Søtt & Syrlig – Smuldrepai med rabarbra og havre

Foto: Lise von Krogh.

Foto: Lise von Krogh.

Superenkel og deilig rabarbrapai.


Rabarbrasesongen er ikke over for min del. Jeg kommer til å strekke den til månedskiftet fordi den rett og slett startet så seint her i Skrukkelia. Så hvis du har rabarbra igjen ute eller i fryseren så kan du jo lage denne til Sankt Hans eller til helgen.

Vidundermiddel eller næringskilde?

Rabarbra en gammel plante – godt mot det meste sies det. Rabarbra er kjent fra Kina siden 2700 f.Kr. og i Europa siden 1608. Som urt skal den visst nok være effektiv mot all slags mageplager; diaré, forstoppelse, hemoroider. Den skal også stimulere appetitten, bedre blodomløpet og dempe betennelsen. Fantastisk!

Det er imidlertid et paradoks at denne grønnsaken først er spiselig når den er nærmest sukret i hjel. Ernæringsmessig er rabarbra en mager plante. Den gir lite energi i seg selv. Derimot inneholder den en viss andel fiber og vitamin K, samt vitamin C og kalsium. Likevel, måten vi spiser rabarbra på, gjør at denne neppe kan kalles sunn.

Sukker mot syre

Rabarbra inneholder oksalsyre, særlig bladene. Stilken kan spises ettersom oksalsyrenivået er overkommelig. Oksalsyre kan danne nyrestein dersom belastningen på kroppen blir for stor.

Av en eller annen grunn klarer sukkeret å kamuflere den bitre oksalsyren. Varmebehandles rabarbraen med sukker, blir den både frisk og søt på en gang.

Sunn, vidundermiddel eller en måte å spise mer sukker på? Det forhindrer ikke meg i å prøve nye rabarbraoppskrifter med en sunnere “touch”, som for eksempel en rabarbrapai.

Her finner du flere rabarbraoppskrifter. 

Oppskrift: Smuldrepai med rabarbra og havre

Til en pai trenger du følgende:

Bunn:

 • 3 stilker rabarbra, i biter
 • 0,5 dl honning
 • 0,5 dl havre
 • 1/2 ts kanel
 • 1 ss smør
 • 0,25 dl vann

Topp:

 • 1,5 dl fibramel eller sammalt spelt
 • 1/4 ts salt
 • 1/2 ts bakepulver
 • 1 dl havre
 • 0,75 dl brunt sukker
 • 0,5 dl smeltet smør

Slik gjør du:

Skrell rabarbraen og skjær den i tynne skiver. Ha rabarbraen over i en smurt paiform. Bland inn honning og havre. Dryss over kanel, fordel smøret og hell over vannet.

Bland godt sammen alle ingrediensene til toppingen. Fordel den over bunnen. Stek paien i 30 minutter eller til den er blitt gylden på toppen og rabarbraen myk.

Serves med créme fraîche og hakket mynte.

Trackbacks

 1. […] gjerne på tvers av botanikken. Sist gang brukte jeg rabarbraen som en frukt og flesket til med smuldrepai med rabarbra og havre. Denne gangen ble den brukt som en grønnsak og ble hovedingrediensen i rabarbra- og […]

  Like

 2. […] har skrevet om rabarbra før Lag din egenchutney med rabarbra og ingefær og Smuldrepai med rabarbra og havre. I disse innleggene forteller jeg litt om hva slags plante rabarbra er, om den er sunn og litt om […]

  Like

 3. […] gjerne på tvers av botanikken. Sist gang brukte jeg rabarbraen som en frukt og flesket til med smuldrepai med rabarbra og havre. Denne gangen ble den brukt som en grønnsak og ble hovedingrediensen i rabarbra- og […]

  Like

Veldig hyggelig om du legger igjen noen ord og tanker

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s