Forskriftsmessig sunt knekkebrød med 4 ingredienser

Rugmel, linfrø, havregryn og salt er alt du trenger for å lage kjernesunne knekkebrød.

Det finnes mange gode oppskrifter på knekkebrød. Knekkebrød med mange forskjellige frø, nøtter og tørket frukt. I butikken finnes det også et bredt utvalg av knekkebrød, noen sunnere enn andre og noen bedre enn andre.

Du kan fint lage sunne og gode knekkebrød med få ingredienser. Dersom du velger grovt rugmel, linfrø og havre så får du et kjernesunt knekkebrød (litt salt må til for smakens del). Samtidig slår du et slag for skikkelige nordiske ingredienser (bortsett fra saltet da).

Sunne argumenter på 4-knekkebrødet – ernæringspåstander

Jeg kunne lagd en knekkebrødmiks som jeg kunne ha produsert og solgt. Da har jeg selvsagt lyst å fortelle om hvor sunt dette knekkebrødet er. Når jeg næringsberegner denne knekkebrødmiksen, finner jeg ut at jeg kan fortelle at den er:

 • Rik på fiber, jern, magnesium, sink, fosfor og vitamin B1 (tiamin),
 • En kilde til protein, kalium og B-vitaminene niacin og folat
 • Har lavt innhold av mettet fett og høyt innhold av umettet fett
 • Har lavt innhold av sukker – kun fra naturlige kilder

Dette er ikke påstander som jeg ukritisk kaster rundt meg. Dette er argumenter som følger visse forskriftsmessige krav.

Dersom jeg var en knekkebrødprodusent som skulle fremme hvorfor produktet mitt var så sunt, må vite hva jeg har lov til å påstå. Dette reguleres av forskriften om ernærings- og helsepåstander. Det kan kanskje virke som en hemsko, men egentlig er dette en forskrift som gjør det lettere for en produsent å komme med gode argumenter for produktene sine som forbrukeren kan stole på.

Det ene følger det andre – helsepåstander

Siden produktet mitt er rik på eller en kilde til visse næringsstoffer kan jeg også få lov til å fortelle hvorfor disse næringsstoffene er gunstige for helsemessig. Igjen har jeg ikke lov til å si hva som helst, kun godkjente helsepåstander er lov å bruke. De godkjente helsepåstandene finner jeg i EU Register on nutrition and health claims.

Siden knekkebrødmiksen min som er både rik på fiber og rik på fiber fra rug kan jeg fortelle at dette bidra til en normal tarmfunksjon. Kanskje ikke så sexy argument, men at du har en tarm som fungerer godt er viktig for helsen. Jeg kan også legge til andre helsepåstander knytter seg til protein og de andre vitaminene og mineralene.

Dette er nyttig å vite når du skal lage ditt eget produkt. Nå har jeg ikke tenkt å lage en knekkebrød miks, men derimot hjelper jeg andre produsenter med å finne fram i dette til tider uoversiktlige regelverket, slik at de kan omtale produktet sitt på en sannferdig måte.

Hvorfor 4-knekkebrød?

Jeg synes enkel mat er fascinerende. Og utfordrer meg selv ofte i å lage mat med så få ingredienser som mulig. Altså det stikk motsatte av hva vi finner i mye ferdigprodusert mat. Jeg kunne strippa knekkebrødene ytterligere til kun sammalt rugmel og salt. Da snakker vi enkel, men forsatt sunn mat så fremt melet er sammalt og at du ikke overdriver saltbruken.

Disse knekkebrødene ble til under ideen om å lage et knekkebrød med norske/nordiske ingredienser. Derfor valgte jeg linfrø, sammalt svedjerug og havre. Det mest fascinerende i dette tilfellet er at på 1600-tallet ble det dyrket både svedjerug og lin her i Skrukkelia og kanskje til og med på gården jeg nå bord på. Skrukkelia var den gangen var bosatt av utvandrete Finner. Knekkebrød med et historisk sus, der altså!

Her er oppskrift på et knekkebrød med både nøtter og frø: Hjemmelagde knekkebrød – svimlende enkelt og næringsrikt

Oppskrift: Sunne knekkebrød med fire ingredienser

Du trenger følgende til 3 brett med knekkebrød:

 • 4 dl sammalt rug, f.eks. Svedjerug
 • 4 dl havregryn, store
 • 2 dl linfrø
 • 1 ts salt
 • 6-8 dl vann

Slik gjør du:

Bland sammen ingrediensene, men spar på litt av vannet. La røren svelle en halvtime og ha i mer vann til du får en tykk røre.

Legg bakepapir på tre stekeplater og fordel deigen godt utover de to platene. Prøv å få det så tynt og jevnt som mulig.

Stek knekkebrødene på 160 grader i varmluftsovn (du kan sette inn begge brettene samtidig). Etter 25 minutter så tar du ut knekkebrødene og ruter dem opp med kniv eller pizzahjul. Sett brettene inn igjen og stek videre i 45 minutter på 150 grader. I vanlig stekeovn må du ha temperaturen 20 grader høyere og bare steke ett brett om gangen.

Blogginnlegget er opprinnelig skrevet for Økologisk.no

Comments

 1. Synnøve says:

  Hei!
  Jeg har et spørsmål som jeg gjerne skulle hatt svar på raskt,grunnet besøk:)Men kan jeg bruke grovbakstmel istedet for rugmelet i oppskriften?Var dessverre bare det (+vanlig hvetemel)som var i hus nå..:)
  De så fantastisk gode ut!

  Like

 2. Det enkle er ofte det beste;) Har svedjerugen andre egenskaper enn vanlig rug?
  Her er en oppskrift jeg har på glutenfrie knekkebrød.
  http://baconlovergoesvegetarian.blogspot.no/2014/03/knekkebrd.html

  Like

Trackbacks

 1. […] er derimot perfekt i knekkebrød. I oppskriften Sunne knekkebrød med fire ingredienser har jeg kun brukt svedjerug, salt, linfrø og […]

  Like

 2. […] på knekkebrød med 4 ingredienser og Hjemmelagde knekkebrød ? svimlende enkelt og […]

  Like

 3. […] på knekkebrød med 4 ingredienser og Hjemmelagde knekkebrød – svimlende enkelt og […]

  Like

Veldig hyggelig om du legger igjen noen ord og tanker

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s