5-kornrundstykker med skålding

Smakfulle, grove rundstykker. Foto: Lise von Krogh.

Smakfulle, grove rundstykker. Foto: Lise von Krogh.

I helgen prøvde jeg en ny bakemetode, skålding. Det ble det gode rundstykker av!

Noe av det som driver meg på kjøkkenet er å prøve noe nytt. Denne gangen tok jeg utgangspunkt i en brødoppskrift fra boken BRØD og brødbakning fra Åpent bakeri og tilpasset den til ingrediensene jeg hadde på kjøkkenet.

Skålding

Å skålde betyr at du behandlinger korn og frø med varmt vann før det tilsettes bakverket. I følge bakerne bak boken, er dette en form for forvelling som gjør at vann lettere når inn til proteinet i kornet. Dette øker vanninnholdet i deigen og gjør baksten både saftig og smakfull.

En annen fordel av å skålde helkorn og frø er at fytinsyren brytes ned. Dette er en forbindelse som kan binde mineraler slik at de ikke tas opp så godt i tarmen. Skålding kan i såmåte være med på å øke biotilgjengeligheten av mineraler i bakverket.

Grovt på brødskala’n

brodskala_icon_grov_99x99En annen side interessant av disse rundstykkene er at de er laget på mye siktet hvetemel, men kan likevel kalles grove. Dette har jeg beregnet ved hjelp av Brødskala-kalkulatoren. Dette skyldes at skåldingen er gjort på en 5-kornblanding av helkorn og frø.

Det siktede hvetemelet bidrar til god heving og 5-kornblandingen bidrar med fiber og mer næring. Det blir på en måte å gjøre baksten mer sammalt til tross for at siktet hvetemel utgjør mesteparten av melet i deigen.

Oppskrift: 5-kornrundstykker med skålding

Oppskriften er inspirert av oppskriften “4-kornbrød med skålding” av Erik Røed i boken Brød og brødbaking – Åpent Bakeri (Cappelen Damm, 2011).

Du trenger følgende til 12 rundstykker:

Til skålding:

 • 3 dl kokende vann
 • 350 g økologisk 5-kornsblanding fra Änlamark (knuste hvetekjerner, knuste rugkjerner, sesamfrø, solsikkekjerner, linfrø)

Til deigen:

 • 500 g siktet hvetemel
 • 170 g byggmel
 • 4 dl vann
 • 1/2 pose tørrgjær
 • 2 ts salt
 • 550 skålding, ferdig

Slik gjør du:

Ha 5-kornsblandingen i en bolle. Kok opp vannet og hell det over kornblandingen. Bland godt og la det skålde til alt er kaldt. Jeg satte blandingen i kjøleskapet for at det ikke skulle ta for lang tid, men du kan også gjøre dette dagen i forveien.

I en bakebolle blander du mel og salt. Rør gjæren ut i vannet. Start eltemaskinen og hell i nesten alt vannet, men spar en 1/2 dl. Elt deigen på middels-lav hastighet i noen minutter og spe sakte i resten av vannet. Elt deigen videre til den har dannet glutennett og slipper bakebollen. Senk hastigheten til laveste nivå og ha i skåldingen, en håndfull av gangen. Når alt er forsiktig blandet inn setter du deigen til heving i et par timer.

Strø mel på bakeområdet. Form deigen til til en tykk pølse som du deler i tolv stykker. Brett hvert stykke en gang, med skjæreflaten i midten, og “melflaten” ytterst. Legg hvert stykke på stekebrett med bakepapir.

Stekes i oven på 225 grader i ca. 20 mintutter.

Trackbacks

 1. […] godt på nybakte rundstykker, for eksempel på 5-kornrundstykker med skålding   Prøv også gele på […]

  Like

 2. […] godt på nybakte rundstykker, for eksempel på 5-kornrundstykker med skålding   Prøv også gele på […]

  Like

Veldig hyggelig om du legger igjen noen ord og tanker

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s