Enkel og deilig kremet ertesuppe for kroppen og planten

Lettvint og sunn suppe. Foto: Lise von Krogh

Lettvint og sunn suppe. Foto: Lise von Krogh

Suppen passer både for veganere og melkeallergikere, men hva skjer med næringsinnholdet når fløten erstattes med soya?

I forrige uke ble jeg innleid som foredragholder på et pressemøte som Alpro arrangerte på Kulinarisk Akademi i Mathallen. Jeg snakket selvsagt om hvor viktig er det er at vi spiser nok plantemat, ikke bare frukt og grønnsaker, men også bønner, bær, nøtter og frø. Den plantebaserte maten er kanskje den sikreste og tryggeste investeringen du kan gjøre for helsen din.

Et skritt i riktig retning

Du trenger ikke bli fullblods vegetarianer for å nyte godt av plantenes helsebringende egenskaper. Selv om du er altetende i dag, såkalt omnivor, kan helsen bedres om du spiser mer grønnsaker på tallerkenen. I dag spiser vi i rundt 350 gram frukt og grønt daglig, mot 500 gram som anbefales av Helsedirektoratet. Øk andelen grønnsaker til middag; 1/3 eller 1/2 av tallerkenen og du er nærmere målet.

Du kan ta steget videre og ha en vegetarisk middag eller vegetarisk dag i uken. Dette kaller vi semivegetarianer eller fleksitarianer. Vegetarianer for en dag – krydret sopp- og bønnegryte.

Noen velger å kutte ut kjøttet helt, kanskje fisken også. Mange studier har vist at dette fører til bedre hjertehelse, mindre overvekt, lavere kolesterol og blodtrykk, bedret blodsukker m.m. Du kan til og med redusere risikoen å få hjerteinfarkt med hele 32 %. Vegetarkost forebygger hjerteinfarkt.

Erter til 5 kroner posen

Etter det lille seminaret, var det workshop med kyndig veiledning av kokker fra kulinarisk akademi. Vi lagde stekt kongekrabbe, jordskokkpuré, laks med sellerirotmos, ertesuppe, tilslørte bondepiker og mye mer.

Ertesuppen, selv i sin enkelthet, virker imponerende. Dette skyldes en pose frosne erter til 5 kroner. Erter har en intens farge som holder seg om du ikke koker suppen for lenge. Denne belgfruktens fremste fortrinn er at den er proteinrik, rik på fiber, folat og vitamin C.

Når soyafløte erstatter matfløten

Jeg er ingen veganer eller vegetarianer og bruker både melke- og soyaprodukter i matlagingen min. Jeg har dager jeg spiser kjøtt og dager jeg spiser vegetarisk. Komplett vegetarisk – Kikertkaker med raita og krydderris.

De som velger bort melkeprodukter fra kostholdet, velger også bort en god kilde til protein, kalsium, riboflavin og vitamin B12. Dersom alle animalske matvarer utelukkes er det viktig å finne andre kilder til vitamin D og vitamin B12. I slike tilfeller kan beriket soyamelk og andre soyaprodukter bli en viktig del av kosten slik at mangelsykdommer forebygges.

Når matfløten byttes ut med soyafløten i ertesuppen skjer det en del med næringsinnholdet.

Innholdet av mettet fett reduseres ned fra 2 til 0,5 % og kolesterolet forsvinner. Innholdet av flerumettet fett øker fra 0,1 til 1,4 %. I en ideell verden ville det flerumettede fettet i soyabønnen være mest vegetabilsk omega-3 fremfor omega-6, men slik er det ikke. Forskning viser derimot at når mettet fett byttes ut med flerumettet, reduserer dette risikoen for hjerte- og karsykdom.

Soyafløten er ikke beriket, men inneholder naturlig kalsium fra soyabønnen. Kalsiuminnholdet er likevel kun halvparten kalsiuminnholdet til matfløten. Protein- og karbohydratinnholdet for blir det samme, selv om laktosen forsvinner.

En annen side av saken er at å fremstille soyaprodukter fremfor kumelkprodukter koster mindre areal, forbruker mindre vann og generer mindre CO2. Og, for ordensskyld soyafløten i denne retteen er GMO-fri.

Oppskrift: Vegan ertesuppe fra Kulinarisk Akademi

Du trenger følgende til 6 porsjoner forrett eller 2 porsjoner som egen rett: 

  • 200 gram frosne erter
  • 6 dl kylling- eller grønnsakskraft (jeg brukte grønnsaksbuljong)
  • 1 dl soyafløte (som kan erstattes av vanlig matfløte)
  • Salt og pepper
  • Fersk, sitronjuice

Slik gjør du: 

Kok opp 2/3 av kraften sammen med soyafløte. Tilsett ertene og kok videre i 2-3 minutter (ikke mer, fordi da forsvinner den fine grønnfargen). Kjør suppen i en blender og spe ev. med resten av kraften.

Smak til med salt, pepper og litt sitronjuice.

Tips: Kan garneres med stekt skogssopp eller spises med ristet brød.

Comments

  1. Jeu 4 devraient débuter mercredi soir à 20h07 HNE.

    Like

Veldig hyggelig om du legger igjen noen ord og tanker

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s