Sunn drikke du kan lage selv – Bringebærdrikke med mynte

Drikkeklart. Foto: Lise von Krogh.

Drikkeklar ripsdrikke og bringebærdrikke. Foto: Lise von Krogh.

Utnytt bærene bedre, lag en drikkeklar bærdrikke!

Når du lager saft, tynner du ut bærjuicen, tilsetter mye sukker som du igjen blander ut i glasset med mer vann. I prinsippet lager du sukkerdrikke med bærsmak. Og dermed blir saft en kilde til sukker og noe som egentlig ikke kan kalles sunt til tross for at bær er utgangspunktet. Drikkeferdig saft er nemlig så fortynnet at den ikke kan regnes for annet enn en kilde til sukker. Hva med å snu det hele på hodet?

I vår var jeg på restauranten smaken av Danmark i Mathallen. Her fikk vi fermentert rabarbradrikke fra Bornholm, nesten uten sukker. Veldig godt! Vi lagde til og med vår egen rabarbradrikke etterpå. Og her om dagen kom husbonden hjem med mange deilige matvarer fra en delikatessebutikk på Røros, bl.a. Mikkelshaug bringebær drikke, drikkeklar og med mindre sukker enn vanlig saft og brus. Disse drikkene inspirerte meg til å lage sunnere bærdrikke.

Dersom bærjuicen er hovedingrediensen kun søtet med 5% sukker og tilsatt 25 % vann, får du en drikk som har avstemt syrlighet og sødme. På denne måten utnytter du sunnheten i bærene bedre. Ulempen er at den er så godt at den drikkes fort opp og at du trenger mye mer bær for å lage mange flasker.

Prøv også Hjemmelaget, sukkerfri leskedrikke og Iste uten sukker og søtstoffer? Lag den selv!

Oppskrift: Bær- og myntedrikke

Du trenger følgende – NB! Dette er omtrentlige mål:

 • 1,5 kg bringebær (eller andre bær)
 • maks. 5 dl vann
 • 1 dl mynteblader
 • 100 g sukker

Slik gjør du:

Ha bringebærene i en kasserolle. Hell på vann til det såvidt dekker bærene. Ha i mynteblader og kok opp. Kok bærene i 10 minutter. Skum av underveis. Hell bærmassen gjennom sileklede og la bærsaften renne ned i en skål. Klem ut all bærsaften. Når du har fått ut så mye som mulig overfører du bærmassen tilbake i kasserollen. Hell på litt kokende vann. Bland godt og hell dette over i saftekledet på nytt. Klem ut så mye saft som mulig.

Hell bærsaften over i en ren kasserolle. Ha i sukker og kok opp. Småkok til alt sukkeret har løst seg opp. Smak til med ev. mer sukker og tilsett ev. mer vann om den er for sterk. Bruk nykokt vann til å fortynne med.

Fordel saften på rene, steriliserte flasker. Drikk og nyt!

Saken er opprinnelig skrevet for Matmerks Økologisk.no

Comments

 1. Dette tror jeg at jeg må prøve å lage. Det så i alle fall veldig godt ut!
  Men et lite spørsmål, tror du det går an å bruke frosne bringebær, slike man kan kjøpe i poser på butikken, til dette?

  Like

  • Ja, det tror jeg burde gå bra. Men jeg ville ha tint dem først slik at du ikke har i mer vann enn nødvendig. Kok opp med så lite vann som mulig. Etter st du har silt bærmassen to ganger, så kan du heller ha i litt mer vann etter smak og behag.

   Like

Veldig hyggelig om du legger igjen noen ord og tanker

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s