Riktig hverdagsmat – sunne, hjemmelagde fiskepinner

Hjemmelagde fiskepinner. Foto: Lise von Krogh.

Hjemmelagde fiskepinner. Foto: Lise von Krogh.

Fakta: Hjemmelagde fiskepinner er mye sunnere og smaker bedre enn kjøpte. Det er store forskjeller i næringsinnholdet mellom kjøpte og hjemmelagde. 

Jeg kjøper aldri fiskepinner. Ikke fordi jeg er en bedrevitende ernæringsfysiolog (jo, kanskje litt), men mest av alt fordi jeg ikke synes de er noe gode. Når du lager du fiskepinnene selv, av god torsk eller annen hvit fisk og andre gode ingredienser smaker det bedre. Dette er hverdagsmat du kan servere med ren samvittighet. Dessuten er det enkel mat å lage. Men, nok om den gode smaken det er nemlig en hel del å si om fiskepinner rent ernæringsmessig.

[Advarsel til småbarnsforeldre: Dersom englebarnet får servert oransje fiskepinner i barnehagen, så kan det være at skuffelsen blir stor når det får servert den hjemmelagde varianten. Det kan rett og slett lønne seg og ikke kalle de hjemmelagde for “fiskepinner”. Kanskje det er bedre å kalle dem “fiskefingre” i stedet for. ]

Mindre mat for penga

Og med mat mener jeg andel fisk. Kjøpte fiskepinner inneholder rundt 60 % fisk. Lager du dem selv kommer du opp i rundt 70 % – og mer dersom du brukter store fiskebiter. Jo mer fisk, desto mer protein.

Kjøpte fiskepinner er gjerne forfritert. Dette gjør noen med næringsinnholdet. Det øker andelen fett. Type fett avhenger derimot av hvordan de er fritert.

Mer næring i hjemmelagde

Stor forskjell mellom kjøpte og hjemmelagde fiskepinner.

Hva slags panering som brukes påvirker karbohydratinnholdet i stor grad. Kjøpte fiskepinner inneholder mer karbohydrater enn hjemmelagde, men det i seg selv trenger ikke være så negativt. Det som har noe å si er hva slags kilde til karbohydrater er benyttet.

I kjøpte fiskepinner er det normalt stivelse og hvetemel – raffinerte karbohydrater med mindre andel fiber og øvrige næringsstoff. I mine hjemmelagde fiskepinner brukte jeg grovbrød og grovt sammalt hvetemel. Dette øker fiberinnholdet og næringsinnholdet. Det er faktisk under halvparten så mye karbohydrater i de hjemmelagde, men over dobbelt så mye fiber.

For å illustrere dette tydeligere og for å vise at jeg ikke kaster rundt meg med påstander, har jeg lagt inn dagens oppskrift i programmet Mat på data og sammenlignet den med standard fiskepinner. Ettersom jeg tilberedte mine fiskepinner i stekeovnen og ikke i fett i stekepannen ble disse sammenlignet med forfriterte, men ikke ferdigstekte kjøpefiskepinner. I tabellen kan du selv sammenligne en porsjon (fire fiskepinner á 25 gram).

Oppskrift: Lises hjemmelagde, sunne fiskepinner

Du trenger følgende til ca. 12 fiskepinner:

 • 400 g torsk
 • 2 ss sammalt hvete, grov
 • 1/2 ts havsalt
 • 1/2 ts nykvernet pepper
 • 1 egg
 • 2 tørre brødskiver
 • timian

Vend fisken først i melblanding (høyre), deretter i egg (midten) og til slutt i brødsmuler (venstre). Foto: Lise von Krogh

Slik gjør du:

Skjær fisken i passe store “pinner”. Bland sammen sammalt hvetemel, salt og pepper i skål 1. Pisk egget og ha det i skål 2. Knus de tørre brødskivene i en morter eller ha dem i en pose som du kjevler eller knuser med hånden. Ha brødsmulene i skål 3 sammen med litt hakket timian – her kan du også ha i litt revet sitronskall om du vil.

Vend fisken i 1. mel, 2. egg og 3. brødsmuler. Legg fiskepinne på en bakeplate med bakepapir. Stek dem i ovnen på 200 grader i ca 10 minutter.

Server fisken med råkost, f.eks, revet gulrot, salatblader og bakte potetbåter eller fullkornpasta. Det smaker også godt med majones til og en skvis sitron over fisken.

Tips: Dersom du ikke har tørt brød for hånden, kan du (med litt planlegging) kutte to grovbrød opp i små biter. Legge dem i en ildfast form og tørke dem en times tid på 125 grader i stekeovnen med døren litt på gløtt. Knekkebrød kan også knuses og brukes.

Comments

 1. Mari Tvervåg Solbakken says:

  Mmm! Hjemmelaget er best, uten tvil! Tenkte jeg skulle forsøke å bytte ut noe av brødsmulene m sesamfrø jeg, har du prøvd det?

  Mvh Mari

  Like

  • Nei, sesamfrø har jeg ikke prøv. Det høres godt ut. Fordelen med brødsmuler er at de holder på litt fukt/fett og gjør fiskepinnene litt “saftige”, det får du neppe til med sesamfrø. Men godt blir det helt sikker!

   Like

 2. Ser veldig godt ut. Men jeg må innrømme at vi ofte tyr til fiskefingre/fiskepinner fra kjøledisken i hverdagen når vi har fire-fem unger til middag og halvparten skal avgårde til trening…. MEN, jeg kjøper alltid de som heter Findus Frityrtorsk fordi de er laget av fiskefileter, og ikke farse. Og så serverer jeg med råkost og grønne erter.

  Like

  • Det skjønner jeg Louise, men du kan kompensere mye med tilbehører. Råkost og erter er en sunn motvekt, dessuten når du velger fiskepiner med mer fisk og mindre panering kommer du også bedre. Før trening er det også smart med litt karbohydrater. Du kan for eksempel koke fullkornsmakaroni som du blander med litt pesto før servering.

   Like

 3. Så fin blogg du har. Dette så godt ut:)

  Like

Veldig hyggelig om du legger igjen noen ord og tanker

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s