Hjemmelaget, sukkerfri leskedrikke

Kjenner du igjen flaskene? Hjemmelaget leskedrikke er både godt og sunt. Foto: Lise von Krogh

Kjenner du igjen flaskene? Hjemmelaget leskedrikke er både godt og sunt. Foto: Lise von Krogh

Lyst på noe med smak? Dropp brus og andre søte drikker, bruk flasken om igjen. Godt for tennene, magemålet og lommeboken.

Fullstendig unyttig drikke

Vi drikker mye brus her til lands. Til tross for forbruket av sukkerholdig brus minsket betraktelig fra 2003 til 2011, får vi likevel i oss nok sukker. På samme tid reduserte vi det totale sukkerforbruket fra 45 kg til 30 kg per person per år. Det er det samme som 30 hele pakker farin. Tenk litt på den.

Brus og de fleste andre sukkerholdige drikker er fullstendig unyttige (bortsett fra under knallhard trening som varer over en time). Sukkerholdig drikke metter svært dårlig og det er lett å drikke mye av det.

Det betyr flere kalorier enn du trenger og lite næring, fordi næringsstoffer er det fint lite av i de fleste leskedriker – selv om noen har beriket drikkene med enkelte vitaminer og mineraler. Beriking betyr ikke at drikken blir så veldig mye sunnere, den inneholder fremdeles sukker. Det er mye mer nyttig å få i seg vitaminer og mineraler fra ordentlig mat, som frukt, grønnsaker, korn og melk.

Sukkerholdig drikke kan føre til at du lettere går opp i vekt. WHO konkluderer med at det er sannsynlig at sukkerholdig drikke og juice øker risikoen for vektøkning og fedme. Dette støttes av World Cancer Research Fund. Juicen er heller ikke helt skyldfri. Til tross for et godt innhold av vitamin C og kalium er den like rik på sukker som brus.

En annen uheldig side av brus, juice, søtede drikker og flere drikker tilsatt smak er at pHen er lav. Lav pH kan føre til skader på tannemaljen. Sukker gir dessuten karies.

Barn vil elske drikke med granateplekjerner eller vannmelonbiter. Først drikke og så kan de spise frukten. Herlig! Foto: Lise von Krogh

Barn vil elske drikke med granateplekjerner eller vannmelonbiter. Først drikke og så kan de spise frukten. Herlig! Foto: Lise von Krogh

Lyst å drikke noe med smak, men ikke vann?

Kroppen trenger vann. Vann er det viktigste næringsstoffet vi har. Vi klarer oss kun i noen dager uten vann, men i ukesvis uten mat med tilgang på vann.

Vann er selvsagt beste tørstedrikke for kroppen, men det er ikke alltid at vann frister. Du vil ha noe med smak. Da er det er dårlig alternativ å velge sukkerholdig drikke. Det finnes bedre valg. Usøtet kaffe og grønn te er begge kalorifrie og virker heller ikke vanndrivende.  Les mer på bramat.no: Er kaffe vanndrivende? 

Alkoholfritt øl er heller ikke så dumt. Mens 1 dl brus gir 41 kcal, inneholder tilsvarende mengde alkoholfritt øl 18 kcal.

Ta panten selv!

Et enda sunnere alternativ er hjemmelaget leskedrikke. Gjenbruk brusflaskene, i stedet for å betale dyrt for kjøpedrikke.

Fyll opp flasken med kaldt vann. Ha i frukt, bær, grønnsaker eller krydderurter. La flasken stå et par timer eller mer (gjerne over natten) i kjøleskapet slik at smaken får trukket ut i vannet.

Da får du deilig drikke med smak, uten sukker og tilsettingsstoffer. Perfekt for både store og små. Fint å ha med seg i skolesekken, på biltur, ved siden av pcen, til middag eller til trening. Dette kan du drikke med god samvittighet.

Her har du noen forslag til smaker:

 • Sitronbåter og agurkpinner
 • Granateplekjerner
 • Peppermynteblader og limebåter
 • Ingefærskiver og vannmelonbiter
 • Agurkpinner og peppermynteblader
 • Jordbærbiter og appelsinbåter
 • Eplebiter og honningmelonbiter
 • Pærebiter og eplebiter

De fleste iste som selges i butikkene er også en kilde til sukker. Det er svimlende enkelt å lage den selv: Iste uten sukker og søtstoffer? Lag den selv!

Kjenner du noen som har peppermynte i hagen? Be om noen avleggere, de sprer seg som et urgress, men er mye bedre. Perfekt til leskedrikker, te og mojito. Foto: Lise von Krogh

Kjenner du noen som har peppermynte i hagen? Be om noen avleggere, de sprer seg som et urgress, men er mye bedre. Perfekt til leskedrikker, te og mojito. Foto: Lise von Krogh

Denne saken har jeg opprinnelig skrevet for økologisk.no, som jeg er fast skribent for.

Kilder:

Utviklingen i norsk kosthold. Helsedirektoratet, 2012. Rapport IS-2037.

Kostholdsråd for å fremme folkehelsen og forebygge kroniske sykdommer. Nasjonalt råd for ernæring, 2011.

Comments

 1. Mona Lundby says:

  Kjempegode forslag på gode og sunne drikker!!

  Like

Trackbacks

 1. […] også Hjemmelaget, sukkerfri leskedrikke og Iste uten sukker og søtstoffer? Lag den […]

  Like

 2. […] Tips: Om det blir noen rester igjen, så kan du ha disse over i en mugge med vann. La den stå i kjøleskapet en liten stund og du har en forfriskende drikke. Her er flere tips: Hjemmelaget, sukkerfri leskedrikke […]

  Like

Veldig hyggelig om du legger igjen noen ord og tanker

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s