Det tar kortere tid å lage knekkebrød enn dra i butikken kjøpe dem. Ernæringsmessig kan det nesten ikke sammenlignes – ei heller smaksmessig.
Jeg har dårlig bakekarma. Jeg får nesten aldri brød til å heve seg, med mindre jeg bruker bakemaskin eller bakepulver. Knekkebrød er brødet for meg, det blir alltid vellykket.
Så enkelt at selv [sett inn] kan klare det!
Fordelen med knekkebrød er at du kan ha alle ingrediensene i bollen samtidig. Røre det hele sammen og vips, deigen er klar for ovnen. Dette er “baking” for idioter. Det eneste du må kunne er å passe tiden i stekeovnen slik at du rekker å dele dem opp før de er ferdigstekte.
Ernæringsmessig helt topp
Hvorfor skryte så mye av knekkebrød? Det kommer jo helt an på knekkebrødet, du kan lett finne usunne kjøpeknekkebrød, f.eks. Wasa Frukost, og sunne kjøpeknekkebrød, f.eks. Wasa Husmann. Men disse knekkebrødene blekner mot det hjemmelagde knekkebrødet.
FORDI når du kan selv velge mel og andre ingredienser, så stiger næringsverdien betydelig.
I de hjemmelagde knekkebrødene varierer jeg med fullkornshvetemel, sammalt spelt og sammalt rug og har i havregryn, gresskarkjerner, sesamfrø, hasselnøtter og egg samt litt salt og vann (som fordampet).
Disse ingrediensene øker innholdet av energi, protein, umettet fett, kalsium, jern, kalium, magnesium, sink, selen, fosfor, vitamin A (retinol), E (tokoferol), B1 (tiamin), B2 (riboflavin), niacin, og folat. Siden jeg også brukte egg i knekkebrødene inneholder de også litt vitamin D, men også bitte litt kolesterol og mettet fett.
Oppskrift: Salig gode, hjemmelagde knekkebrød
Du trenger dette til ca 18 knekkebrød:
- 2 dl Fibra fullkornshvetemel eller sammalt rug
- 2 dl sammalt spelt, grov
- 4 dl havregryn, store
- 2 dl gresskarkjerner, støtte
- 1 dl sesamfrø
- 1 dl hasselnøtter, støtte
- 1 ts Maldonesalt
- 6,5 dl væske av 1 pisket egg og resten kaldt vann
Slik gjør du:
Støt gresskarkjerner i en morter. Du trenger bare støte dem grovt. Det samme gjør du med hasselnøttene. Ha gresskarkjerner, hasselnøtter og øvrige ingredienser i en bakebolle. Rør alt sammen til en løs og litt klissete “deig” eller seig røre.
Legg bakepapir på to stekeplater og fordel deigen godt utover de to platene. Prøv å få det så tynt og jevnt som mulig.
Stek knekkebrødene på 160 grader i varmluftsovn (du kan sette inn begge brettene samtidig). Etter 25 minutter så tar du ut knekkebrødene og ruter dem opp med kniv eller pizzahjul. Sett brettene inn igjen og stek videre i 45 minutter på 150 grader. I vanlig stekeovn må du ha temperaturen 20 grader høyere og bare steke ett brett om gangen.
For at knekkebrødene skal holde seg sprø, bør de legges i en boks uten lokk.
LikeLike
Godt tips, Elin. Takk!
LikeLike
Hei. Jeg lurer på hva >Fibra fullkornsmel er, og om det finnes annet fullkornsmel som gir samme resultat? Har du ellers regnet på næringsinnholdet per skive knekkebrød?
Mvh Cathrine Øyen, matblogger på
Cathrines matblogg.
LikeLike
Hei Cathrine, Fibra fullkornshvetemel er et ekstra fint sammalt mel. Dvs. et mel med 100 % utmalingsgrad (hele kornet er benyttet), men kornet er enda mer finmalt fint sammalt. Det er ment til å ersatte siktet hvetemel i bakverk slik at bakverket blir sunnere sammensatt. Det er Møllerens som har dette melet, men det finnes sikkert andre tilsvarende mel også. Jeg har ikke regnet på næringsinnholdet, men det hadde jo vært morsomt å gjort og samtidig sammenlignet det mot kjøpeknekkebrød. Skal sjekke ut bloggen din også 🙂
LikeLike
Hei de så kjempegode ut.
Har du noen forslag til meltyper å bake knekkebrød med når man har gluten/hvete intoleranse. Har ikke cøliaki, men tåler gluten produkter dårlig.
Kjempefin blogg med mange gode oppskrifter 🙂
Fin dag ønskes deg !
LikeLike
Hei C, takk for det. Jo, de er kjempegode. Knuste hasselnøtter er på en måte prikken på i’en. Fordelen med knekkebrød er at de ikke trenger å heves og at du ikke trenger gluten for å binde dem sammen. Enkelte lager jo knekkebrød uten mel i det hele tatt. Jeg synes egget hjelper litt med å binde dem sammen. Melet kan du f.eks. erstatte med Semper mix med fiber, Toro glutenfri grov melblanding, bokhvetemel eller jyttemel.
LikeLike