Når kan man introdusere sterk mat til små barn? Lillegutt er adoptert fra Korea og vi har valgt å la han få smake på alt vi lager, også sterk mat. At han spiser det meste, gjør meg nysgjerrig på hvorfor han har så høy toleranse for smaker. Å kunne servere laks med chili til en toåring, må anses å være en bonus!
Ikke noe barnemat her i huset
I den grad noe kan kalles barnemat hos oss, må det være mat som laget spesielt for junior når vi er litt i utakt på måltider. Men typisk barnemat på “P” er det lite av, dvs. pølser, pizza, pannekaker og pasta, med mindre den er oppgradert med urter og annet spennende.
Til vanlig får junior den samme maten som vi spiser. Vi tar ingen hensyn til ham, eller kanskje det er akkurat det vi gjør. Vi utfordrer smaksløkene hans, bortsett fra de salte, og lærer ham å like spennende mat.
Halve jobben gjort
Men er det egentlig vi som lærer ham å spise sterk mat? Kan det være at han allerede likte det før vi fikk ham? Han kan ha smakt ulike grønnsaker, frukt, sauser og sterkt tilbehør som Kimchi allerede som et lite foster. Det er nemlig slik at smaksstoffene fra maten moren spiser, overføres til fostervannet. Fostre som utsettes for et variert kosthold gjennom moren, har tendens til å lettere like mat med sterke, bitre og sure smaker.
Da vi var Korea og hentet junior for et år siden, spise vi kun koreansk mat. Selv om ikke kan gjengi hva vi spiste fordi vi i mange tilfeller ikke viste hva vi spiste, kan vi si at Koreansk matkultur er rik på både grønt og smak. Dette har helt sikkert junior fått smake, indirekte.

En slags koreansk barbeque. Kjøttet stekes på en grill i bordet og spises med forskjellig tilbehør. Foto: Lise von Krogh
Fortsettelsen er viktig
Det kan også være at han er et type barn som har lett for å like ny mat. Han er i allefall ikke redd for å prøve. Selvsagt liker han ikke all slags mat, rå grønnsaker bør være litt kokte før de går ned og agurk er ikke så populært. Derimot elsker han farris og wasabinøtter (erter med pepperrot – knallsterke).
På lørdag dro jeg han med meg på matbloggtreffet som Matbloggsentralen arrangerte på Mathallen i Oslo som snart åpner. Han fikk rakfisk, tørket mango, morellpai, tørrfisk, stangekylling, oster og mer til. Lett å bestikke med andre ord. Når Mathallen åpner på ordentlig, skal vi ta turen igjen og kose oss med deilig mat.

Jr strekker seg etter sausene. Etter et lite stykke brownie med is og blåblær, måtte det smakes på HP- og worcestershire-saus, ketsjup, sennep, pepper og tabasco saus. Fint måte å strekke ut tiden slik at mor får drikke opp kaffen. Foto: Lise von Krogh
Bedre enn penger i banken
Hva gjør dette med ham og for ham? Å la ham smake i vei og ikke beskytte ham for smaker, kan hjelpe ham til å spise variert og passelig sunt når han vokser til. Desto tidligere gode vaner etableres, desto bedre helseutsikter har han.
Det han spiser i dag, kan ha betydning for hans risiko for å utvikle diabetes, kreft, hjertesykdom og overvekt når han blir voksen. Kanskje dette også kan påvirke hvor gammel han blir. Rett og slett en god livsforsikring.
Les mer i artiklene Barn liker mer enn du tror og Unngå å få et kresent barn på Bramat.no.
Oppskrift: Laks i rød curry
Du trenger følgende til en stor og en liten porsjon:
- 1 ss rapsolje
- 1 sjalottløk, finhakket
- 1-2 ts rød curry-paste
- 1 boks kokosnøtmelk
- 1/2 dl vann
- 1 stor gulrot i små biter
- 1 stilkselleri, i skiver
- 1/2 rød paprika, i små biter
- 1 vårløk, finhakket
- 2 laksetfileter, i biter
- Rikelig med finhakket koriander (både blader og stilk)
- 1 pose boil-in-bag byggris
Slik gjør du:
Koks byggrisen som anbefalt på pakken. Stek løken myk i oljen. Fres currien i et minutt før du har i kokosnøttmelk og vann. Kok opp. Ha i gulrot og stilkselleri og la dem koke seg medium møre . Ha i paprika og vårløk, som småkoker i ett minutt. Ha i laks og koriander og la det trekke i noen minutter til laksen er mør.
Serveres laksegryten med byggris. Blir det rester igjen, kan disse fint spises dagen etter.
Fantastisk god, lagde den som en suppe! Kjempegode smaker 🙂
LikeLike
Ja, den er prefekt som suppe. Helt enig – kjempegodt! Jeg lager den som en gryterett når lillegutt skal spise den – så bli det ikke så mye søl
LikeLike