God kaffe til lands og til fjells

En god iskaffe lages av 1-2 espresso, rør ilitt sukker eller sirup,  ha i en neve isbiter og helmelk på toppen. Foto: Lise von Krogh

Da vi etter et decennium klarte vi å kare oss ut av asfalten, nærmere bestemt Grünerløkka, og inn i skogen i Skrukkelia var det en vane vi ikke klarte å legge fra oss: God kaffe!

 

Et godt håndlag for god kaffe

Selv om man bor ruralt, er det ikke dermed sagt at man må gå over til “kjip” traktekaffe. Tanken var jo å anskaffe Kitchen Aid Espressomaskin, men den var jo ikke akkurat billig.

Etter noen uker med øvelse, fant jeg ut at en kommer ganske langt med en Bialetti Brikka og manuell melkeskummer. En urban cortado og americano kunne nå nytes på 10 mil fra hovedstaden eller på fjellet. Bilatti-kanna er nemlig fast innslag i campingutstyret.

Fjellkosen inkluderer god svart kaffe og en mild kaffe latte. Foto: Lise von Krogh

Min mann, sier følgende om våre kaffevaner “du kan ta mannen ut av byen, men ikke byen ut av mannen” og slurper i seg sin svarte americano. Dvs. nå er han mer hekta på filterkaffe. Filteret skylles godt med vann, før du har i nykvernet kaffe og nykokt vann i den enkle håndholdte trakten.

Svart gull. Foto: Lise von Krogh

Er det noen grunn til å drikke kaffe egentlig?

Forleden traff jeg en som aldri ble oppkvikket av kaffe. Hvorfor drikker du kaffe da, spurte jeg? Jo, fordi det er så godt! Og godt er det, Ola Nordmann har et koffeininntak som er omlag dobbelt så høyt som i USA. Vi drikker MYE kaffe.

I følge resultater fra epidemiologiske studier kan det tyde på at kaffen kan redusere sjansen for kroniske sykdommer, bl.a. diabetes type 2, Alzheimers og Parkinsons sykdom og noen leversykdommer. Den helsebringende effekten ser ut til å være mest fremtredende ved 3-6 kopper daglig. Det diskuteres imidlertid om kaffe kan være negativt med tanke på risiko for hjerte- og karsykdom. Kaffe og koffein kan være uheldig for personer med høyt blodtrykk, barn og tenåringer, gravide og eldre, i følge Kostråd for å fremme folkehelsen og forebygge kroniske sykdommer (Nasjonalt råd for Ernæring, 2011).

Men drikker du mye ufiltrert kaffe (kokekaffe og presskannekaffe) øker sannsynligheten for hjerte- og karsykdommer. Elsker du glohet kaffe, ha da kan du også øke risikoen din for kreft i spiserøret. Alt med måte. Les også min artikkel på bramat: Virker kaffe vanndrivende?

Jeg nyter min perfekte cortado – i passelige mengder med melk med god samvittighet. Foto: Lise von Krogh

Kaffe i stedet for energidrikk når du skal trene

Det er ikke måte på hvor bra kaffe er for deg. Ikke bare er den vår største kilde til antioksidanter i Norge, kaffe kanskje redusere muskelsmerter ved trening.

I undersøkelse fra 2009 utført ved Universitetet i Illinois kom det fram at koffeinet i kaffe kan reduserer smerter i lårmuskelen. Effekten så man både hos menn som vanligvis drikker kaffe (ca. 4 kopper daglig) og menn som drikker 1 kopp kaffe eller mindre til vanlig – til forskernes store overraskelse. Altså får vanedrikkere også en effekt.

Sannsynligvis skyldes effekten at koffeinet påvirker et system i hjernen og ryggmargen som formidler smerte. En time før den fysiske testen fikk deltagerne enten en placebotablett eller en koffeintablett som tilsvarer 2,5-3 kopper kaffe! Tre kopper kaffe ganske mye, i alle fall for meg. Hadde jeg tatt tre kopper kaffe rett før trening, så hadde jeg enten sittet på WC med ugrei mage eller hatt tidens treningsøkt med lettere nervøse tendenser.

Iskaffe uten melk. Ha en klype sukker i espressoen og kjøl den raskt ned med 6-8 isbiter. Foto: Lise von Krogh

Professor Motl sier til WebMD at dersom du trener og det gjør vondt, vil du være tilbøyelig til å stoppe opp fordi smerte er en uønsket stimulus. Dersom vi kan gi folk litt koffein og redusere smertene de opplever, kanskje det vil få dem til å fortsette med øvelsen.

Jeg tar ofte en espresso rett før trening, fordi det er så godt, fordi da kvikner jeg til og yter litt ekstra og håper på at kroppen føles litt bedre etter trening.

God kaffe kan nytes til fjells også. Foto: Lise von Krogh

Kaffen nytes i lavvoen mens lillegutt sover formiddagsluren sin i medbragt sprinkelseng. Foto: Lise von Krogh

Veldig hyggelig om du legger igjen noen ord og tanker

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s