Perlebyggsalat med småbladet grønnkål, honningdampede gulrøtter og ramsløkrømme

Godt tilbehør. Foto: Lise von Krogh.

Godt tilbehør. Foto: Lise von Krogh.

Perlebygg gjør sensommermaten sunnere og bedre for deg. Denne salaten passer til de fleste middager. 

Server perlebygg til middagen. Den er lettlaget, næringsrik og smakfull. Bygg bør du rett og slett spise mer av. Bygg kan nemlig senke kolesterolet, regulere blodsukkeret og mette.

Bruk bygg!

Bygg er et av mine favorittgryn. I Norge dyrkes bygg på halvparten av kornarealet, men mesteparten går til fôr, en del går i ølet og noe går til mat.  Til tross for at bygg anbefales i kostholdet, har forbruket gått ned.

Bygg egner seg ikke så godt til baking som hvete, fordi at proteinet klarer ikke danne et sterkt glutennettverk slik som hos hvete. Derfor blander vi gjerne bygg og hvete i brødbaking. Bygg kan derimot brukes i knekkebrød, flatbrød og bakverk som heves med bakepulver eller natron. Bygg brukes også i tradisjonsmat som raspeballer og grynasteik.

I dag har flere fått øynene opp for bygg som et norsk og kortreist alternativ til ris.

Det er sunt å spise bygg til middagen

Når bygg blir sammenlignet med hvete, så kommer faktisk hvete bedre ut på vanlige næringsstoffer enn bygg. Men bygg har et næringsstoff som hvete ikke har, nemlig fibret beta-glukan.

Dette er et løselig fiber som bidrar til et normalt blodkolesterol eller kan være med å senke høyt kolesterol. Kolesterol er en risikofaktor for utvikling av hjerte- og karsykdom. En særlig nyttig egenskap fiberet har, er at det kan være med på å redusere blodsukkeret etter middagen.

Noen svenske forskere lot 19 friske deltagere spise kokte byggkjerner (Finax) eller fint brød som kveldsmat. Begge deler raffinerte deler av kornet hvor klien er fjernet – akkurat som på perlebygg. Dagen etter ble matinntaket registrert  og blodprøver ble tatt. Når deltagerne fikk bygg til kveldsmat, hadde de et lavere energiinntak til lunsj dagen etter sammenlignet med fint brød til kveldsmat. Sultfølelsen var også mindre 10 til 16 timer etter måltidet. Blodsukkeret normaliserte seg bedre med bygg. Blodprøvene viste i tillegg at når deltagerne spiste bygg hadde de lavere verdier på betennelsesmarkører og fettsyrer i blodet.

Oppskrift: Perlebyggsalat med småbladet grønnkål, honninggulrøtter og rømme med ramsløk

Du trenger følgende til ca. 4 porsjoner:

 • 2,5 dl perlebygg, f.eks. Holli mølle middagsperler
 • 5 dl vann
 • 1 ss smør
 • Salt
 • 5 dl småbladet grønnkål, revet grønnkål eller ruccola
 • 4 gulrøtter
 • 1 ss rapsolje
 • 1 ss honning
 • Svart pepper
 • 1,5 dl rømme
 • 1 ss fersk eller ramsløk i olje

Slik gjør du: 

Skjær gulrøttene i staver. Varm rapsoljen i en stekepanne på medium varme. Ha i gulrøttene og la dem steke mens du vender på dem av og til. De skal ikke bli svidde, kun lett møre. Når gulrøttene nærmer seg ferdig har du på honning og pepper og smak til med litt salt.

Kok perlebygg med vann og litt salt til den er mør, ca. 20 minutter. Rør inn smør. Rett før servering blander du inn grønnkål.

Bland rømme med ramsløk.

Kilde: Johansson EV, Nilsson AC, Östman EM, Björck IM. Effects of indigestible carbohydrates in barley on glucose metabolism, appetite and voluntary food intake over 16 h in healthy adults. Nutr J. 2013 Apr 11;12:46. doi: 10.1186/1475-2891-12-46.

Comments

 1. Fint å få tips til bruk av bygg!
  Bare et lite spørsmål: på bildet er det dandert så fint, med gulrøtter, bygg og dressing separat. Hvordan blir det dersom alt blandes? Tenker på matpakke til min yngste datter, da vil alt havne sammen i en boks! Blr det noe bra?

  Like

 2. Hans Flaen fra Sørum på 91836152 says:

  hei.
  flott at dere satser økologisk. det gjør jeg og .
  Har 15 tonn økorug med høyt falltall til salgs . er dere interessert? 13.5% vann

  Like

  • Hei Hans, det er nok litt mer rug enn hva jeg trenger på kjøkkenet 🙂 Dyrker ikke korn selv, men vet at det i gamledager ble dyrket svedjerug her av finnene. Får du ikke omsatt rugen?

   Like

Trackbacks

 1. […] Spis grønnkål til grillmat, f.eks. spareribs: Kje din vilje – Spareribs av kje med grønnkålchips eller Perlebyggsalat med småbladet grønnkål. […]

  Like

 2. […] midtpunktet,men tilbehøret var det heller ikke noe å si på. Kotelettene ble servert med en perlebyggsalat med småbladet grønnkål, honningdampede gulrøtter og rømme med ramsløk. Oppskriften finner du her. Som et friskt tilbehør (i stedet for rørte tyttebær) hadde vi […]

  Like

Veldig hyggelig om du legger igjen noen ord og tanker

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s