Bruk tørket frukt – Müsliknekkebrød

Sunne og gode müsliknekkebrød. Foto: Lise von Krogh.

Sunne og gode müsliknekkebrød. Foto: Lise von Krogh.

Hjemmelagde knekkebrød med tørket aprikos og dadler.

Innlegget er opprinnelig skrevet for økologisk.no

Det fine med julen er at utvalget av tørket frukt blir mer synlig i butikken, men du trenger ikke bare ha tørket frukt som pynt i nøtteskålen. Tørket frukt er supert i matlaging også, for eksempel i brød, knekkebrød, på yoghurt, i gryteretter, salater osv.

Jeg kjøper tørket frukt året rundt, slik som rosiner, fiken, dadler og aprikos. Problemet med en del tørket frukt og bær er at den er sukret. Helt unødvendig spør du meg! Hvorfor skal man i alle dager sukre tørket mango eller ananas som er søt i seg selv? Faktum er at de fleste poser med tørkede frukter og bær er tilsatt sukker.

Når tilsatt sukker utgjør nesten halvparten av produktvekten, har du ikke lenger en sunn frukt eller bær. Dette er typisk for mango, ananas, blåbær, tranebær og jordbær og lignende. Skal du finne disse uten sukker, så skal du ha flaks eller vite hvor de har dette. Rosiner, fiken, dadler og aprikos er derimot usukret – som regel.

Les intervju med NRK Ikke la deg lure av denne frukten

Fordelen med å inkludere tørket frukt og bær i matlaging er at dette er en naturlig søt ingrediens og samtidig en utmerket kilde til fiber. Tørket frukt og bær er konsentrerte næringskilder og innholdet av vitaminer, mineraler og sporstoffer er mye høyere enn i fersk frukt. Ulemper er også at sukkerinnholdet også blir større.

Oppskrift på knekkebrød med 4 ingredienser og Hjemmelagde knekkebrød – svimlende enkelt og næringsrikt.

Gode ingredienser! Foto: Lise von Krogh.

Gode ingredienser! Foto: Lise von Krogh.

Oppskrift: Müsliknekkebrød

Ikke lag for mye om gangen. Tørket frukt i knekkebrødene gjør at de blir myke etter hvert. Jeg lager ikke mer enn hva vi spiser opp på en uke. Du kan egentlig bruke all slags tørket frukt og bær i denne. Ta det du har liggende eller har lyst på.

Du trenger følgende til to brett:

  • 4 dl byggmel
  • 4 dl havregryn
  • 2dl gresskarkjerner
  • 2 dl sesamfrø
  • 10 fersken, hakket
  • 4 dadler, hakket
  • 7 dl vann
  • En klype salt

Slik gjør du:

Bland sammen ingrediensene, men spar på litt av vannet. La røren svelle en halvtime og ha i mer vann til du får en tykk, klissete røre.

Legg bakepapir på to stekeplater og fordel deigen godt utover de to platene. Prøv å få det så tynt og jevnt som mulig.

Stek knekkebrødene på 160 grader i varmluftsovn (du kan sette inn begge brettene samtidig). Etter 20 minutter så tar du ut knekkebrødene og ruter dem opp med kniv eller pizzahjul. Sett brettene inn igjen og stek videre i 30-45 minutter på 160 grader. I vanlig stekeovn må du ha temperaturen 20 grader høyere og bare steke ett brett om gangen. NB! Noen stekeovnen er mer effektive enn andre, det lønner seg å følge litt med første gangen du steker dem.

Veldig hyggelig om du legger igjen noen ord og tanker

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s