Prioriter det gode måltidet! Biffgryte med 10 krydder

Oksegryte. Foto: Lise von Krogh.

Oksegryte. Foto: Lise von Krogh.

For meg handler god ernæring om gode råvarer, god smak og kunnskap om hva du spiser.

Vet du hva du spiser og prioriterer du å spise bra? Det gjør jeg. Jeg lar ikke smaken gå på bekostning av helsen, men lager gode retter som gir god helse.

Råvarer med høyt næringsinnhold som du tilbereder selv, er et godt utgangspunkt for sunn og god mat. Denne gryteretten er eksempler på dette.

Matlaging er viktig

Jeg prioriterer å bruke tid på matlaging, men lager gjerne så pass mye at det blir til mer enn én middag. Det sparer tid. Jeg er bevist når jeg handler i butikken. Jeg ser etter produkter med høy råvareprosent eller kjøper lite bearbeide råvarer. I mange tilfeller tar det ikke lengre tid å lage en rask middag basert på enkle råvarer som det tar å varme opp en ferdig rett. Andre ganger krever det litt mer innsats for et godt resultat.

Kvalitetskjøtt med bedre fettsyresammensetning

I denne gryteretten har jeg brukt skotsk høylandsfe fra Hævop gård. Dette er gården til foreldrene til en venn av oss. Vi bestiller kjøttet før jul og får levert så mye kjøtt at vi har mat til sommeren. Disse flotte dyrene få går utendørs året rundt på grunn av sin kraftige pels. De klarer seg godt på skrint beite og er meget godt egnet til ekstensive og økologiske driftsformer. Den ernæringsmessige fordelen er at dette kjøttet også får en bedre fettsyresammensetning.

I en tysk undersøkelse ble fettsyresammensetningen i storfekjøtt fra intensiv produksjon (intensive production system) og naturlig beiting (natural grazing system) sammenlignet. Analysene viste at dyr som hadde gått på naturlig beite hadde signifikant høyere innhold av omega-3-fettsyrer og bedre forhold mellom omega-3 og omega-6 i kjøttet. Forskerne konkluderer med at storfekjøtt fra dyr som har gått vokst opp på naturlig beite er klart overlegen med hensyn til en gunstigere fettsyreprofil enn storfekjøtt fra intensiv produksjon. Kjøtt kan på ingen måte erstatte fisk som en god kilde til omega-3-fettsyrer, men jeg lever i den tro at alle monner drar. Dyr som har gått på grovfôr har også et høyere antioksidantinnhold (vitamin E, karotenoider).

Spiser jeg kjøtt, så kan jeg velge kjøtt fra dyr som har fått grovfôr, gått på naturlig beite og dermed fått en bedre fettsammensetning. Samtidig støtter jeg også produsenten av kjøttet og er med på å bidra til et mangfold av råvarer på markedet.

Kilder:

Kraft J, et al. Extensive Analysis of Long-Chain Polyunsaturated Fatty Acids, CLA, trans-18:1 Isomers, and Plasmalogenic Lipids in Different Retail Beef types. J. Agric. Food Chem. 2008, 56, 4775–4782 4

Daley CA, et al. A review of fatty acid profiles and antioxidant content in grass-fed and grain-fed beef. Nutrition Journal 2010, 9:10 doi:10.1186/1475-2891-9-10

Oppskrift: Kryddergryte med skotsk høylandsfe

I denne retten kan du selvsagt også bruke annen type storfekjøtt som du finner i butikken. Den hjemmelagde krydderblandingen kan også erstattet av en krydderpaste eller et ferdig karrikrydder. Bruk en stor gryte når du lager retten, gjerne en jerngryte.

Du trenger følgende ingredienser til en stor gryte: 

 • 1,5 kg storfekjøtt, i små terninger, f.eks. grytekjøtt eller flatbiff
 • 14 kardemommekapsler
 • 2 kanelstenger eller 1 ss kanel
 • 14 nellikspikre
 • 5 ss korianderfrø
 • 5 ts spisskummenfrø
 • 2 ts fennikelfrø
 • 1 ts svart pepper
 • 2 dl rapsolje
 • 3 løk, finhakket
 • 10 hvitløksfedd, finhakket
 • En stor bit ingefær, finhakket
 • 2 bokser kokosmelk
 • 1 ts gurkemeie
 • 2 ts chilipulver
 • 4 gulrøtter, skivet
 • 1 stor brokkoli, skivet stilk og buketter delt opp
 • 1-2 bokser hermetiske linser
 • Salt

Slik gjør du: 

Skjær kjøttet i passe små biter, 2×2 cm.

Knus kardemommekapslene lett i en morter. Ta vekk skallet. Knus frøene sammen med kanel, nellik, koriander, spisskummen, fennikel og pepper til et finmalt krydder.

Varm opp rapsoljen i en stor (jern)gryte og ha i løk, hvitløk og ingefær. Stek til løken er blank. Ikke la den svi seg. Ha i kjøttet og brun det. Hell i kokosmelk, krydderblanding, gurkemeie og chili.

Kok opp og la gryten småkoke under lokk i ca. 1 time eller til kjøttet er mørt. . Pass på så den ikke koker tørr, tilsett ev. mer kokosmelk eller vann. Ha i skiver av gulrot og skiver av brokkolistilk og la dette få koke med i 10 minutter til de er møre. Ha i brokkolibuketter og linsene og la den få varme seg opp i gryten i ca. 5 minutter før servering (eller til du synes brokkolien er passe mør).

Smak til med salt.

Pynt med korianderblader. Serveres med godt brød, quinoa, ris eller potet.

Comments

 1. Dette ser kjempegodt ut, tusen takk for fantastiske oppskrifter! Kan man bruke noe annet istedenfor kokosmelk?

  Like

  • Bare hyggelig – superkjekt å høre 😀 Jeg tenker at kokosmelken kan byttes ut med matlagingsyoghurt, fløte eller (hermetiske) tomater. Du kan sikker også lage en kraftbasert gryte også. Krydderne gjør seg like godt i disse variasjonene.

   Like

Veldig hyggelig om du legger igjen noen ord og tanker

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s