Sunn sesong – Skrei med søtpotetstappe

Foto: Lise von Krogh.

Foto: Lise von Krogh.

Lag en enkel, deilig middag av to populære og sunne råvarer.Jeg har inntrykk av at de to mest populære råvarene for tiden er skrei og søtpotet. Og det synes jeg er strålende – dette er nemlig svært sunn mat!

Jeg har brukt søtpotet i matlaging i mange år. Helt fra den gangen jeg flyttet til Grünerløkka på 90-tallet og begynte å utforske innvandrerforetninger. Nå har søtpoteten også kommet i kolonialen på bygda her jeg bor nå. Det virker som om at søtpoteten endelig har fanget nordmenns interesse og det var jammen på tide!

Søtpotet er ikke potet, men den er like sunn

Søtpoteten er ikke en ekte potet, kun en fjern slektning. Begge kommer opprinnelig fra Sør-Amerika, men i motsetning til vanlig potet dyrkes søtpoteten kun i tropene og varmere strøk. Stivelse, fett og proteininnholdet er tilnærmet likt i begge, men sukkerinnholdet er høyere i søtpoteten. Kanskje ikke så overraskende, den er jo også søtere på smak. Søt poteten inneholder mer fiber enn poteten, men på langt nær så mye vitamin C – i rå tilstand.

Den oransje fargen i søtpoten kommer fra antioksidanten betakaroten. Betakaroten kan omdannes til vitamin A i kroppen. Søtpotet er spesielt rik på dette fargestoffet og inneholder mer betakaroten enn gulrot mens potet ikke inneholder betakaroten i det hele tatt.

Næringsinnhold pr. 100 gram matvare Potet, rå Søtpotet, rå Gulrot, rå
Energi, kcal 78 80 36
Fett, g 0,1 0 0,1
Karbohydrat, g 16,6 16,8 6,7
Stivelse, g 15 12,6 0,2
Sukkerarter, g 1,6 4,2 6,5
Fiber, g 2 3 2,7
Ref 301 559 302
Protein, g 1,8 1,6 0,7
Vitamin A, RAE 0 551 437
Beta-karoten, µg 0 6608 5250
Vitamin C, mg 14 2 4

(Kilde: Matvaretabellen.no)

Lurt å spise torsk og skrei

Torsk er udiskutabelt sunn. Den er proteinrik, en kilde til vitamin D, omega-3-fettsyrer, jod og selen. Fordi den er mager og inneholder lite fett, så inneholder den også lite miljøgifter. Nå er fisken på sitt beste. Den er rask og enkel å tilberede og smaker nydelig sammen med søtpotet. Les mer om torsk i  Torsk med peanøtt- og papayasalat og sursøt dressing.

Flere oppskrifter med torsk!

Oppskrift: Skrei med søtpotetstappe

Du trenger følgende til fire porsjoner:

  • 600 g skrei eller torsk med skinn
  • Salt
  • 1 ss smør til steking
  • 4 store søtpoteter
  • 1/ 2 boks rømme
  • 3 ss smør
  • 3 ss olivenolje
  • Muskat, salt og pepper
  • 40 ferske aspargesbønner, rensede

Slik gjør du: 

Skrell søtpotetene og del dem i store biter. Dampkok (eller kok) potetbitene til de er møre, ca. 15-20 minutter. Legg aspargesbønnene på toppen de siste 5 minuttene og damp dem møre.

Mens potetene koker salter du fisken med litt grovt havsalt. La fisken ligge med saltet mens potetene koker.

Når søtpotetene er ferdigkokte, heller du av vannet og lar dem så å dampe av seg en stund.

Skyll saltet av torsken og tørk den godt. Del den i 4 like store biter. Brun smøret i en stekepanne. Legg i torsken med skinnsiden ned. Stek torsken på ganske høy varmen i omlag 6-10 minutter avhengig av tykkelsen på filetene. Den er ferdig når fiskekjøttet er blitt hvit og flaker seg. Jeg la lokk over siste minuttet for å få varmen på toppen også. Du kan også snu fisken og steke den litt på andre siden også på slutten.

Mens torsken steker har du i rømme, smør og litt muskat på søtpotetene. Stapp søtpotetene godt og smak til med salt, pepper og olivenolje.

Server stekt skrei med søtpotetstappe og grønne bønner. Ha litt olivenolje på bønnene før du serverer. En ekstra rømmeklatt er også godt til.

Veldig hyggelig om du legger igjen noen ord og tanker

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s