Iskake med rips på mandelbunn

Ha rips i kaken. Foto: Lise von Krogh.

Ha rips i kaken. Foto: Lise von Krogh.

En deilig kake med forærte bær. God og kald, søtet med honning og dadler.

Jeg har allerede annonsert at jeg ikke har bærbusker her på gården. Derfor har det blitt geleer av roser og syriner. Dette har selvsagt ikke gått helt ubemerket hen og mine foreldre og min venn Jorunn har forbarmet seg over min mangel på bær.

Jorunn kom med spannet fult av friske bær og et par rips- og solbærbusker. Mine foreldre har sørget for at jeg om et par år kan høste mengder med risp, solbær, stikkelsbær og bringebær. Men enn så lenge blir det kun bærmat av forærte bær, f.eks. en kake.

Kakeutfordringen

Jeg er ingen konditor eller erfaren kakebaker. En kake som ikke skal steke er derfor mer i min gate. Denne kaken skal kun fryses og tines.

Kaken er ikke tilsatt rent sukker, men er søtet med honning og dadler. Dette gir like mye sukker som om du skulle brukt rent sukker, men bruker du honning og dadler får du også en rikere smak med på kjøpet. Dadler bidrar også med kalium, antioksidanter og er rike på fiber. Når du bruker uskåldede mandler får du mer fiber med. Osten og yoghurten gir proteiner og kalsium. Og rips er svært vitamin C-rik. I bunn og grunn er denne kaken mettende og næringsrik, men den også kaloririk og mektig. Sist, men ikke minst den er frisk, søt og deilig!

Mye mat i et godt stykke. Foto: Lise von Krogh.

Mye mat i et godt stykke. Foto: Lise von Krogh.

 

Oppskrift: Iskake med rips på mandelbunn

Du trenger følgende til en kake:

 • 20 dadler
 • 300 gram mandler, ikke skåldet
 • 25 g smør, f.eks. Røros-smør
 • 1/2 kg rips
 • 2 ss honning
 • 250 gram mascarpone-ost
 • 250 gram naturell yoghurt
 • 1 vaniljestang

Slik gjør du:

Trinn 1. Fjern steinene fra dadlene. Kjør mandlene i en blender til de er finmalte. Ha i dadler og smør og kjør blenderen til at er godt blandet. Fordel og trykk massen i bunnen av en kakeform som er kledd med bakepapir. Sett formen inn i frysen.

Trinn 2. Kjør ripsen  i blenderen. Overfør dem til et dørslag. Bruk en skje eller slikkepott og press bærmassen gjennom dørslaget og ned i en skål. Du vil ha så mye av bærmassen igjennom, slik at nesten bare skinn og steiner ligger igjen. Smak til rispjuicen med honning – mengden avhenger av hvor søte eller sure bærene er. I en annen skål blander du ost, yoghurt og frøene fra vaniljestangen. Rør i den søtede ripsjuicen. Smak til med ev. mer honning om den er svært sur. Smaken skal være frisk og ikke for søt, fordi bunnen er søt og mektig.

Trinn 3. Her har du tre alternative fremgangsmåter:

a) Det enkleste er å helle ripsblandingen over kakebunnen og la den stå i frysen noen timer. Da dannes det en del iskrystaller. Dette gir det dårligste resultatet, men kaken er selvsagt spiselig.
b) Hvis du ikke har ismaskin har du rispblandingen i en romslig skål. Sett denne i frysen og rør om hver halvtime. Rører du oftere, blir konsistensen enda bedre. Bruk en slikkepott og få med alt når du rører om. Når isen har nesten stivnet, kan du bre den ut over kakebunnen.
c) Det beste er å helle ripsblandingen i en ismaskin og la den gjøre jobben for deg. Når isen har nesten stivnet, kan du bre den ut over kakebunnen.

Trinn 4. Kaken kan serveres med en gang ved alternativ b) og c). Kake som har stått i frysen en time eller mer bør tines en stund før servering. Strø over friske rips før servering.

Trackbacks

 1. […] du ikke har epler, kan du lage Iskake med rips på mandelbunn, Sunnere bringebærkake for late bærplukkere eller En sunnere banankake for litt bedre […]

  Like

 2. […] du ikke har epler, kan du lage Iskake med rips på mandelbunn, Sunnere bringebærkake for late bærplukkere eller En sunnere banankake for litt bedre […]

  Like

Veldig hyggelig om du legger igjen noen ord og tanker

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s