Fremmed frukt – Dessert med jackfrukt

Deilig dessert! Foto: Lise von Krogh.

Deilig dessert! Foto: Lise von Krogh.

Hurra, en eksotisk ingrediens fant veien til kjøkkenet mitt!

Mitt kosthold er i hovedsak det vi kaller et nordisk kosthold. Jeg foretrekker å bruke lokale råvarer og om sommeren dyrker jeg en del av maten selv. Jeg liker å utfordre meg selv på å gjøre det trauste norske kostholdet spennende og smakfullt.

Selv om dette er kjennetegnet på hverdagskosten min, så er jeg heller ikke fremmed for eksotisk mat og smaker. Jeg elsker alle slags asiatiske smaker, ingredienser og retter – indisk, kinesisk, japansk, malaysisk etc. You name it – I’ll eat it!

Hadde det ikke vært for at en del av disse råvarene har reist veldig langt for å nå mitt kjøkken, så hadde jeg nok brukt dem oftere. Dessuten er jeg trygger på at dyrkingsforholdene, arbeidsforholdene og dyrevelferden i Norge er mer akseptabel enn i fjerne strøk.

Unntaket er krydre. Jeg har et skap full av ulike tørre krydre slik at jeg lett kan lage noe indisk eller sørøst-asiatisk om jeg vil. Dessuten har jeg en svigermor i Malaysia som tar med seg krydre når hun kommer på besøk. I år skal jeg prøve å dyrke flere av disse krydderne selv.

Her om dagen var jeg sammen med en kunde hos den dyktige matfotografen Synøve Dreyer og tok noen produktbilder. Og i den anledning handlet jeg inn jackfrukt og andre råvarer som inngår i produktet. Jackfrukten fikk selvfølgelig bli med meg hjem etter at fotojobben var over.

Jackfrukt har en søtlig smak, men en helt spesiell aroma eller lukt om du vil. En norsk nese vil nok reagere litt på denne søtligee men påtrengende lukten. Jeg lurer på hva mine medpassasjerer på toget tenkte når lukten spredde seg sakte, men sikkert i vognen. I Singapore får man faktisk bot dersom denne frukten tas med på toget.

Jeg satt og chattet med svigermor i Malaysia, Dot, om hvordan jeg kunne bruke denne frukten. Hun fortalte at de pleide å blande den med kokt, most søtpotet eller med litt utvannet kokosnøttmelk og servere det som dessert. Jeg endte opp med min egen versjon av jackfruktdesserten. Om du ikke får tak i jackfrukt kan denne desserten lages med mango.

Oppskrift: Dessert med jackfrukt

Du trenger følgende til 1 porsjon: 

  • 1 liten jackfrukt, hakket i små biter
  • 2 ss mandelflak
  • 2 dl naturell yoghurt
  • et par blader sitronmelisse

Slik gjør du:  Bland yogurt med 3/4 av jackfrukten. Ha i et lite glass. Topp med mandler og resten av jackfrukten. Pynt med sitronmelisseblader.

Comments

  1. Nam! ser fantastisk ut!

    Like

  2. Det så riktig deilig ut 🙂 Ser for meg at det er greit med såpass syrlig yoghurt til den svært søte frukten. Den er også god å grille på (gjett hva) grillen. Umoden jackfrukt er også overraskende bra, og jeg har brukt det istedenfor svinekjøtt i f.eks pulled pork. http://bit.ly/1z8jFwU

    Like

Veldig hyggelig om du legger igjen noen ord og tanker

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s