Spis vanlig supermat – Frisk med coleslaw!

Kål, eple og sjalottløk. Foto: Lise von Krogh.

Kål, eple og sjalottløk. Foto: Lise von Krogh.

Påstand: Det er billig å leve sunt!

Saken er opprinnelig skrevet for Matmerks økologisk.no.

At det er dyrt å leve sunt, er jeg ikke helt enig i. Du trenger kjøpe ikke eksotiske ingredienser fra fjerne himmelstrøk eller kosttilskudd til priser som kun de best bemidlede av oss har råd. Helt normale råvarer duger i massevis, dessuten er de mye billigere.

Du kan spare mye på matbudsjettet ved å bruke pengene på kål, poteter, løk, gulrøtter, epler og andre vanlige (økologiske) grønnsaker og frukter i butikken. Og, det må på død og liv heller ikke være økologisk, er ikke den økologiske varianter tilgjengelig så er det bedre å spise ”vanlig” løk enn å droppe den helt. Les mer i Økologisk er mest best.

Dessuten kan du også spare litt ved å redusere på kjøttforbruket og øke inntaket av grønnsaker i stedet. Det er også sunnere for deg. Les Ærlig linsesuppe med smak av bacon, servert med rugbrød.

Billig supermat

Du skal ikke undervurdere helseeffekten av å spise helt vanlig kål, løk og eple.

Dette er kalorifattig mat som ved å inkluderes på middagstallerkenen er med på å regulerer det totale kaloriinntaket fra middagen. Du har kanskje fått med deg at det finnes kapsler/kosttilskudd som inneholder tørket pulver av frukt og grønnsaker. Dette kan på ingen måte erstatte den ferske råvaren. Grønnsaker og frukt inneholder over 90 % vann, dette gjør at det tar plass i magesekken og dermed bidrar til metthet. Denne effekten får du ikke når du tar kosttilskuddet.

Undersøkelser viser at vi bør øke grønnsaksinntaket vårt. Dette er viktig mat på tallerkenen fordi spiser du mye grønt reduserer du risikoen for å utvikle hjerte- og karsykdom, kreft, diabetes type 2, overvekt og fedme.

  • Epler er en god kilde til fiber og antioksidanter når du spiser dem med skallet. De inneholder litt vitamin C, kalium, vitamin E og B-vitaminer.
  • Kål er svært rik på vitamin C, men bidrar også med B-vitaminet folat, kalium og andre vitaminer og mineraler, under den bleke grønnfargen finner du de potente helsebringe fytokjemikalier.
  • Løk inneholder litt av en mange vitaminer og mineraler, f.eks. vitamin B6, vitamin C og fosfor, men er en særlig god kilde til fytokjemikaliene allylsulfider og antioksidanten quercetin, en kraftig antioksidant.

Ikke glem den bleke kålen

I senere tid har grønnkålen seilt opp som den ultimate grønnsaken. De bleke kålsortene har kanskje bleknet enda mer mens grønnkålen soler seg i all oppmerksomheten. Men vi må ikke glemme at ALL kål er sunt å spise, faktisk supersunt. Grønnkålen er riktig nok spekket med enda mer vitaminer og mineraler enn sine bleke familiemedlemmer, men de bleke kålslagene har også sitt å fare med.

Kål er svært rik på vitamin C. Mest vitamin C får du når du spiser kålen ferskest mulig, men selv nå på vinteren har godt lagret kål et høyt innhold av vitamin C. Dessuten inneholder kål de helsefremmende plantestoffer: glukosinolater, fenoler og karotenoider. Selv de indre aller blekeste bladene bør spises.

Når det enkleste er det beste – Nykål med poteter og kjøttrike pølser

Bruk hele hodet og stilken!

I mange kålsorter har også stilken/stammen også næringsverdi, i noen tilfeller har denne høyere vitamin C-innhold enn bladene, selve hodet eller buketten. Et tips er ikke kaste stilken men bruke den på lik linje med gulrot. Du kan skjære den i staver eller skiver bruke den i matlaging, for eksempel i en gryterett, i wok eller supper. Noen egner seg også å spise rå.

Oppskrift: Coleslaw

Dette er en enkel variant av kålsalaten. Du kan også blande inn litt majones og persille om du vil ha en feitere variant av den. Coleslaw passer til hamburger, pulled pork, grillmat, stekt fisk og kjøtt.

Du trenger følgende til 4 porsjoner:

  • 1 lite hodekål, ca. 400 gram
  • 1 sjalottløk
  • 1 eple
  • 1 ss hvitvinseddik
  • 4 ss olivenolje
  • salt og pepper

Slik gjør du:

Del kålen i fire og fjern “stammen” i midten. Kutt den i fine strimler (en mandolin gjør dette lett). Rens sjalottløke, del den i to og kutt den i fine strimler. Del eplet i fire, fjern kjernen og skjær det i fine tynne skiver. Bland sammen kål, løk og eple i en salatbolle. Bruk gjerne hendene!

Lag dressingen ved å ha litt salt i eddiken. Visp med en gaffel til saltet har løst seg opp. Ha i olivenolje og pepper. Smak litt på dressingen om den er passelig syrlig, salt og sterk ved å ta litt dressing på en bit kål. Juster om nødvendig. Bland dressingen godt inn i salaten. Igjen bruk hendene og sørg for at dressingen dekker godt. Da unngår du nemlig at eplet blir misfarget.

La salaten stå en time eller mer før servering. Den holder seg godt noen dager i kjøleskapet.

Veldig hyggelig om du legger igjen noen ord og tanker

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s