Godt til grillmat – Kald rabarbrasalat med krydderier

Syrlig og søtt til grillmat. Foto: Lise von Krogh.

Syrlig og søtt til grillmat. Foto: Lise von Krogh.

Rabarbra er mer enn dessertmat, server den som friskt tilbehør til stekt fisk eller kjøtt. 

Jeg har skrevet om rabarbra før Lag din egenchutney med rabarbra og ingefær og Smuldrepai med rabarbra og havre. I disse innleggene forteller jeg litt om hva slags plante rabarbra er, om den er sunn og litt om oksalsyren som den er så rik på.

I år har jeg litt mer rabarbra å høste av. Tradisjonen tro fikk Jr. fikk smake rabarbra med sukker.

Gammel oppskrift frem fra glemselen

Jeg har arvet min mors gamle kokebok. Du har sikkert sett den hos din egen mor eller bestemor; Gyldendals store kokebok fra 1955. Denne bruker jeg for inspirasjon eller som et oppslagsverk når jeg skal finne ut hvordan jeg egentlig skal lage mat fra rene råvarer.

Første rett med rabarbra ble en kald salat som passer til det meste av stekt og grillet mat. Den er både syrlig og søt, nesten som tyttebærsyltetøy og brukes på samme måte. Dessuten er den veldig lett å lage og kan lages i god tid i forveien, til og med dagen før.

Oppskrift: Kald rabarbrasalat med krydderier anno 1955

Du trenger følgende til en skål (ca 4 dl):

 • 300-400 g nyplukket rabarbra, vasket, renset og hakket
 • 3/4-1 dl sukker
 • 5 nelliker
 • 1 stykke kanelstang
 • 1 2 cm ingefær, skivet

Slik gjør du:

Sett stekeovnen på 225 grader. Legg rabarbraen i en ildfast form, ha i sukker og krydderier. Bland det hele godt. Legg på lokk og sett formen inn i ovnen. La den stå i 20 minutter. Ta den formen ut og la den få avkjøle seg. Når den er kald tar du ut nellik, kanel og ingefær.

Server den som tilbehør til fisk eller kjøtt.

Trackbacks

 1. […] I denne middagen var kjekotelettene midtpunktet,men tilbehøret var det heller ikke noe å si på. Kotelettene ble servert med en perlebyggsalat med småbladet grønnkål, honningdampede gulrøtter og rømme med ramsløk. Oppskriften finner du her. Som et friskt tilbehør (i stedet for rørte tyttebær) hadde vi krydret rabarbrasalat: Godt til grillmat ? Kald rabarbrasalat med krydderier. […]

  Like

 2. […] I denne middagen var kjekotelettene midtpunktet,men tilbehøret var det heller ikke noe å si på. Kotelettene ble servert med en perlebyggsalat med småbladet grønnkål, honningdampede gulrøtter og rømme med ramsløk. Oppskriften finner du her. Som et friskt tilbehør (i stedet for rørte tyttebær) hadde vi krydret rabarbrasalat: Godt til grillmat – Kald rabarbrasalat med krydderier. […]

  Like

Veldig hyggelig om du legger igjen noen ord og tanker

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s