Skikkelig god kålrabistappe!

Årets julemiddag. Foto: Lise von Krogh.

Årets julemiddag. Foto: Lise von Krogh.

Jeg klarte det! Hemmeligheten bak årets julemiddag.

Det ligger mye hardt og langsiktig arbeid bak årets julemiddag. Her snakker vi skikkelig slowfood.

Jeg begynte faktisk på årets julemiddag i mars. Da sådde jeg noen frø med kålrot og fikk tak i settepoteter. Et av målene med årets avling var at maten skulle vare til jul. Og det klarte jeg. Jippi!!!

Potetene og kålroten ble lagret i et mørkt rom på låven. Kålroten var fremdeles fast og fin da jeg tok den ut på formiddagen på julaften. Potetene likeså. Begge deler økologisk dyrket. Om tre måneder skal jeg begynne på neste års julemiddag.

Kålrot er bra for helsen – Dampkokt kålrabi

Kålroten ble til deilig julestappe, servert med koke poteter og selvsagt skikkelig godt pinnekjøtt og sjy. Her er oppskriften på kålrotstappen, eller kålrabistappe som jeg kaller det. Veldig enkelt og veldig godt!

Flere oppskrifter med kålrot

Oppskrift: Julens kålrotstappe – kålrabistappe

Du trenger følgende til en skål, ca. 4-6 porsjoner: 

  • 2 medium store kålrot, skrellet og kuttet i store terninger
  • 1 kokt potet
  • 1 liten gulrot, skrellet og kuttet i biter
  • 2 ss smør (jeg bruker Rørossmør)
  • Kremfløte
  • Salt
  • ca. 1/4 ts muskat

Slik gjør du: 

Kok opp vann med litt salt i en kasserolle. Ha i kålrot og gulrot. Kok til grønnsakene er møre. Hell av vannet og la dem dampe litt av seg.

Ha kålrot, gulrot og potet i en blender sammen med smøret. Du må kanskje gjøre dette i to omganger. Kjør grønnsakene til en puré. Spe gradvis med litt fløte til stappen har fått en fin konsistens, men ikke for flytende. Det er derfor lurt å stoppe blenderen ofte, røre litt i stappen og ha i litt og litt fløte.

Når alle grønnsakene er kjørt en til puré, så smaker du til med salt og muskat.

Serveres til dampet pinnekjøtt, pinnekjøttkraft og nykokte poteter.

Advertisements

Comments

  1. Nanna Berger says:

    Skikkelig kålrabistappe er uten den søte guleroten. Kok en middels stor kålrabi og 2 -3 poteter og mos det med 1 ss, meierismør og en skvett kremfløte. Salt og pepper etter behag. Da blir det skikkelig god, gammeldags kålrabistappe! Smak og behag selvfølgelig – men kall ikke kålrabistappe med gulerot for skikkelig stappe. Det er en nymotens greie som dukket opp for noen år siden – i alle fall her i Norge…

    Like

  2. Ser, og høres, helt fantastisk ut!!
    Pinnekjøtt er min barnefavoritt julemat, og det blir ikke jul uten kålrabistappe og pinnekjøtt. Nå, som voksen, kjøper jeg kun herlig pinnekjøtt fra Hemsedal 👍🏻
    Men da har du altså svart på spørsmålet mitt om oppbevaring; hvor lenge det holder seg. Lurer kun på hvor kaldt du da har det på denne låven, og om grønnsakene da lå innpakket i noe (sand, jord, sagmugg??)

    Like

    • Barnet her i huset fikk nissepølser (rent kjøtt er liksom ikke helt tingen for tiden). Men han liker godt stappe og poteter, hehe.
      Pinnekjøttet har jeg fått tak i gjennom en bekjent, det har verken vært innom butikk eller lager (y).
      Som du sikkert vet så er jo jeg litt nybegynner på dyrking og lagring. Men kålrabien ble kun plukket og lagt i bakker. Jeg lot tørr jord være på og tempen var rundt 3-4°C. Det er mulig jeg bør lagre den litt bedre neste år.
      På AgroPub står det dette om lagring: “Tidligere ble kålrot ofte lagra ute i kule med halmdekke og kanaler for lufting, men denne lagringsmåten er arbeidsom ved uttak, og har gått ut av bruk. Utelagring er dessuten kun aktuelt i områder med stabilt vinterklima. Det meste av kålrota blir nå lagra i kjølelager eller ventilert lager med differansetermostat. Kjølelufta må være fuktig, og ca 0 ºC. Kålrot blir fort uttørket på lager og i butikken. Filming med tynn plast er nødvendig, da hver rot må merkes med Ø-merket. Rota må ha tørket opp etter vasking og pussing før den filmes.” Tenker jeg vasker den neste år og tar cling film rundt eller prøver meg på halmlagring.

      Like

Trackbacks

  1. […] er god for helsen og kan dampkokes, stekes som biff,  spises rå med dip, ovnsbakes,  brukes i deilig kålrotstappe, du kan også bruke den i wok, lapskaus, i grønnsaksgryter og […]

    Like

Veldig hyggelig om du legger igjen noen ord og tanker

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s