Brennelse er sunnere enn spinat – Hulkensuppe

Sunt og godt! Foto: Lise von Krogh.

Sunt og godt! Foto: Lise von Krogh.

Du trodde kanskje spinat var det sunneste du kunne spise? Tro om igjen. Brennesle gruser spinat.

Glem skipperen og spinaten hans. Her i huset er hulken helten. Hulken får Jr. til å spise både erter og brennesle og andre grønne grønnsaker. Da jeg sa vi skulle spise hulkensuppe, ble dette møtt av stor entusiasme og suppen gikk ned på høykant!

I Sør-Norge er nok neslesesongen over for denne gang, med mindre du har tørket noen bladet for å ha utover året. Her i Skrukkelia følger vi omtrent samme klima som Nord-Norge og brenneslesesongen er derpå forsinket.

Bor du lengre nord, så er det bare å ta på seg gummihanskene og plukke unge brennesleblader. Disse kan du bruke i bakverk, i pesto og i den kjente brenneslesuppen. Det blir både sunt og godt – gratis er det også.

Om hvorfor brennesle er sunnest

Når jeg skal vurdere om en matvare er sunn, så sammenligner jeg den gjerne opp mot en tilsvarende matvare. Det er derfor naturlig å sammenligne brennesle med spinat ettersom bruken er ganske lik. Spiser du 100 gram brennesle har du fått dekket dagbehovet for vitamin C og jern (menn) og halvparten av behovet for kalsium og folat.

Gjennomsnittlig næringsinnhold viser at brennesle inneholder mer av følgende næringsstoffer:

  • Mer av B-vitaminene tiamin og niacin
  • Nesten fem ganger så mye vitamin C og jern
  • Nesten seks ganger så mye kalsium
  • Nær dobbelt så mye sink, fiber og protein
  • Tre ganger så mye fosfor

På den andre siden inneholder spinaten litt mer vitamin E, kalium, folat og nesten dobbelt så mye vitamin A og antioksidanten betakaroten. Spinat er kjent for å inneholde jern, men den kan likevel ikke sies å være en reel kilde til jern. Spinat inneholder også oksalsyre som danner et uløselig kompleks med jern slik at jernet ikke tas opp.

De fleste av oss spiser nok oftere spinat enn brennesle og dermed kan vi si at spinaten har størst ernæringsmessig betydning for oss. Men har du sjansen, så spis også brennesle.

Næringsinnhold pr 100 gram Spinat, rå Brennesle, rå Dagsbehov (voksen kvinne)
Kilokalorier, kcal 22 43
Kostfiber, g 2,1 4,1 25-30
Protein, g 3,3 5,9
Vitamin A, RAE 378 200 700
Beta-karoten, µg 4540 2400
Vitamin D, µg 0 0 10
Vitamin E, alfa-TE 1,9 1,6 8
Tiamin, mg 0,11 0,2 1,1
Riboflavin, mg 0,17 0,15 1,3
Niacin, mg 0,6 0,8 15
Vitamin B6, mg 0,28 0,28 1,2
Folat, µg 202 194 400
Vitamin C, mg 37 175 75
Kalsium, mg 83 490 800
Jern, mg 2,1 10 15 (menn 9)
Kalium, mg 730 640 3100
Magnesium, mg 95 86 280
Sink, mg 0,9 1,7 7
Selen, µg 0 0 50
Kopper, mg 0,23 0,27 0,9
Fosfor, mg 45 126 600
Jod, µg 3 0 150

Prøv også disse brennesleoppskriftene: Utnytt vårens supermat – Grovbrød med brennesle og Sunne og nesten normale pannekaker

Oppskrift: Brennelsesuppe

NB! Dersom du ikke har brennesle, så kan du lage samme suppe med spinatblader.

Du trenger følgende til 4 forretter:

  • 2 liter friske nesleblader
  • 1 liter vann
  • 1 ts salt
  • 1/2 ts finstøtte fennikelfrø
  • Jevning av 1 ss smeltet smør og 1,5 ss mel
  • Salt og pepper
  • 4 strå gressløk, finhakket
  • 4 egg

Slik gjør du:

Kok eggene, smilende eller hardkokt passer best til denne suppen.

Skyll bladene godt. Ha den i en gryte og hell på nykokt vann. Jeg kokte dem i en asparges gryte fordi da kunne jeg legge bladene i den hendige risten og senke dem ned i gryten.

Kok bladene møre, ca. 5 minutter. Ta bladene ut av kraften og finmos bladene med en stavmikser.

Kok opp halvparten kraften. Ha i jevning og kok videre i 5-10 minutter til du får en fin konsistens. Ha i brennelsepuréen. Spe på med mer kraft om nødvendig. Ha i fennikel. Smak til med salt og pepper og dryss over gressløke til slutt.

Serveres med kokte egg.

NB! Blogginnlegget ble først publisert på Matmerks økologisk.no mens det fremdeles var brenneslesesong

Advertisements

Comments

  1. Gler meg til å prøve denne!

    Like

Trackbacks

  1. […] Brennelse er sunnere enn spinat – Hulkensuppe […]

    Like

  2. […] Smaksmessig har den ikke så mye å stille opp med – den er relativt nøytral på smak, men det er også fint fordi da kan du bruke den i mange slags retter uten at den blir dominerende. Når det gjelder næringsstoffer så er den helt overlegen. Hundre gram brennesle gir det dobbelte av dagbehovet av vitamin C og 2/3 av dagsbehovet for jern og kalsium. Den er også svært rik på vitamin K – les mer om dette i Utnytt vårens supermat – Grovbrød med brennesle og mer næringsrik enn spinat Brennelse er sunnere enn spinat – Hulkensuppe. […]

    Like

  3. […] Brennesle setter forøvrig ingen smak på maten, men tilfører næring. Les mer i innlegget Utnytt vårens supermat – Grovbrød med brennesle. Prøv også denne brennesleoppskriftene: Brennelse er sunnere enn spinat – Hulkensuppe […]

    Like

  4. […] også disse brennesleoppskriftene: Brennelse er sunnere enn spinat – Hulkensuppe og Sunne og nesten normale […]

    Like

Veldig hyggelig om du legger igjen noen ord og tanker

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s