3 gode grunner til å lage egen honning

Foto: Lise von Krogh.

Foto: Lise von Krogh.

Snart summer det på gården – drømmen om egen honning.

Jeg har begynt på nybegynnerkurs i birøkting med Hadeland birøkterlag sammen med min venninne Monica Celius som driver Åstjern Hyttetun og Bladet hundekjøring. Sammen har vi stupt midt inn i et pågående kurs. Vi spør, graver og lærer masse!

Det er 3 gode grunner til at jeg har lyst å ha bier på gården: 

  1. Jeg elsker honning. Jeg bruker honning som søtningsmiddel og som krydder. Jeg bruker honning i nesten alt jeg lager! Her finner du mange oppskrifter med honning.
  2. Gleden av egenprodusert mat. Jeg har en liten åkerflekk som gir meg grønnsaker. Forholdene her på gården ligger også til rette for biehold. Planen er å starte forsiktig og kanskje øke etter hvert som jeg får taket på det. Det blir ikke noe honning i år, men neste år så får vi se om det blir litt søtsaker på oss.
  3. Å bidra til å redde biene. Biene sørger for bestøving av grønnsaker og andre matvekster. Uten bier danner ikke planten frø og uten frø ingen nye grønnsaker. Så mye som 1/3 av all matproduksjon i verden kan være truet på grunn av at flere milliarder bier har dødd på verdensbasis de siste fire årene. Dersom jeg, med noen bier på gården, kan bidra til at noen færre bier dør, så er jeg med på å bidra til noe godt.

Akkurat nå kan jeg svært lite om bier. Jeg lærer om droner og dronninger, cellebygger og skattekasse, klekking og kryping, sverming og bistyrke mm. Jeg er en komplett idiot som spør og graver på kurskveldene. Men jeg håper jeg lærer nok til å snart å ta vare på mine egne bifolk.

Summmm summm 🙂

Comments

  1. Så hyggelig mye godt du har å tilby på Lise Von Krogh Enkelt, sundt og godt Takk for det . Jeg elsker honning og det er etter at jeg leste en bok min far hadde og et av kapitlene heter “Nytten av Honning”. Har faktisk ikke vært noe plaget av forkjølelse siden før åtti åra. Først så varmet jeg opp vann med en god teskje eller to med honning i. Nå går det i Grønn te med honning oppi. Nå handler jeg hos Prix og de har ekte honning fra http://www.kjartanshonning.no/ Denne boka er skrevet av en doktor Jarvis som holdt sin praksis i 40 år i USA Vermount. Han skrev også at mye av det han faktisk hadde samlet ønsket han også at andre skulle vite noe om. Jeg tok han på ordet og da i den tid tidlig på 1980 tallet så fikk jeg skrevet ut kapittelet over på A4 ark. Så flyttet jeg ut av Oslo og ned til Porsgrunn hvor jeg da fikk hjelp av en nabo til å forkorte kapittelet noe over på pdf fil fra skrivemaskinskrift til Pc. Jeg gikk i 1987 på et birøkter kurs holdt av Honning sentralen på Bryn i Oslo. Derfra fikk jeg med meg noen brosjyrer og derfra klippet og limte jeg og fikk satt sammen så det er en 17 A4 sider som heter Nytten av Honning. Boka ble vel skrevet en gang på slutten av 1950 ? Uansett så er dette gjort da for alles benyttelse så du fritt kan bruke opplysningene som du vil. Er selv ingen birøkter i dag men ønsker deg all lykke til med din birøkt ! Vennlig Hilsen Jarl Eirik Vestlund
    Jeg får se om jeg får sendt deg kapittelet over E-post når den kommer opp !

    Like

Veldig hyggelig om du legger igjen noen ord og tanker

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s