Utnytt vårens supermat – Grovbrød med brennesle

Godt brød med nestle. Foto: Lise von Krogh

Godt brød med nestle, . Foto: Lise von Krogh

Bruk de første  nesleskuddene i et deilig, økologisk brød. Nesle er nemlig en  kilde til kalsium, antioksidanter og vitamin K.

Jeg har begynt å skrive for økologisk.no. Veldig kjekt! Her er første innlegg:

Her jeg bor vokser det mye brennesle. I stedet for å irritere meg over dette stikkende ugresset, valgte jeg i år å nyte de første skuddene som tittet opp av bakken. Vel vitende om at dette regnes som en trygg og sunn urt å spise (Mithril og Dragsted, 2012).

Jeg har hørt mye om de helsemessige godene av å spise nesle. Urtica dioica L. har vært brukt i folkemedisinen til å behandle allergier, nyrestein, forbrenninger, blodmangel, utslett, diabetes mm (Dar, 2013). I følge Dar og medarbeidere viser analyser at nestleblader er en interessant kilde til biologisk aktive fytokjemikaler (bl.a. flavonoider og fytosteroler) kan rettferdiggjøre bruken forebyggende og ved diabetes, artritt og infeksjonssykdommer. 

For at denne urten skal ha en betennelsesdempende effekt, må du nok spise nesle regelmessig. Da har jeg heller troen på et generelt betennelsesdempende kosthold. Les mer i Maten er min medisin.

Hva inneholder brennesle og hva er det godt for?

Du skal spise ganske mye brennesle for å kunne bruke den som en viktig næringskilde, med tre unntak. Brennesle er nemlig en kilde til vitamin A, vitamin K og kalsium*.  Innholdet av øvrige næringsstoff er ubetydelig.

100 gram nesle gir 101 µg (RAE) vitamin A, 481 mg kalsium, 499 µg vitamin K [Nutrient Data Laboratory, ARS, USDA National Food and Nutrient Analysis Program]. 

Den formen av vitamin A vi finner i planter har antioksidanteffekt og gir planten farger som rød, oransje og gul. Hos brennesle kamufleres fargene av det grønne klorofyllet. I brenneslen er det betakaroten og alfakaroten som hovedsakelig bidrar til vitamin A-aktivitet, men karotenoidene lutein og zeaxantin kun gir antioksidantvirkning. Vitamin A bidrar til et normalt jernstoffskiftet og immunforsvar, en sunn hud og normalt syn. Zeaxantin og lutein virker beskyttende for øyets netthinne.

Få planter kan regnes som greie kalsiumkilder, bortsett fra råvarer som mandler, sesamfrø (knuste),  grønnkål og brokkoli. Kalsium får vi storsett fra meieriprodukter eller kalsiumberikede melkeerstatninger. At kun 25 gram brennesle inneholder 1/8 av dagsbehovet for kalsium er veldig bra. Det betyr at dersom du spiser en porsjon brenneslesuppe, så kan store deler av kalsiumbehovet dekkes fra nesle. To hundre gram nesle dekker dagsbehovet på 800 mg kalsium. Kalsium bidrar blant annet til et sterkt skjelett og tenner, normal blodlevring og muskelfunksjon.

I brødene brukte jeg til sammen 2 dl nesle (ca. 25 gram). Ikke så mye kanskje, men denne porsjonen inneholder faktisk like mye vitamin K (110 µg) du trenger i løpet av en dag. Det vil si, i følge amerikanske anbefalinger. Det er nemlig ikke angitt offisielle anbefalinger for inntak av vitamin K i Norge. Vitamin K bidrar til normal blodlevring og et normalt skjelett.

Har nesle i brød, noen ernæringsmessig betydning?

Så hva koker dette ned til? Først og fremst at du må spise en god porsjon nesle for at du skal få et nevneverdig påfyll av kalsium og vitamin A. Et par brødskiver vil ikke har så mye å si for næringsinntaket i store og hele. Men, brød er vanligvis verken en kilde til  antioksidanter eller vitamin K. Selv 25 gram nesle (jeg kunne sikkert hatt mer i) gir et fint bidrag, som hever den ernæringsmessige kvaliteten på brødet. Alle monner drar.

Det som er sikkert er at jeg skal plukke mer nesle. Bruke den i brød og tørke den slik at jeg har til både te og baking utover sommeren.

Prøv også disse brennesleoppskriftene: Brennelse er sunnere enn spinat – Hulkensuppe og Sunne og nesten normale pannekaker

Oppskrift: Grovbrød med brennesle

Du brenner ikke tungen av å spise neslebrød. Neslens brennende egenskaper ødelegges av varmen når du steker brødet.

Du trenger følgende til to brød:

 • 2 dl friske brennesleblader, renset
 • 2,5 dl kefir, økologisk
 • 5 dl vann, kaldt
 • 25 g gjær
 • 500 g siktet hvetemel, økologisk
 • 500 g grovmalt hvetemel, økologisk
 • 1 ts salt

Slik gjør du:

Plukk friske, nye brennesleskudd (husk gummihansker). Fjern stilt fra blader.

Bland gjæren godt ut i vann og kefir. Ha i det grove hvetemelet, salt og det siktede hvetemelet. Elt til du ser glutennettet stramme seg. Juster med litt ekstra vann eller mel til du får en myk, og elastisk deig. Ha i neslebladene og elt forsiktig til bladene er jevnt fordelt i deigen.

Sett den til heving i 1-2 timer, til den har hevet seg til det dobbelte. Del den i to og form stykkene til to brød.

Stekes i oven på 225 grader i 45 min. Brødet blir ekstra pent om det pensles på nesleblader med litt pisket egg.

Kilder:

Dar SA et al. Pharmacological and toxicological evaluation of Urtica dioica. Pharmaceutical Biology, 2013;51(2):170–180.

Mithril C og Dragsted LO. Safety evaluation of some wild plants in the New Nordic Diet. Food and Chemical Toxicology, 2012;50:4461–4467.

Nutrient data for 35205, Stinging Nettles, blanched (Northern Plains Indians). Nutrient Data Laboratory, ARS, USDA National Food and Nutrient Analysis Program. Wave 9j , 2005 Beltsville MD.

*For å finne det faktiske næringsinnholdet i brennesle måtte jeg inn i den amerikanske matvaredatabasen ettersom den norske matvaredatabasen ikke har slike opplysninger.

Comments

 1. Rigmor Haugen Jensen says:

  Hei, jeg synes det var rart at du sier «det øvrige næringsinnholdet i nesle er ubetydelig» I En tabell har jeg lest at nesle inneholder langt met jern enn spinat, og dessuten ganske mye protein. Da mener jeg at hvis man spiser neslestuing(bare nesle og litt rømme f.eks) som hovedrett, så er det langt mer enn kalsium og vitaminer man får i seg.

  Like

  • Brennesle inneholder så mye næringsrikt og godt, at det er ikke så merkelig at brennesleplantene har utviklet et godt forsvar ved å “brenne” når noen tar på dem….
   Jeg bruker brennesle mye hele sommerhalvåret. Plukker friske nye skudd hele tida og lager ofte brenneslesuppe.
   Min enkleste brenneslesuppe er rask å lage:
   Plukk inn ca. 2 liter med brennesleskudd, klipp dem opp så fint du kan og ha dem i en gryte. Ha oppi to-tre grønnsaksbuljongterninger. Kok opp en drøy liter med vann i vannkokeren og hell over. Rør om og la alt få et bittelite oppkok.
   Deilig suppe på kalde sommerdager!
   Jeg tørker mye brennesle også, for å ha til vinterbruk. Knust tørka brennesle kan strøs på nesten alt man spiser!

   Like

  • Veldig gode tips og råd. Takker!!!

   Like

 2. Dette må prøves til våren.
  Som relativt nyinflyttet til Øvre Romerike er det inspirerende med slike som deg i nærområdet.
  Stå på!

  Like

Trackbacks

 1. […] Utnytt vårens supermat – Grovbrød med brennesle […]

  Like

 2. […] dagsbehovet for jern og kalsium. Den er også svært rik på vitamin K – les mer om dette i Utnytt vårens supermat – Grovbrød med brennesle og mer næringsrik enn spinat Brennelse er sunnere enn spinat – […]

  Like

 3. […] setter forøvrig ingen smak på maten, men tilfører næring. Les mer i innlegget Utnytt vårens supermat ? Grovbrød med brennesle. Prøv også denne brennesleoppskriftene: Brennelse er sunnere enn spinat ? […]

  Like

 4. […] også disse brennesleoppskriftene: Utnytt vårens supermat – Grovbrød med brennesle og Sunne og nesten normale […]

  Like

 5. […] Brennesle setter forøvrig ingen smak på maten, men tilfører næring. Les mer i innlegget Utnytt vårens supermat – Grovbrød med brennesle  […]

  Like

Veldig hyggelig om du legger igjen noen ord og tanker

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s