Mettende potetsuppe til ære for potetpioner general von Krogh

poteten sammen med sunne, norske grønnsaker er de viktigste ingrediensene i suppen. Foto: Lise von Krogh

poteten sammen med sunne, norske grønnsaker er de viktigste ingrediensene i suppen. Foto: Lise von Krogh

Potetsuppe høres kanskje litt fattigslig ut, men denne suppen er både smakfull og næringsrik.

Jeg føler en viss nærhet til poteten. Poteter var en av de få grønnsakene jeg fikk til i min lille pilotåker. Det er jeg glad for. Poteten er nemlig en sunn matvare, dersom den tilberedes riktig.

Men, poteten har også en historisk betydning for meg. En av mine forfedre, general og hoffjunker, Georg Fredrik von Krogh var kanskje en av de første som dyrket poteter i Norge, i følge en artikkel fra 1937 av cand. jur. C. S. Schilbred:

Georg Frederik von Krogh (1732).

Georg Frederik von Krogh (1732).

Det er meget som tyder på at vår viktigste kulturplante nutildags — poteten — første gang blev avlet i norsk jord på Tangvall. Og mannen som i tilfelle har æren av dette tiltak var kaptein, senere general Georg Frederik von Krogh. Poteten markerte utvilsomt en ny æra for vårt jordbruk, så det var ikke noen ubetydelig hendelse dette at den første potetknoll blev puttet i jorden her til lands.

Nå har ikke jeg gått Schilbred etter i sømmene eller fått dette bekreftet andre steder. Jeg synes det er tilfredsstillende nok å vite at familien min var ”potetpionerer”. Hvem som var først ute spiller egentlig ikke så stor rolle.

Dagens potet

Vi spiser fremdeles mye potet her til land, men for mye salte og feite potetprodukter. Forbruket av kokt potet har derimot gått ned. Det er synd, fordi den naturelle, kokte poteten er det nemlig ikke noe galt med.

Poteten ble for en tid tilbake fjernet fra rådet 5 om dagen. Ikke fordi den er så uheldig å spise eller usunn (bortsett fra pommes frites og potetgull da), men fordi at det ikke finnes forskning som backer den opp med hensyn til forebygging av livsstilssykdommer og kroniske sykdommer. I forskningssammenheng har poteten blitt stemoderlig behandlet.

Potetens fremste fortrinn

Ja, poteten har faktisk noen gode egenskaper. Den metter godt! Undersøkelser som ser på hvor godt en matvare metter, viser at poteten er kanskje den maten som metter aller best – igjen i naturell kokt form. Poteten metter mer enn dobbelt så godt som brun ris og fullkornpasta. Den utskjelte stivelsen er nyttig for oss, særlig nå vi er aktive. I motsetning til hvete er poteten glutenfri.

Selv om poteten ikke direkte knyttes til forebygging av hjerte- og karsykdom, kreft osv, er den en kilde til vitamin C og kalium. Som vitamin C-kilde var nok poteten viktigere for oss noen generasjoner tilbake enn i dag. Den gangen da norske grønnsaker måtte forebygge skjørbuk. I dag gjør tomat, paprika og tropiske frukter den jobben.

Men, vitamin C er fremdeles livsviktig og nyttig for kroppen. Vitaminet bidrar til å opprettholde immunforsvaret bl.a. under og etter trening, det sørger for at vi har et normalt fungerende nervesystem, energistoffskifte og er viktig for bindevevet, skjelettet og brusken. Kalium på sin side bidrar til et normalt fungerende nervesystem, muskelfunksjon og blodtrykk.

Tidligere var også poteten en viktig proteinkilde. I motsetning til kornvarer som inneholder lite av aminosyren lysin, er poteten rik på denne. Når poteten spises sammen med brødmat, utfyller de hverandre. Det betyr at i et plantebasert kosthold kan poteten faktisk være en viktig matvare. Spis poteten med skallet på!

Sunn potetsuppe

Poteter egner seg som hovedingrediens til middag. Har du litt gulrøtter, løk, nepe og rømme i suppe, blir den både god og næringsrik. Spis den med godt brød og unn deg litt ordentlig smør, så skal du se at du virkelig blir fornøyd med måltidet.

General og hoffjunker Georg Fredrik von Krogh spiste helt sikkert potetsuppe. Jeg vet ikke hvordan han laget den, men jeg tipper han spiste den med brød til. I kokeboken min Husmoderens Raadgiver fra 1891 lages potetsuppen slik:

Raa, skrellede poteter, skjæres i stykker og koges. Vandet siles af og tilsættes lidt smør, salt, persille og løg, hvorpass man koger det endnu en gang og serveres suppen med ristet hvedebrød.

Potetsuppen smaker ekstra godt med nyristet brød i solveggen på en kald høstdag. Foto: Lise von Krogh

Potetsuppen smaker ekstra godt med nyristet brød i solveggen på en kald høstdag. Foto: Lise von Krogh

Oppskrift: Potetsuppe til ære for general von Krogh

Du trenger følgende:

  • 1 ss smør
  • 2-3 løk, finhakket
  • 5 poteter, i terninger
  • 1-2 gulrøtter, i skiver
  • 1 nepe (kan kuttes ut), i terninger
  • 1 liter vann
  • 1 buljongterning
  • 1/3 boks rømme

Slik gjør du:

Stek løken myk i smøret. Ha i poteter, gulrøtter og nepe og surr dem i smøret i noen minutter. Hell over vann med buljong. Kok opp og la suppen koke til grønnsakene er møre. Bruk en stavmikser for å få en glatt og jevn suppe. Smak til med rømme, salt og pepper. Pynt med litt persille.

Saken sto første gang på økologisk.no

Comments

  1. Hildegerd says:

    Jeg bruker å steke bacon og strø opp på, og en dott rømme gjør seg også.

    Like

  2. Åååh hvor ser det dog skønt ud! Jeg er vokset op med kartoffelsuppe – og det smagte bestemt ikke af fattigmandskost. Det var gudespise! 🙂

    Like

Trackbacks

  1. […] Mettende potetsuppe til ære for potetpioner general von Krogh […]

    Like

  2. […] Dette gjør at poteten får en lavere glykemisk indeks enn den varme kokte poteten. Glykemisk indeks er et mål på hvordan blodsukkeret påvirkes av maten vi spiser. Når du spiser kalde, kokte poteter vil du få en lavere blodsukkerstigning sammenlignet med når du spiser varme kokte poteter. Les mer om poteten i Mettende potetsuppe til ære for general von Krogh […]

    Like

Veldig hyggelig om du legger igjen noen ord og tanker