Rask vegetarmiddag – Squashspagetti med sitron og basilikum

Enkel hverdagskost. Foto: Lise von Krogh.

Enkel hverdagskost. Foto: Lise von Krogh.

Enkel kost av ferske råvarer. Spis den med godt brød med smør.

Jeg har kjøpt meg to nye kokebøker. Det er ikke helt vanlige kokebøker, men Alice Waters’ The art of simple food I og II. To fantastiske innbundne bøker med nydelige blyantillustrasjoner og inspirerende retter. Kapittelene er kategorisert etter råvarer, dvs. ulike grønnsaker, frukt, bær, nøtter og urter og sesong.

Ny kokebok. Foto: Lise von Krogh.

Ny kokebok. Foto: Lise von Krogh.

Bøkene er fulle av kunnskap om hver enkelt råvare, enkle matlagingsteknikker og tips til hvordan du kan dyrke maten selv. Filosofien hennes er enkel:

  • Spis lokalt og bærekraftig
  • Spis etter sesosong
  • Kjøp maten på bondens marked
  • Ha en kjøkkenhage
  • Konserver, kompost og resirkuler
  • Gjør matlaging enkelt
  • Lag mat sammen
  • Spis sammen
  • Husk at maten er dyrebar

Dagens oppskrift er inspirert av hennes variant, med litt variasjon fra originalen. Hovedingrediensen squash har jeg i min egen kjøkkenhagen, men den er ikke ferdig enda. I stedet tok jeg med meg en diger squash fra boden til Økolandsbyen i Hurdal på hjemveien. En god gammeldags bod i veikanten den du tar maten din og legger igjen pengene. Squash er virkelig sesongmat. I følge økobonden Piet nede i Økolandsbyen kan hver plante gi opptil 5 kg avling. Jeg har 5 planter, så det kan bli ganske mye squash på tallerkenen fremover hvis jeg har lykken med meg.

Litt ost gjør retten mettende. Foto: Lise von Krogh.

Litt ost gjør retten mettende. Foto: Lise von Krogh.

Oppskrift: Squashspagetti med sitron og basilikum

Du trenger følgende til 4 porsjoner:

  • 1/2 kjempestor squash eller  2-3 små
  • 1 neve basilikumblader
  • 3-4 mynteblader
  • Juicen av 1 sitron
  • Maldonesalt
  • Nykvernet pepper
  • Rapsolje
  • 1 dl terninger av ost, f.eks. fetaost og marinert hvitost

Slik gjør du: 

Bruk en mandolin og riv squashen i fine spagetti-strimler. Hakk basilikum og mynte og ha det over squashspagettien. Klem over sitronjuice. Dryss på litt salt (et par klyper bør holde), rikelig med pepper og rapsolje. Bland godt, men varsomt. La retten stå i 10 minutter. Serveres med ost på toppen. Spises med godt brød med smør.

Advertisements

Trackbacks

  1. […] med å vokse seg store og flotte. I fjor lagde jeg gratinerte squashpinner med dip og her om dagen squashspagetti med sitron og basilikum. Ertene i oppskriften kommer også fra egen avling. Du kan godt bruke sukkererter, men i denne […]

    Like

  2. […] ferskeste. I allefall den norske. Prøv Kjapp mandagsmiddag – Squash med linser og chorizo, Rask vegetarmiddag – Squashspagetti med sitron og basilikum og Gratinerte squashpinner med […]

    Like

  3. […] – Squash med linser og chorizo Grønnskasvariasjon – Gratinerte squashchips, Rask vegetarmiddag – Squashspagetti med sitron og basilikum og Gratinerte squashpinner med […]

    Like

  4. […] Rask vegetarmiddag – Squashspagetti med sitron og basilikum […]

    Like

  5. […] med å vokse seg store og flotte. I fjor lagde jeg gratinerte squashpinner med dip og her om dagen squashspagetti med sitron og basilikum. Ertene i oppskriften kommer også fra egen avling. Du kan godt bruke sukkererter, men i denne […]

    Like

Veldig hyggelig om du legger igjen noen ord og tanker

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s