Verdens beste koteletter lager du av kje og ramsløk

Saftige kjekoteletter.Foto: Lise von Krogh.

Saftige kjekoteletter.Foto: Lise von Krogh.

Jeg kan med hånden på hjertet si at dette er de beste kotelettene jeg noen gang har smak.

Vi har fått dilla på kjekjøtt. Det er smakfullt, saftig og sunt. Denne gangen hadde vi et stykke kam som vi delte opp i små koteletter. Hele måltidet ble laget på en idé av norske råvarer som bygg, ramsløk, rapsolje, bygg, rabarbra, grønnkål, gulrot og rømme. Dette er også prinsippene for den nordiske dietten.

Den sunne nordiske dietten

Mat laget av nordiske råvarer er blant annet rapsolje, helkorn fra bygg, rug og havre, bær som jordbær, solbær og blåbær, fisk som laks og torsk, grønnsaker som løk, kål og rotgrønnsaker, frukt som plommer, eple og pærer, magre melkeprodukter som skummet melk og naturell yoghurt med lite fett.

Nordic Centre of Excellence SYSDIET viste i en studie vist at en nordisk diett kan bedre kolesterolnivået slik at risikoen for hjertesykdom reduseres med 10-15 % over 5-10 år. Dietten økte også opptaket av flere vitaminer og mineraler med 1,5 til 2 ganger. Samtidig ble nivået av betennelsesfaktorer redusert. I en annen studie som jeg har omtalt på bramat.no viser at denne dietten også kan senke blodtrykket.

Mange studier viser helsegevinsten av middelhavskosten. Jeg synes det er svært inspirerende at våre matvarer laget nærmere polarsirkelen kan gi oss like god helse. Godt er det også.

Det er med andre ord ingen grunn til å dra til syden for å bli sunn og frisk.

Min nordiske middag

I denne middagen var kjekotelettene midtpunktet,men tilbehøret var det heller ikke noe å si på. Kotelettene ble servert med en perlebyggsalat med småbladet grønnkål, honningdampede gulrøtter og rømme med ramsløk. Oppskriften finner du her. Som et friskt tilbehør (i stedet for rørte tyttebær) hadde vi krydret rabarbrasalat: Godt til grillmat – Kald rabarbrasalat med krydderier.

En annen rett av kje som jeg virkelig elsker er Spareribs av kje med grønnkålchips. Kjelår er også godt og her skriver jeg litt mer om selve kjøttets sammensetning: Kje fra kjentfolk og Einerrøkt kje, lett som bare det!

Oppskrift: Ramsløkmarinerte kjekoteletter

Du kan også bruke lam i denne oppskriften.

Du trenger følgende: 

 • 1 stykke kam eller ferdige koteletter av kje
 • 3 hvitløksfedd, grovhakket
 • 3 ss syltet ramsløk (eller fersk)
 • rapsolje
 • Litt salt

Slik gjør du: 

Del kammen opp i koteletter mellom hver ryggvirvel. Bruk hendene og gni kjøttet godt inn med hvitløk, ramsløk og olje. La kjøttet marinere i minst 2 timer.

Ferdigmarinerte koteletter stekes i ovnen (225 grader) på rist eller på grillen. Stekes i 15-20 minutter, vendes etter halvgått tid.

La kjøttet hvile et minutt eller to før servering.

NB! Ta dem heller litt for tidlig av grillen enn for seint, tørre koteletter smaker mindre enn koteletter med en liten rosa kjerne.

Saken er opprinnelig skrevet for Matmerks Økologisk.no

Comments

 1. Excellent beat ! I wish to apprentice while you amend your web site,
  how can i subscribe for a blog site? The account aided me a acceptable deal.

  I have been a little bit familiar of this your broadcast provided vivid transparent concept

  Like

Trackbacks

 1. […] har også laget ramsløkmarinerte kjekoteletter, einerrøkt kjelår, leirgrytestekt kjelår og spareribs med egen krydderblanding servert med […]

  Like

Veldig hyggelig om du legger igjen noen ord og tanker

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s