Einerrøkt kje, lett som bare det!

einerkje1

Neste gang du går tur, plukk med deg litt einer. Det kan du bruke til lett røking i stekeovnen. 

Jeg går tur hver dag. Der jeg går vokser det en del einer, eller brake som jeg kaller det. I påskehelgen rasket jeg med meg en bunt som jeg tenkte kunne brukes i matlaging. Vi bruker jo einerbær til vilt, så hvorfor ikke bruke hele busken? Det ble det snadder middag av!

Jeg husker fremdeles da morfar dro ut i skogen og kom tilbake med en gigantisk brakebør på ryggen. Den gav han til kaninene. Og, dem hadde han mange av, over 100 på det meste. Brake var utmerket til å gnage på slik at kaninene fikk trimmet tennene sine og det gav god smak på kjøttet. Kjekjøttet jeg har brukt kommer fra geiter som har fått grovfôr og spist det de har funnet i skog og kratt, deriblant brake. Hva er mer naturlig enn å bruke einer i den siste etappen før kjøttet kommer på tallerkenen?

Nå burde jo dette blogginnlegget vært skrevet før påske, men det er ingenting i veien for å nyte litt påskemat postpåske.

Inspirert, her er mer: Kje fra kjentfolk og Kje din vilje – Spareribs av kje med grønnkålchips og les om hvorfor det er sunt å spise kje.

Oppskrift: Lett einerrøkt kje

Du trenger følgende:

 • 1 lår av kje eller lam
 • Noen kvister rosmarin
 • En dæsj god olivenolje
 • Litt urtesalt
 • 1 ts knuste einerbær
 • Smør
 • Kvister av einer

Slik gjør du:

Gni låret godt inn med rosmarin, olje, salt og einerbær. La det stå til marinering i noen timer eller over natten. Legg einerkvister på en stekeplate. Legg på låret og ha på noen klatter godt smør. Sett et steketermometer i den mest kjøttfulle delen av låret.

Brun låret under grillen i stekeovnen på 250 grader, i ca. 10 minutter. Da vil eineren også avgi litt røyk og bli svart. Det kommer ikke mye røyk, bare lett røykdannelse. Skru ovnen over på vanlig steking og still den på 180 grader. Når termometeret viser 70 grader, er kjøttet ferdig.

Husk å børste av einernålene før servering. De er blitt myke etter stekingen, men det er ikke nødvendig å spise dem heller.

Serveres med kokte poteter, rømme og grønnsaker.

Hvis du virkelig vil røyke låret som en proff sjekk ut the BBQ Vikings sitt BBQ Grunnkurs – røkt lammelår.

Comments

 1. Reblogged this on Kongssætra og Norrigarden.

  Like

 2. Hei! Prøvde meg på en kommentar i et annet innlegg, men var kanskje litt seint ute så du fikk kanskje ikke sett den, prøver meg igjen her:) Jeg er fast leser av bloggen din, og synes oppskriftene dine er kjempegode alle sammen. Ikke minst liker jeg at de er supersunne samtididg som de består av enkle dagligdagse råvarer. Jeg skal starte på studiet i klinisk ernæring neste år, men klarer ikke bestemme meg for Bergen eller Oslo. Derfor lurte jeg på om du vet noe om fagmiljøet i de to byene innen ernæring? Har du noen anelse om hvor det vil være best muligheter med tanke på jobbutsikter, og er det slik at fagmiljøet er veldig konsentert i Oslo? Hadde satt stor pris på svar:)

  Like

  • lisevonkrogh says:

   Hei Hanne, jeg er bare litt treig i avtrekkeren. Kjempehyggelig at du leser bloggen min og at du har skjønt “konseptet”. Det er utrolig mange år siden jeg var ferdig ernæringsbiolog i Bergen. Jeg gikk ut i ’96 og det er svært mye som har skjedd med studiet der siden den gang. Det er så og si et helt nytt studium. Jeg er nok dessverre ikke mye til hjelp her. Håper du finner ut av det 🙂

   Like

Trackbacks

 1. […] har også laget ramsløkmarinerte kjekoteletter, einerrøkt kjelår, leirgrytestekt kjelår og spareribs med egen krydderblanding servert med […]

  Like

 2. […] En annen rett av kje som jeg virkelig elsker er Spareribs av kje med grønnkålchips. Kjelår er også godt og her skriver jeg litt mer om selve kjøttets sammensetning: Kje fra kjentfolk og Einerrøkt kje, lett som bare det! […]

  Like

Veldig hyggelig om du legger igjen noen ord og tanker

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s