Bli sunn med dressing – 3 dressinger med samme grunnoppskrift

Tre dressinger med samme grunnoppskrift. Foto: Lise von Krogh.

Tre dressinger med samme grunnoppskrift. Foto: Lise von Krogh.

Bruk dressing til å få i deg gode fettsyrer og beskyttende antioksidanter! 

Saken er opprinnelig skrevet for Matmerks økologisk.no.

En enkel olivenoljebasert dressing gir deg påfyll sunne fettsyrer og antioksidanter. Den beste dressingen lager du selv, i allefall om du har gode ingredienser å jobbe med. Jeg kjøper gjerne den dyreste olivenoljen i dagligvarebutikken og smaker meg frem til en god olivenolje når jeg handler spesialbutikk. En god rødvinseddik er også fint å bruke. Ikke kast bort pengene på kjipe og billige oljer og eddiker, spander heller litt mer på kvalitet.

Disse dressingene har jeg laget med to forskjellige olivenoljer. Den milde olivenolje kjøpt på butikken og den kraftig olivenolje fra en spesialbutikk. Det gir dressinger med litt forskjellig aroma.

2 ss olivenolje for god helse!

Olivenolje (Olea europaea L.) består hovedsakelig (minst 70 %) av omega-9-fettsyren oljesyre. I utgangspunktet kan kroppen lage denne selv, men dersom du bruker olivenolje i matlaging kan dette bidra til et normalt LDL-kolesterolnivå i blodet. Forutsetning for denne effekten er at du bytter ut noe av det mettede fettet i kosten med denne umettede fettsyren. Feks. du kan bytte ut en feit meieribasert saus med en olivenoljebasert dressing. Har du ikke olivenolje i hus, så kan du også bruke rapsolje som også inneholder en god del oljesyre.

Olivenolje inneholder også noe vi kaller polyfenoler. Dette er plantestoffene som kan beskytte fettstoffer (LDL-kolesterolet) i blodet mot oksidativt stress og skader og dermed beskytte mot aterosklerose. Effekten er doseavhengig og jo mer du får i deg desto bedre beskyttelse får du.

Et moderat olivenoljeforbruk i et balansert kosthold vil være tilstrekkelig for at du oppnår en gunstig effekt. Du må få i deg minimum 5 mg av polyfenolen hydroksityrosol og derivater av denne. Dette tilsvarer du i 2 ss olivenolje (20 gram) daglig.

Og litt løk!

Har du i litt sjalottløk elelr hvitløk i dressingen så får du i tillegg beskyttelse mot kreft i magesekken. Dessuten kan hvitløk beskytte mot kreft i tykk- og endetarm.

Med andre ord: Dropp kjøpedressing og lag din egen helsedressing!

Kilder:

  • EFSA Journal 2011;9(4):2033 og EFSA Journal 2011;9(4):2043.
  • Kostråd for å fremme folkehelsen og forebygge kroniske sykdommer. Nasjonalt råd for ernæring, 2011.

Oppskrifter: Tre sunne dressinger med samme grunnoppskrift

Du trenger følgende: 

  • Kaldpresset jomfru olivenolje
  • Rødvinseddik
  • Maldonsalt
  • Nykvernet pepper
  • Hvitløk, presset
  • Sjalottløk, finhakket

Slik gjør du: 

Enkel dressing: Rør ut en klype salt i 1 ss rødvinseddik. Tilsett 3-4 ss olivenolje og litt nykvernet pepper. Bland godt sammen ved å riste glasset eller pisk med en gaffel.

Mild dressing med sjalottløk: Rør ut en klype salt i 1 ss rødvinseddik. Tilsett 1 ts finhakket sjalottløk og la dressing hvile i en times tid. Tilsett 3-4 ss mild olivenolje og litt nykvernet pepper. Bland godt sammen ved å riste glasset eller pisk med en gaffel.

Smakfull dressing med hvitløk: Rør ut en klype salt i 1 ss rødvinseddik. Tilsett 3-4 ss kraftig olivenolje, 1/2 presset hvitløksfedd og litt nykvernet pepper. Bland godt sammen ved å riste glasset eller pisk med en gaffel.

Riv opp grønn salat eller bruk småbladet salat. Ha i litt dressing og bland godt med hendene til dressingen dekker bladene. Ikke bruk for mye dressing fordi da blir bladene litt bløte.

Trackbacks

  1. […] den i en deilig dressing med sunne fettsyrer. Faktisk lager vi nordmenn nå like ofte hjemmelaget dressing som vi kjøper ferdig dressing på flaske. Jeg er veldig glad i rapsolje til dressing, og i følge […]

    Like

Veldig hyggelig om du legger igjen noen ord og tanker

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s