billig og godt fra sommerens grønne urter.

Grønne urter er supert å ha på kjøkkenet – også tørkede. De frisker både opp fargene og smaken på maten. I år har jeg masse urter fra sommeren avling som jeg har tørket.

Hvis du liker å bruke urter i matlagingen så lønner det seg å ta vare på dem. Jeg tror jammen jeg sitter på en liten formue i urter. Kiloprisen for urter er nemlig svimlende høy, til tross for at et lite glass eller en pose på butikken ikke koster mer enn 20-60 kr. I en liten stikkprøve på marked.no viser at timian koster 2217 kr pr. kg, gressløk 6200 kr pr. kg mens oregano er noe billigere og koster 1850 kg pr. kg. Alle mine tørkede urter er dessuten økologiske (og da blir vel kiloprisen enda høyere skulle en tro).

Grønne urter er antioksidantrike, og særlig de tørkede, kommer svært høyt opp på lister hvor de har målt antioksidantaktiviteten i ulike matvarer. Så et generøst dryss på maten, f.eks. pizzaen eller i tomatsuppen, er også bra for helsen.

Innlegget er opprinnelig skrevet for Matmerk Økologisk.no

Slik gjorde jeg det!

Da høsten kom klippet jeg alle urtene jeg hadde ute og knyttet dem i små bunter som jeg hang til tørk. Dette kan du også gjøre med ferske urter du har kjøpt inn fra butikken. Viktig å stramme snoren rundt stilken hardt, fordi nå urten tørker så tørker også stilken og surringen blir løsere.

Et par lister med nagler hver 5. cm fungerer som oppheng for buntene. De ferdigtørkede urtebladene med renset fra stilken og lagt i romslige papirposer.

Når urtene er tørket så kan de oppbevares svært lenge hvis de oppbevares tørt og mørkt. Du kan ha dem i lukkede papirposer eller på glass. Blanke poser er også fint, særlig til gaver.  Urter kan også fryses ned med smør og oljer

Tørkede urter

Jeg har tørket krus- og flatpersille, oregano, løpestikke, mynte, salvie og timian. Disse drysser jeg over pizza, bruker dem i marinader, sauser, supper og dressinger. Salvie er dessuten godt til lam og kje.

Tørket mynte- og salviete

Sjokolademynten og salvien bruker jeg til te. Jeg tar en håndfull blader og har dem i en tekanne, heller på vann og lar det trekke i noen minutter. Teen er koffeinfri og forfriskende.

Urteblandinger

Jeg har også laget to krydderblandinger. En til fisk og en til vilt inkludert lam og kje. Fiskekrydderet inneholder bladpersille, løpestikke, oregano og litt havsalt. Viltkrydderet inneholder salvie, kruspersille, einebær og litt havsalt.

Saltet bidrar både med smak og holdbarhet. Urteblandinger som er fine til langsteking, sauser og marinader.

Jeg bruker urter i nesten alle slags oppskrifter.

Jeg tipper urtene mine varer langt lengre enn til neste sesong i kjøkkenhagen, så til sommeren skal jeg dyrke litt andre urter også.

Comments

  1. Hei.

    Hvor får man kjøpt økologiske urter/frø så man kan dyrke selv? Spesielt koriander, oregano og persille?

    Mvh
    Birgitte

    Like

Veldig hyggelig om du legger igjen noen ord og tanker

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s