Godt til helgen – Grytebakt surdeigsloff med solsikkefrø


Jeg skeier ut med god loff til helgen!

Nydelig loff med ørlite rugmel og smakfulle solsikkefrø er perfekt til helgen. Jeg kunne godt spist fint brød hver dag, for jeg må jo innrømme at nybakt loff er veldig godt. Men i uken er det fullkorn og grovbrød som gjelder, det er best for helsen og det smaker jo godt også. Men i helgen lov å skeie ut!

At det er surdeigsbrød, betyr ikke nødvendigvis at det er sunt. Det er mengden fullkorn i brødet som avgjør om det er sunt. Dette brødet hadde ikke fått nøkkelhullsmerket for å si det slik. Men surdeig kan gjøre grove brød ørlite sunnere. Les mer her: Naturlig sunn med surdeigsbrød

Nå har jeg endelig klart å holde liv i en surdeigsstarter siden i fjor høst. Den forrige jeg hadde klarte jeg å drepe… Den nye surdeigsstarteren som jeg lagde i høst, bor i et Norgesglass kjøleskapet og fôres en gang i uken. Det føles litt som å ha et lite kjæledyr. Får den ikke mat, så dør den.

En til to ganger i uken baker jeg et brød. Prosessen tar om lag et døgn. Resultatet blir saftige og holdbare brød. Noen ganger baker jeg grovt, andre ganger fine brød – i allefall til helgen.

Oppskrift: Surdeigsloff med solsikkefrø

Du trenger følgende til 1 lite brød:

  • 40 gram surdeigsstarter
  • 30 gram hvetemel + 30 gram temperert vann
  • 200 gram hvetemel
  • 50 gram rugmel
  • ca. 200 gram temperert vann
  • 1/2 ts salt
  • 3-4 ss solsikkefrø

Slik gjør du det:

Bland godt surdeigsstarter med 30 g hvetemel og  30 g temperert vann i en bakebolle. Legg på lokk og la den stå å modne seg i 2-3 timer i romtemperatur.

Bland godt surdeigen med resten av hvetemelet og rugmel og ha i vann. Deigen skal være klissete, men ikke veldig løs. La den stå i 1/2 til 1 time til du ser at glutennettet begynner å vise seg som tråder i deigen. Bruk en slikkepott/sleiv som du bretter deigen med i bollen. Når glutennettet viser seg, klemmer du inn saltet i deigen og drysser over solsikkefrøene.

En gang i halvtimen i omlag 3-4 timer så folder du deigen med slikkepotten.

Til slutt legger du deigen på en fjøl med litt hvetemel. Folder deigen 3-4 ganger slik at glutennettet strammer seg. Legg deigen i hevekurv med klede som du har strødd litt solsikkefrø i bunnen av. Sett deigen i kjøleskapet over natten (6-24 timer).

Varm opp stekeovnen til 225°C sammen med kasserollen du skal bake i slik at den blir gjennomvarm. Når ovnen er varmet opp. Åpner du døren og lar deigen skli utav hevekurven og ned i den varmekasserollen. Legg på et lokk som tåler varme (altså uten plastknott). Stek i 15 minutter.

Ta av lokket, senk temperaturen til 200 °C og stek videre i ca. 10-15 minutter til brødet er gyldent og høres hult ut når du banker på det med skaftet på en brødkniv.

Comments

  1. Denne skal jeg prøve ved første og beste anledning!! Tusen takk!!

    Like

Veldig hyggelig om du legger igjen noen ord og tanker

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s