Spis Grønn fisk – kamskjell med sitron og pastinakk

Deilige kamskjell med pastinakk. Foto: Lise von Krogh

Deilige kamskjell med pastinakk. Foto: Lise von Krogh

Å være en bevisst forbruker er vanskelig, men følger du WWFs sjømatguide og miljømerking blir det litt lettere.

For noen år tilbake kuttet jeg ut scampi, dvs. tropiske reker for å være helt presis. Jeg hadde nettopp spist et deilig scampimåltid og skulle skrive litt om scampi da jeg kom over sjømatguiden til WWF. Der var scampi kategorisert som Rød fisk fordi oppdrett av scampi ødelegger mangroveskoger og villfanget scampi skader havbunnen, korallrev og fører med seg bifangst av blant annet havskillpadder.  Jeg endte opp med å skrive det skamfulle blogginnlegget Syndige scampi – historien om da jeg sluttet å spise store reker.  Les mer scampi i Sjømatguiden. Det er også lenge siden jeg spiste favorittfiskene mine steinbit og breiflabb: Steinbit med rosmarin og eple – vi ses igjen!

Spis miljømerket fisk

Siden den gang har jeg tilstrebet å følge Sjømatguiden når jeg velger fisk eller at jeg ser fiskeprodukter som er miljømerket med MSC (Marine Stewardship Council). MSC-merket viser at fisken kommer fra bærekraftige fiskebestander, et fiske som skal minimere miljøpåvirkningen og sørge for effektiv forvaltning. MSC-standarden gjelder kun for fiskerier som driver med villfangst. Torsk er en typisk fisk hvor du kan finne MSC-merket på: En sunn start på 2014 – Torsk med peanøtt- og papayasalat og sursøt dressing

Det finnes også en tilsvarende merking for havbruk, ASC (Aquaculture Stewardship Council). Dette miljømerket viser forbrukerne at sjømaten kommer fra havbruk som har minimert påvirkningene på miljøet og samfunnet. Dette er først og fremst et merket som nå tas i bruk på laks.

Et begrenset utvalg for en bevisst forbruker

All sjømat er sunn vil jeg påstå. Feit fisk og stor fisk inneholder en del miljøgifter, men med et moderat inntak kan veie ulempene opp mot fordelene. Dette er likevel et ormebol og det diskuteres heftig hvor vidt laksen er sunn eller ei… Men, når det kommer til mager fisk så er det grønt lys fra ernæringsfysiologen. Denne er både proteinrik og mineralrik, særlig på jod og selen.

Så skal du følge samvittigheten og ikke ganen (eller ernæringsfysiologen) når du velger sjømat på tallerkenen så begrenser utvalget seg betraktelig. Grønn fisk er blåskjell, kamskjell, kongekrabbe, stillehavsøsters, taskekrabbe og følgende MSC-merket hyse (kolje), alaska pollock, reker, sei, sild, torsk og tunfisk (albacore og skipjack). 

Nylig kom svenske WWF med en oppdatert sjømatguide. Her får også tilapia fra opprett, brisling fra Østersjøen og regnbueørret fra danske oppdrett grønt lys, mens reker fra Nordsjøen, Skagerrak, Kattegatt og hel Atlanteren har fått rødt lys. Ulike arter kan få grønt, gult eller rødt lys avhengig av geografi, oppdrett, fangst metode – les mer i den store WWF fiskguid 2014.

Min grønne middag, kanskje…

Til tross for at scampien og mange andre smakfulle arter ikke kommer på min tallerken blir det likevel mange gode fiskemåltider her i heimen. Kamskjell er en av de slagene jeg virkelig setter pris på. Smaken er utrolig god og de er snare å tilberede. Kamskjell er rike på protein, vitamin D, vitamin B12 og selen.

Men, skal du spise kamskjell bør de være norske og håndplukkede. I skrivende øyeblikk vet jeg faktisk ikke om kamskjellene jeg spiste til middag er grønne eller røde. WWF skriver Man bør imidlertid unngå utenlandske kamskjell som er fanget med destruktive fangstmetoder som bunnskrape og trål. 

Mine Findus-kamskjell var fisket i det nordvestlige Atlanterhavet. Så hvorfor er ikke kamskjellene merket med MSC når de skriver at de kjøper bare inn fisk fra leverandører som arbeider for et langsiktig og bærekraftig fiske? Og, at leverandørene verner om miljøet i havet og agerer for å holde fiskebestanden på et forsvarlig nivå?

Med den informasjonen jeg har tilgjengelig er det vanskelig for meg å vite som forbruker om jeg har kjøpt grønn, gul eller rød fisk. jeg kunne selvsagt ringt til Findus eller WWF, men som forbruker ønsker jeg at maten skal merkes best mulig slik at jeg kan gjøre så gode valgt som mulig.

Så her gikk jeg på nok en smell. Skal jeg være på den absolutte trygge siden må jeg finne ut hvor jeg får tak i norske, håndplukkede kamskjell. Nå må jeg finne ut hvor jeg får tak i norske, håndplukkede kamskjell. Å være en bevisst forbruker er virkelig krevende!

Oppskrift: Kamskjell med sitron og pastinakk

Du trenger følgende til to porsjoner: 

  • 10-12 kamskjell
  • 2 ss smør
  • 3 pastinakk, skrelt og strimlet
  • 2 ss rapsolje
  • 5 dl fersk sopp, skivet
  • 5 dl fersk spinat
  • juice av 1/2 sitron
  • 1 ss sitronzest
  • Salt og pepper

Slik gjør du: 

La kamskjellene renne av seg og tørk dem godt med kjøkkenpapir.

Stek soppen i en tørr, varm stekepanne. La den skrumpe inn til den ikke lenger avgir vann. Legg den til side.

Varm opp rapsolje. Ha i pastinakken og stek den myk. Ha i spinat og stek videre til den blir myk. Ha i soppen, sitronjuice og -zest. Fres opp og smak til med salt og pepper.

Brun smør i en annen stekepanne. Stek kamskjellene raskt på hver side.

Server grønnsaker med kamskjell og en sitronskive.

Blogginnlegget er opprinnelig skrevet for Økologisk.no

Comments

  1. Ellen-Merete Duvold says:

    Gammelt innlegg, men jeg spør likevel. Grønn fisk. Ja, jeg har (nesten) sluttet å spise steinbit. Og Kveite (D-vitaminer). Og breiflabb. Scampi har jeg sluttet helt med. Men hva med Brosme?

    En sak til; jeg er ofte på Sørlandet. I Arendal finnes et utmerket fiskeutsalg (beste fisken jeg har fått tak i!). Fisken kommer inn om morgenen. Fra små lokale fiskebåter. Nattens fangst avgjør altså tilbudet i butikken. Er fisken da grønn? Uansett hvilket fiskeslag det er (f.eks. Steinbit…). Eller bør den unngås fordi den ikke er grønn? Vi snakker jo om vill fisk. Men den er kanskje utrydningstruet?

    Like

  2. Gladnyhet angående laksen, nå kan vi spise så mye vi vil (selv om hun ene forskeren påpeker at det aldri har vært et problem uansett) 😉
    http://www.aftenposten.no/nyheter/iriks/Marine-Harvest-vil-rense-alt-fiskefr-for-giftstoffer-7525001.html#.U0RZw1eIBeo

    Like

    • lisevonkrogh says:

      Ja, dette var en bra nyhet. Fra er faglig ståsted er jeg enig med forskeren. Personlig synes jeg at vi skal få muligheten til å velge bort mat med uønskede stoffer. Jeg betaler gjerne ekstra for dette.

      Like

    • Ingrid Marie De Long says:

      Nå spiser oppdrettslaks mer soya enn noensinne. Soya er som kjent dyrket i bl.a Amazonas (dvs de brenner og rydder mer plass til soyadyrking fordi Vesten etterspør det) og skal unngås. Og laksen gir oss således et dårlig tilskudd av marin O-3 – hvilket vi skal ha mer av…. Og dyrevelferden er helt elendig. Kan vi få oppdrettere som IKKE bruker soya? Hør av dere!!

      Like

  3. Et fin og informativ innlegg. Jeg skal være litt mer obs på hva jeg handler i fiskebutikken neste gang 🙂

    Like

    • lisevonkrogh says:

      Noen ganger skulle jeg ønske at jeg ikke brydde meg om slikt Jørn, fordi det er jo mange fiskeslag og skalldyr som da må velges bort. Men, så klarer jeg ikke la vær å bry meg – så da dukker det opp slike tanker og blogginnlegg 🙂

      Like

Trackbacks

  1. […] Spis grønn fisk – Kamskjell med sitron og pastinakk […]

    Like

  2. […] Kamskjell med sitron og pastinakk […]

    Like

Veldig hyggelig om du legger igjen noen ord og tanker