Kje din vilje – Spareribs av kje med grønnkålchips

Kjøttfulle ribbeender. Foto: Lise von Krogh.

Kjøttfulle ribbeender. Foto: Lise von Krogh.

Voksen fingermat! Kje er så godt at du glemmer både å drikke øl og bruke bestikk! 

Denne ribben ble fortært av to sultne voksne en sen kveld. Ribben fikk marinere lenge, kose seg i ovnen like lenge og ble avsluttet med en rask grilling. Servert med salte grønnkålchips, ovnsbakte potetbåter og Røros-rømme med chiliolivenolje fikk smaksløkene til å gå i taket.

Vi spiste med begge hendene, lot bestikket ligge og glemte rent å drikke det gode ølet vi hadde for anledningen.

Les mer om grønnkål i Digg omelett med grønnkål og rå eggeplomme.

Sunn kje og geit

Kje er geitas svar på lam. Kje og geitekjøtt er magert og proteinrikt. Kjøttet er også en kilde til jern, sink, riboflavin og vitamin B12. 

Dette kjøttet er smakfullt, men dessverre ikke alltid like lett å få tak i. Det bør det bli en ordning på, fordi dette er virkelig snaddermat! 

Renmat.no har en oversikt over hvor du får tak i kje og geit. Jeg fikk mitt kjøtt fra geitebonden Knut C Milde, fra Norsk Kasjmirlag.

Oppskrift: Marinert, grillet kjeribbe med grønnkålchips

Da jeg skulle lage denne retten søkte jeg råd hos BBQviking.com som gav meg fortløpende råd om hvordan tilberedningen burde foregå. Om du liker grillmat, så bør du ta en titt på bloggen hans og bli inspirert!

Du trenger følgende til to porsjoner:

  • 1 ribbe av kje

Marinade av: 

  • 1 ts korianderfrø
  • 3 fedd hvitløk
  • 1/2 dl rapsolje
  • 1 ts gurkemeie
  • 1/2 ts spisskummen
  • 1/2 ts salt
  • 1/2 tørket chili
  • 1 ss honning

Slik gjør du: 

Mal korianderfrø i en morter. Ha i hvitløk og knus den. Ha i resten av marinadeingrediensene og bruk morteren til å lage en kremet marinade.

Marinaden pensler du på begge sider ribben og lar den ligge å godgjøre seg i 3 timer.

Stikk et termometer inn i den mest kjøttfulle delen av ribben og pakk den inn i aluminiumsfolie. Stek ribben på 120 til 130 grader til den har fått en kjernetemperatur på 70 grader, senk ovnstemperaturen til ca. 80 grader og la kjøttet steke videre med samme kjernetemperatur (70 grader). Desto lengre det får steke, desto mørere blir kjøttet. Jeg lot mitt kjøtt steke i tre timer. Min ovn trengte høyere temperatur for å holde kjøttet på 70 grader. Det lønner seg også å pensle på litt ekstra olje par ganger mens kjøttet står i ovnen.

Etter tre timer tok jeg av folien og lot kjøttet få 10 minutter under grillen. Pass på at det ikke svir seg for mye mellom ribbene.

Her er oppskriften på grønnkålchips.

Tilbehør:

  • Bak potetbåter (med skallet på) i ovnen sammen med kjøttet. Du kan ha på litt olje og pepper.
  • En boks Røros-rømme tilsettes chiliolivenolje.
  • ØL!
Advertisements

Comments

  1. Kristine Hafsås says:

    Hei Lise!
    Drar til fjells og tenkte å marinere og forhåndsteke ribba hjemme. Hvordan anbefaler du å gjøre dette?

    Like

  2. Anne Grethe says:

    Hei. Først og fremst få takke for oppskrifter på kje , ikke så mange Av dem , tross det nydelige kjøttet. Adopterer et kje hvert år gjennom et tilbud bonden JacobsenpåBerg har. ( sjekk ut på Facebook ) Et fantastisk bra konsept.
    Mvh
    Anne Grethe

    Like

    • Hei Anne Grethe, jeg synes kje er utrolig god mat. Jacobsen på Berg og jeg er både facebook- og instagram-venner og følger hverandre. Helt enig med deg! Veldig bra konsept. Selv får jeg kje fra Bergen og Hallingdal.

      Like

  3. Hi, I believe your website might be having internet browser compatibility problems.
    Whenever I look at your web site in Safari, it looks fine however, when opening in
    Internet Explorer, it’s got some overlapping issues.
    I merely wanted to give you a quick heads up! Other than
    that, great website!

    Like

  4. Reblogged this on Kongssætra og Norrigarden and commented:
    NAM!!

    Liked by 1 person

Trackbacks

  1. […] Jeg har også laget ramsløkmarinerte kjekoteletter, einerrøkt kjelår, leirgrytestekt kjelår og spareribs med egen krydderblanding servert med grønnkålchip. […]

    Like

  2. […] annen rett av kje som jeg virkelig elsker er Spareribs av kje med grønnkålchips. Kjelår er også godt og her skriver jeg litt mer om selve kjøttets sammensetning: Kje fra […]

    Like

  3. […] Kjøttet brukes på samme måte som lam. Det kan spekes, tørkes, grilles, gå i pølser osv. Prøv Kje din vilje ? Spareribs av kje med grønnkålchips […]

    Like

  4. […] med litt spareribs av geitekje, for eksempel? Lise Von Kroghs oppskrift går ut på å gni inn kjøttet med en eksotisk marinade, før det […]

    Like

  5. […] grønnkål til grillmat, f.eks. spareribs: Kje din vilje – Spareribs av kje med grønnkålchips eller Perlebyggsalat med småbladet […]

    Like

  6. […] annen rett av kje som jeg virkelig elsker er Spareribs av kje med grønnkålchips. Kjelår er også godt og her skriver jeg litt mer om selve kjøttets sammensetning: Kje fra […]

    Like

  7. […] Sjekk ut Kje fra kjentfolk og Kje din vilje – Spareribs av kje med grønnkålchips og les om hvorfor det er sunt å spise […]

    Like

  8. […] Kjøttet brukes på samme måte som lam. Det kan spekes, tørkes, grilles, gå i pølser osv. Prøv Kje din vilje – Spareribs av kje med grønnkålchips […]

    Like

Veldig hyggelig om du legger igjen noen ord og tanker

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s