Digg omelett med grønnkål og rå eggeplomme

Omelett med grønn vri. Foto: Lise von Krogh.

Omelett med grønn vri. Foto: Lise von Krogh.

Prøv en ny vri på omeletten med supergrønnsaken grønnkål og få med et grønnkålintervju.

Grønnkål er noe av det mest trendy du kan spise, men også noe av det sunneste. Om du ikke vet hvordan du bruker grønnkål, så kan du starte med en kjapp omelett.

Usagt om grønnkål

I vinter ble jeg intervjuet om grønnkål av en journalist i D2. Jeg hadde selvsagt mye på hjertet, men mesteparten kom ikke på trykk (dette er helt vanlig), derfor får du hele intervjuet her i bloggen i stedet for:

Grønnkål er forsidesake. Foto: Lise von Krogh.

Grønnkål er forsidesak. Foto: Lise von Krogh.

1. Har du hørt om grønnkålens popularitet i USA? Og hva synes du i såfall om at en grønnsak nærmest har blitt en rockestjerne?

Ja, jeg har sett at den har fått en del oppmerksomhet i det siste. Dette synes jeg er fantastisk bra. Det er virkelig en sunn grønnsak. At denne gamle, hardføre kålsorten hentes frem fra glemselen er strålende. Men, det forutsetter også at vi lærer oss å bruke den til mer enn bare grønnkålsuppe. Jeg husker da kinakålen gjorde sitt inntog her i Norge, dersom grønnkålen kan gjenta denne suksessen hadde det vært supert for både mangfoldet i grønnsaksdisken og for helsen.

2. Er grønnkål verdens sunneste grønnsak? Hva konkret er det grønnkål inneholder som er så bra?

Det er ikke godt å si hvilken grønnsak er er aller sunnest, men jeg vil si at grønnkål kan gi de fleste grønnsaker en real utfordring når det kommer til fiber, vitaminer og mineraler.

Årsaken til at den kan sies å være noe av det sunneste du kan ha på middagstallerkenen er at den er svært næringstett samtidig som den inneholder få kalorier (det får de fleste av oss nok av likevel ). Den er spesielt rik på betakaroten som både en er antioksidant og som kan omdannes til vitamin A når kroppen behøver det. Den er en svært god kilde til vitamin K, vitamin E, vitamin C og kobber samt gunstige, svovelholdige fytokjemikalier. Den er også kilde til folat, vitamin B6, kalsium, kalium, mangan. Innholdet av disse vitaminene og mineralene er høyere enn i de fleste andre kålsorter og grønnsaker. Det er ikke mange grønnsaker som kan sies å være en fin kilde til vitamin E og kalsium. Og den er en av de beste kildene til kobber og vitamin E blant grønnsakene.

3. Hvilke helsefordeler har grønnkål? Hvordan kan grønnkål hjelpe kroppen, synet, beina, huden?

Det er lite direkte forskning på grønnkål som sier at den er viktig for visse organer eller kan forebygge konkrete sykdommer, men grønnsaker kan generelt forebygge hjerte- og karsykdom, hjerneslag, høyt blodtrykk, ulike kreftformer og metabolsk syndrom.

Derimot kan vi si mye om hva næringsstoffene i grønnkålen gjør for kroppen (EFSA-godkjente helsepåstander som kan brukes når maten har en minimumskonsentrasjon av hver enkelt næringsstoff) og dermed hva det kan bety for helsen din hvis du spiser grønnkål regelmessig. Her nevner jeg bare et utvalg egenskapene til de næringsstoffene grønnkål er spesielt rik på:

 • Vitamin K bidrar til normal blodlevring og vedlikehold av skjelettet
 • Vitamin A bidrar til normal jernstoffskifte, normale slimhinner, vedlikehold av huden, synet, immunforsvaret,
 • Vitamin E bidrar til beskyttelse av kroppens celler ved oksidativt stress
 • Vitamin C bidrar til et normalt fungerende immunforsvar (også etter trening), sterkt bindevev (kollagen) i åreveggene, skjelettet, brusk, gummer, huden og tenner. Vitamin C er også viktig for energistoffskiftet, nervesystemet og den psykologiske funksjonen.
 • Kopper er viktig for bindevevet, energistoffskiftet, nervesystemet, normal hud- og hårpigmentering, jerntransport, et normalt fungerrnde immunforsvar og kan beskytte cellene mot oksidativt stress.

4. Kan man spise for mye grønnkål (den inneholder jo over 600 ganger den anbefalte daglige dose K-vitaminer?)

Vi har ikke et anbefalt daglig inntak på vitamin K her i Norge, selv om de har det i USA. Grunnlaget for anbefalingen i USA er gjennomsnittlige inntaksdata, fordi vitamin K-mangel er svært sjedent (blant annet fordi vi produserer en viss mengde selv i tarmen).

Når du spiser mye grønnkål og får i deg “mye” vitamin K, så er ikke dette forbundet med toksisk effekt. Slik er det generelt innen kosthold. Spiser du mat som er naturlig rik på visse næringsstoffer, skal det svært mye til før det blir uheldig. Det kan altså ikke sammenlignes med høye doser som inntas gjennom kosttilskudd eller beriket mat.

Det er først og fremst den syntetiske formen av vitamin K er forbundet med toksisitet og denne er kontraindikert ved blodfortynnende behandling Den vegetabilske formen av vitamin K (fytomenadion) i en naturlig kilde er helt trygt å spise. Skal du opp i uheldige mengder ved å spise grønnkål, må du trolig spise mange kilo daglig og det er praktisk talt umulig. Det som blir mest uheldig da, vil være at du får et snevert kosthold og kan få mangel på protein, fett og karbohydrater fordi du ikke spiser nok av andre matvarer.

Oppskrift: Digg omelett med grønnkål og rå eggeplomme

Du trenger følgende til 1 porsjon: 

 • 1 ss rapsolje
 • 2 egg
 • 2 kokte eller stekte poteter – jeg brukte her rester fra gårsdagens middag
 • 2 medium store blader grønnkål, revet og stilken fjernet
 • 10 blader spinat
 • 2 ss terninger av  fetaost
 • Salt og pepper

Slik gjør du: 

Varm opp oljen i en liten stekepanne. Ha i poteter og la dem frese i 1 minutt. Ha i grønnkål, spinat og fetaost. Stek videre i 1-2 minutter. Knekk eggene over ingrediensene i stekepannen, men ikke stikk hull på plommen. Demp varmen litt og legg på lokk. La omeletten steke videre til eggehviten har stivnet, men plommen flytende.

Stikk hull på eggeplommene og server med litt salt og nykvernet pepper.

Comments

 1. Nam!!
  Lurer bare på om 1 porsjon vil si at det er meny til 1 person?

  Like

 2. Så nydelig ut. Denne skal jeg prøve til frokost i morgen med noen kyllingrester fra gårsdagens middag i tillegg.

  Like

Trackbacks

 1. […] Grønnkål er virkelig en av de grønnsakene som var vært vellykket i årets kjøkkenhagen. Jeg har plantet hodekål, blomkål og savoykål, men alle disse har blitt spist opp småkryp. Grønnkålen derimot har fått stå i fred. Godt er det! Grønnkål er virkelig sunt. Helsefordelene med å spise grønnkål, har jeg skrevet en god del om i dette blogginnlegget: Digg omelett med grønnkål og rå eggeplomme […]

  Like

 2. […] Grønnkål er virkelig en av de grønnsakene som var vært vellykket i årets kjøkkenhagen. Jeg har plantet hodekål, blomkål og savoykål, men alle disse har blitt spist opp småkryp. Grønnkålen derimot har fått stå i fred. Godt er det! Grønnkål er virkelig sunt. Helsefordelene med å spise grønnkål, har jeg skrevet en god del om i dette blogginnlegget: Digg omelett med grønnkål og rå eggeplomme […]

  Like

 3. […] Les mer om grønnkål i Digg omelett med grønnkål og rå eggeplomme. […]

  Like

Veldig hyggelig om du legger igjen noen ord og tanker

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s