Kje fra kjentfolk

kjelaar12

Leirgrytestekt kjelår med rørte tranebær og grønnsaker

Ved å kjøpe kjøttprodukter i butikken får vi en avstand til dyret vi skal spise. Det gjør det mulig for oss å distansere oss fra hvordan det har levd og at det er blitt drept for å være til glede for oss på middagsbordet. Når det kommer til visse matvarer (de med puls) er jeg ikke bare opptatt av sunnhet, men også hvordan dyret har hatt det.

Godt å vite hvor kjøttet kommer fra

Jeg har vokst opp med kaninavl og utallige søndagsmiddager med kaningryte (og om vinteren gikk jeg kaninpels av de samme kaninene). Kaninene våre ble hjemmeslaktet. Noe annet var utenkelig den gangen.

Kjøper jeg kjøtt i butikken blir det helst økologisk. Dette er det nærmeste jeg kommer en garanti for at dyra har hatt et noenlunde anstendig liv, men enda bedre er det å få kjøtt rett fra bonden. Nå har jeg vært så heldig og fått tak i kje fra geitebonden Knut C Milde, fra Norsk Kasjmirlag. Knut har frittgående kje og geiter året rundt i Bergen, og Knut behandler dyra bra, det vet jeg.

Dette er geiter som går og beiter på grovfôr som gress, einer og løvtrær. Når det blir skrint beite, får de fersk gress og egenprodusert tørrhøy. Geitene går ute hele året med tilgang til enkle, isolerte hus hvor de kan ligge på halm og flis og få tygge på innlagt løv og greiner. Litt brød vanker det samt litt kraftfôr (det eneste ikke-økologiske i geitekosten), sier Knut C. Milde.

Dette er et godt liv og dette er dyr jeg vil spise!

Nå går jeg og ruger på tanken om å få høner her på vårt lille småbruk. Både fordi jeg har lyst på egne egg fra glade høner, men også fordi jeg har lyst på kjøttet. Men, da skal jeg også ta ansvaret og slakte dem selv, og min sønn skal få være med. Barn bør ikke skjermes fra virkeligheten, om det fører til at han blir jeger eller vegetarianer må bli hans eget valg, gjort på best mulig grunnlag. Han skal i hvert fall ikke tro at kjøttkakene kommer fra frysedisken.

Men, det blir kanskje med eggene første året, så får vi se hva fremtiden bringer. Uansett, så skal hønene få et godt liv – det er viktigere for meg enn å spise kyllingkjøtt titt og ofte.

Kanskje jeg skulle også hatt noen geiter? Jeg har i alle fall plass nok.

Beitende geiter åpner opp gammelt kulturbeite og annet landskap i forhold til gjengroing, forteller Knut. Dyrene beiter ganske høyt på busker og trær. Gir du dem felte trær, så renspises de. Til og med barken forsvinner. Jeg maler kvisten som geita får som liggeunderlag sammen med halm. Ferdig bruk flis og halm komposteres og blir til gjødsel for gress og engvekster. Bunnsjiktet forbedrer og dette blir igjen ypperlig beite for kje og geiter og til syvende og sist førsteklasses menneskemat.

Sunt kjøtt

Kje er geitas svar på lam. Kje og geitekjøtt er magert og proteinrikt. Kjøttet er også en kilde til jern, sink, riboflavin og vitamin B12. Dette kjøttet er smakfullt, men dessverre ikke alltid like lett å få tak i. Det bør det bli en ordning på, fordi dette er virkelig snaddermat! Renmat.no har en oversikt over hvor du får tak i kje og geit.

Kjøttet brukes på samme måte som lam. Det kan spekes, tørkes, grilles, gå i pølser osv. Prøv Kje din vilje – Spareribs av kje med grønnkålchips

Oppskrift: Leirgrytestekt kjelår med rørte tranebær og grønnsaker

Du kan selvsagt bruke lam i denne oppskriften om du ikke får tak i kje.

Du trenger følgende til 1 kjelår og 3-4 porsjoner

 • 1 lår av kje
 • Sitron
 • Olivenolje
 • 1 kvist rosmarin
 • Pepper
 • 1 ss rapsolje eller smør
 • 1 dl eplemost
 • Diverse grønnsaker, for eksempel gulrøtter, jordskokk, rosenkål, løk, hvitløk og pastinakk
 • 2 dl ferske tranebær
 • ½ dl sukker
 • ½ dl vann

Slik gjør du:

Gni låret inn med sitron, olje, rosmarin og sitronzest. La låret få stå og marinere et par times tid eller over natten.

Rens grønnsakene.

Varm rapsolje eller smør i en stekepanne. Brun låret raskt på begge sider. Ta ut låret og ha i eplemost. La det frese opp og få med deg smakene fra kjøttet. Ta stekepannen av platen.

Bruk en ildfast form med lokk eller en römertopf-leirgryte (husk at den må stå i vann et kvarter før bruk). Legg noen grønnsaker i bunn, legg i låret og fyll på med grønnsaker rundt.  Hell over sjyen.

Sett et steketermometer inn i den tykkeste delen av låret. Stekes i ovn på 125°C i ca. 3 timer til kjernen har nådd 75 grader. Vil du ha rosa kjerne kan du stoppe når termometeret viser 70 grader.

Slik lager du rørte tranebær

Kok opp tranebær med vann, sukker og sitronzest. Når det koker, bør du passe på å røre om så det ikke koker over. Men, pass deg når tranebærene sprekker kan det sprute. Kokes i 5-10 minutter til alle tranebærene er sprengt. Smak til med sitronsaft.

Server kje med rørte tranebær, kokte poteter og rømme.

Saken er opprinnelig skrevet for Matmerk Økologisk

Comments

 1. hei, dette så jo helt nydelig ut. jeg har aldri smakt geit eller kje før. ligner smaken på lam/sau? synd at det skal være så vanskelig å få tak i og sikkert dyrt.

  Like

Trackbacks

 1. […] Kje og geitekjøtt er magert og proteinrikt. Kjøttet er også en kilde til jern, sink, vitamin B2 (riboflavin) og vitamin B12. […]

  Like

 2. […] har også laget ramsløkmarinerte kjekoteletter, einerrøkt kjelår, leirgrytestekt kjelår og spareribs med egen krydderblanding servert med […]

  Like

 3. […] Kje fra kjentfolk – eirgrytestekt kjelår med rørte tranebær og grønnsaker […]

  Like

 4. […] Kjelår er også godt og her skriver jeg litt mer om selve kjøttets sammensetning: Kje fra kjentfolk og Einerrøkt kje, lett som bare […]

  Like

 5. […] Sjekk ut Kje fra kjentfolk og Kje din vilje – Spareribs av kje med grønnkålchips og les om hvorfor det er sunt å spise […]

  Like

Veldig hyggelig om du legger igjen noen ord og tanker

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s