Barnevennlig og næringsrik grønnsaksgrateng

gronnsaksgrateng4

Sunn og god vegetarmiddag med søtpotet, gulrot, fullkornmakaroni og ostesaus. Perfekt til barn! I forrige uke var jeg alenemor. To av dagene skviste jeg inn to flyreiser mellom levering og henting i barnehagen. Disse to dagene ble middagene litt stusselig. Da onsdagen kom, bestilte husets fireåring ordentlig middag. Kjappe løsninger hadde han ikke sansen for. Dermed disket mor opp med en enkel og god grønnsaksgrateng som gikk ned på høykant.

Fin middag for barn

Vi spiser mye fisk her i huset. Det er mat som er lett å tygge for småbarn og det er svært sunt. Jr. er i en periode hvor han ikke vil ha kjøtt (bortsett fra pølser og kjøttboller). Har vi taco, så spiser han vegetarvarianten. Det gjør ingenting. Næringsstoffene i kjøtt får han i seg fra alternative ingredienser som bl.a. jern fra fullkorn og protein fra egg og melkeprodukter.

Proteininntaket er for de fleste av oss allerede høyt nok. Vegetarkost inneholder også protein, men oftere i moderate mengder. En grønnsaksgrateng med litt egg, fullkornmakaroni og ostesaus med sammalt mel er næringsrik, mild, smakfull og lett å spise for de minste.

På grunn av ostesausen har denne retten et noe høyt fettinnhold. Du kan halvere mengden ostesaus om du vil ha en magrere variant.

Halve grønnsaksgratengen var voksentilpasset, ved at jeg drysset masse basilikum på ene halvdelen. Jeg kunne selvsagt hatt basilikum på hele, men denne dagen safe’t jeg og ville unngå “Liker ikke” over middagsbordet.

Her har du en skikkelig voksnegrateng: Pirrende, deilig gratinert blomkål med bacon og chili

Grateng som restemat

Den er fin å varme opp dagen etter om du har rester igjen. Du kan også bruke makaroni og pastarester fra gårsdagen i oppskriften. Har du noen grønnsaker i kjøleskapet som du ikke vet hva du skal bruke dem til, så er en grateng perfekt. Bruk resten av hvitosten. Fisk og kjøtt er selvsagt også noe du kan ha i.Grateng er allsidig mat.

Oppskrift: Barnevennlig og næringsrik grønnsaksgrateng

Du trenger følgende til en form, ca. 2-3 porsjoner:

 • 1 stor søtet potet
 • 3 gulrøtter
 • 1,5 dl fullkornmakaroni
 • 2 ss pesto
 • (1 dl basilikum til voksenhalvdelen)
 • 2 ss smør
 • 1 ss hvetemel, fin sammalt
 • 2,5 dl revet hvitost
 • 4 dl ekstra lettmelk
 • Litt muskat
 • 1 egg
 • Salt og pepper

Slik gjør du: 

 1. Rens grønnsakene og grovhakk dem. Dampkok/Kok dem møre.
 2. Kok makaronien og bland i pestoen.
 3. Smelt smør i en kasserolle. Ha i mel og rør det godt inn. Hell i litt og litt melk, men du rører om. Kok opp og ha i ost. Når sausen tykner er den klar. Ha i litt muskat og smak til med salt og pepper.
 4. Pisk egget.
 5. Ha grønnsaken i en ildfast form. Ha på makaroni. Hell over egget. Hell over ostesausen til slutt.
 6. Gratineres i ovnen ved 225 grader til osten har fått farge.

Comments

 1. Stolt husmor :) says:

  Veldig enkel og god oppskrift 🙂 Til denne oppskriften tok jeg like gjerne en frossen grønnsaksblanding, sammen med ostesausen og pastaen. Ble kjempegodt!

  Like

Veldig hyggelig om du legger igjen noen ord og tanker

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s