Når det enkleste er det beste – Nykål med poteter og kjøttrike pølser

Enkel og smaksrik hverdagskost. Foto: Lise von Krogh.

Enkel og smaksrik hverdagskost. Foto: Lise von Krogh.

Tidligkål er så godt at pølsene smaker som tilbehør. Dette er rask og snadder hverdagskost med få ingredienser!

Nå kommer nykålen eller tidligkålen. Ikke gå fordi den. Ta den med deg hjem og damp den! Den smaker helt fantastisk og får annet tilbehør, inkludert pølsene, nærmest til å blekne.

Denne retten er så god at jeg har nå spist den tre dager på rad, enten som varm lunsj eller til middag. Den er både rask og lett å lage. Det er en sunn rett. Og det er en rett av rene og gode råvarer, så fremt du finner noen ordentlig kjøttrike pølser til den da.

Dampet nykål

Kål er både rik på vitamin C og fiber. Kål inneholder også de gunstige, ikke-næringsstoffene glukosinolater. Når du damper kålen bevares vitamin C og andre vannløselige næringsstoffer bedre enn ved koking.

Glukosinolater er en type plantestoffer som man mistenker kan virke forebyggende mot kreft. Glukosinolater er svovelholdige forbindelser vi finner mye av i kålplanter. Når vi spiser og tygger kålplanter knuser vi samtidig plantens celler. Dermed kommer glukosinolatene i kontakt med enzymet myrosinase og omdannes til indoler og isotiocyanater. Det er trolig ikke glukosinolatene i seg selv som er gunstig, men forbindelsene de omdannes til. Dersom du koker kål i mye vann kan du tape en god del av disse sunne stoffene til kokevannet. Dessuten er enzymet følsomt for varme. Derfor er det best å spise kålplantene rå eller dampekoke dem.

Kjøttrike pølser

Jeg fant noen pølser i butikken med høyt kjøttinnhold (over 80 %). Selv om du finner en pølse som heter kjøttpølse i butikken, betyr ikke dette at den inneholder mye kjøtt, dette må du lese deg til på ingredienslisten. Jo mer kjøtt som brukes i pølsen jo høyere vil innholdet av protein være, men også jerninnholdet. Rødt kjøtt er nemlig en kilde til jern, derfor vil pølsenes jerninnhold avhenge av mengden kjøtt som brukes.

Småpoteter

Spis poteten med skallet og få i deg ekstra fiber. Når du spiser små poteter vil få i deg mer fiber enn fra store poteter. Det er fordi overflaten i forhold til volumet er større på små poteter enn store. Poten er dessuten en kilde til blodtrykksenkende kalium og antioksidanten vitamin.

Lettrømme

Litt rømme gjør seg til denne retten. Jeg bruker vanlig lettrømme, dvs. den økologiske typen. Årsaken til dette valget er at lettrømmen gir færre kalorier og 15 % mindre fett enn seterrømmen. Lettrømme inneholder fremdeles en del fett (20 %) og det samme fettet som seterrømmen, bare i mindre mengder. Innholdet av øvrige næringsstoffer er tilnærmet samme, bortsett fra vitamin A. Innholdet av vitamin A i lettrømme er lavere, men det gjør ikke noe – vi får i oss nok vitamin A fra før.

Kål er kjempegodt! Foto: Lise von Krogh.

Kål er kjempegodt! Foto: Lise von Krogh.

Oppskrift: Dampet nykål med poteter og pølser

Du trenger følgende til én porsjon:

 • 2 normalt store eller 4-5 små pølser, med minst 75 % kjøtt
 • 4-5 småpoteter
 • 1-2 skiver nykål
 • 1-2 ss lettrømme
 • 2 ss smør

Slik gjør du:

Sett potetene til koking. Små poteter blir raskt ferdige. Beregn ca. 10-15 koketid.

Når potene nærmer seg ferdigkokte. Begynner du å steke pølsene. Stek den i litt av smøret.

Kok opp vann i en dampkoker eller aspargesgryte. Dampkok kålen i ca. 5 minutter. Ha i litt smør i kokevannet på slutten av koketiden. Det gir kålen litt ekstra smak.

Server poteter, nykål og pølser med litt rømme. Det er alt du trenger for et deilig hverdagsmåltid!

Trackbacks

 1. […] og brune linser. Du kan for eksempel lage en glad hverdagssalat til fiskegratengen eller servere kokte poteter og pølser med nykokt kål og litt frisk timian. Ikke bare ser det mer fristende ut, maten blir også sunnere med grønt […]

  Like

 2. […] Når det enkleste er det beste – Nykål med poteter og kjøttrike pølser […]

  Like

 3. […] Nykål med poteter og kjøttrike pølser fra Lise von Krogh. […]

  Like

Veldig hyggelig om du legger igjen noen ord og tanker

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s