Lag din egenchutney med rabarbra og ingefær

Rabarbra- og ingefærchutney

Ingefær- og rabarbrachutney. Foto: Lise von Krogh

Rabarbra er en urt som brukes både som frukt og grønnsak. Perfekt i en deilig chutney.

Hva vi oppfatter som frukt eller grønnsak trenger ikke å være botanisk riktig. Den kulinariske oppfatningen av enkelte råvarer går gjerne på tvers av botanikken. Sist gang brukte jeg rabarbraen som en frukt og flesket til med smuldrepai med rabarbra og havre. Denne gangen ble den brukt som en grønnsak og ble hovedingrediensen i rabarbra- og ingefærchutney.

Rabarbra, mest frukt i bruk

Rabarbra har en saftig, fruktig, utpreget syrlig smak. Vi bruker den i søte bakverk og i andre retter som skal smake søtt (ved å overøse den med sukker). I bruken minner den mest om en frukt. Men, skulle den vært en frukt, så burde stengelen inneholdt frø. Ingen frø i denne stengelen. Faktisk bruker vi ikke frøene i det hele tatt fra rabarbrablomsten, men deler opp planten med rot når den skal formeres.

Egentlig en urt

Grønnsaker er i grunnen den spiselige delen av en plante som ikke er frukt. Det kan være en rot, knoll, et blad, endeknopp, sideknopp eller rett og slett stilken – som på rabarbraen. Mange betrakter rabarbraen som en grønnsak, selv om den er en typisk dessertingrediens, kanskje fordi den er så utrolig sur? Rabarbraen har ry på seg for være godt mot det meste og i såfall kan vi kalle den en medisinurt.

Oppskrift: Rabarbra- og ingefærchutney

Dagens middag ble fisk tikka curry med hjemmelaget chutney. Fantastisk godt! Oppskriften finner du under bildet.

Du trenger dette til to glass rabarbrachutney:

  • 1/2 kg rabarbra
  • 1 rød løk, finhakket
  • 1 fiken finhakket
  • 1 dl eplesidereddik eller hvitvinseddik
  • 2 cm fersk ingefær, skrelt og finhakket
  • 200 gram sukker (eller 150 gram sukker og 50 gram sukrin)
  • 1/2 ts salt

Slik gjør du:

Vask og skrell rabarbraen og kutt den i biter. Ta vare på skrellet (ikke hakke det opp), det trenger du underveis i prosessen.

Kok opp løk, fiken, eddik, ingefær, sukker og salt sammen med skrellet i fem minutter. Fisk opp rabarbrastrimlene med en gaffel og kast dem. Ha i rabarbrabitene og rør godt rundt. Koks chutneyen i ca. 20 minutter til den har tyknet noe.

Fordeles på kokte, varme syltetøglass eller Norges-glass. Serveres som tilbehør til sterk mat eller kjøtt. Passer også til grillmat.

Ingefær- og rabarbrachutney smaker deilig til indisk fisk tikka curry. Foto: Lise von Krogh

Fisk tikka curry

Du trenger dette til 2-3 porsjoner:

  • 1 ss olje
  • 1 hvit løk, finhakket
  • 1 stor filet hvit fisk
  • 1 boks tomat
  • 3 ss tikka curry-pasta
  • 2 ss kokosrasp

Slik gjør du:

Sett ovnen på 200 grader. Ha olje i en ildfast form og legg i fisken. Strø over løken. Bland sammen tomater, pasta og kokosrasp og hell det over fisken. Bakes i oven til fisken er gjennomkokt, ca. 20 minutter.

Serveres med grønnsalat og basmatiris (anbefales å kokes med noen nellikspikre og litt olje). MÅ spises med rabarbrachutney!

Advertisements

Trackbacks

  1. […] har skrevet om rabarbra før Lag din egenchutney med rabarbra og ingefær og Smuldrepai med rabarbra og havre. I disse innleggene forteller jeg litt om hva slags plante […]

    Like

  2. […] og økologisk grønnsaksuppe. Siste retten var fisk i ovn med couscous (tilpasset fra denne oppskriften) […]

    Like

  3. […] har skrevet om rabarbra før Lag din egenchutney med rabarbra og ingefær og Smuldrepai med rabarbra og havre. I disse innleggene forteller jeg litt om hva slags plante […]

    Like

  4. […] og økologisk grønnsaksuppe. Siste retten var fisk i ovn med couscous (tilpasset fra denne oppskriften) […]

    Like

Veldig hyggelig om du legger igjen noen ord og tanker

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s